Kevesebb alkalommal, de nagyobb összegeket veszel fel banki ATM-ből? Akár évi 38 ezer forintodba is kerülhet a dolog!

Kevesebb alkalommal, de nagyobb összegeket veszel fel banki ATM-ből? Akár évi 38 ezer forintodba is kerülhet a dolog!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-26
 

Az MNB adatai szerint alaposan megváltoztatta a koronavírus járvány az emberek készpénzfelvételi szokásait: lényegesen kevesebb alkalommal veszünk fel készpénzt, ha azonban felveszünk, akkor nagyobb összegeket. Ez azonban akár komoly kiadást jelenthet, így megnéztük, mire kell odafigyelni nagyobb összegű készpénzfelvételnél.

A 2020-ban összesen 89,3 millió alkalommal vettünk fel készpénzt idehaza bankjegykiadó automatából bankkártyával az MNB adatai szerint, az egy tranzakcióra jutó felvett összeg pedig 82 ezer forint volt, szemben a 2019-es 75 ezer Ft-tal. Ez a forgalomban lévő 9,7 millió bankkártyával számolva azt jelenti, hogy minden egyes plasztiklappal átlagosan évi 9,2 alkalommal vettek fel tavaly készpénzt bankautomatából.

Ez elsőre remek hír, hiszen úgy tűnhet, hogy akkor elméletileg akár mindenki élhetne a havi kétszeri, összesen maximum 150 ezer Ft összegű ingyenes pénzfelvételi lehetőséggel. Igen ám, de ez nem így van, ugyanis az ingyenesség nem a kártyához, hanem a bankszámlához kapcsolódik, így ha többen használnak egy számlát, akkor ők együttesen vehetnek fel havi 150 ezer forintot költségmentesen.

Az átlag persze egyébként is torzít, hiszen sokan egyáltalán nem használnak már készpénzt, míg mások még mindig ragaszkodnak hozzá, megszokásból, vagy azért, mert a környezetükben még mindig nem mindenhol fogadnak el bankkártyát. Ráadásul az ingyenes készpénzfelvételt sem használja ki mindenki, sokszor egyszerű figyelmetlenségből. Vannak, akik túllépik a havi két alkalmat, efölött pedig már fizetni kell, de olyan is akad, aki a járvány miatt nem akar sokszor érintkezni az ATM-ekkel, így egy összegben felveszi a szükséges pénzt, nem törődve azzal, hogy az meghaladja a 150 ezer forintot.

Mennyibe kerül havonta 200 ezer Ft-ot kivenni saját banki ATM-ből?

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyibe kerül az, ha valaki havonta egyetlen alkalommal vesz fel 200 ezer forintot. A Bankmonitor bankszámla kalkulátora szerint (300 ezer Ft havi jövedelem számlára érkeztetését feltételezve) ebben az esetben csak a készpénzfelvétel havi költsége 0 és 3 200 forint között változhat bankszámlától függően, ami éves szinten 7 200 – 38 400 Ft-ot jelent. Ehhez jön még hozzá természetesen a többi díjtétel, hiszen például a bankkártyáért és a különféle tranzakciókért is díjat számol fel a bankok többége.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátor szerint a legjobb ajánlat jelenleg a CIB ECO számla, hiszen ennek nem csak havi díj nincs, hanem a tranzakciók zöme is ingyenes, ha pedig lemondunk a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőségről bármely bank ATM-jéből, akkor cserében egy alkalommal akár 400 ezer Ft-ot is felvehetünk díjmentesen a CIB automaták valamelyikéből.

A Sberbank Fair Számlacsomag (3. kategória) esetében most visszavonásig az első 3 db belföldi készpénzfelvétel ATM-ből ingyenes (az akció lejártát követően 0,60%, max. 6 000 Ft lesz a díj), ám ahogy látható, az általunk meghatározott átlagos bankolás mellett évi 5 100 Ft-ot azért ki kell fizetnünk.  Ezen kívül az OTP Smart Számlacsomagja kínál még ingyenes készpénzfelvételt akkor, ha a „2 ATM Csomag”-ra is előfizet az ügyfél havi 392 forintért, így a teljes bankolási költség itt évente 6 312 Ft.

Az általunk vizsgált többi bankszámla esetében is látható, hogy bizony az éves költség tetemes részét adja a havi 200 ezer Ft készpénzfelvétel díja, ezért már azzal sokat spórolhatunk, ha beleférünk a jogszabály által biztosított 150 ezer Ft-os keretbe.

Bankmonitor tipp: Előfordulhat, hogy váratlanul készpénzre van szükségünk, ilyenkor pedig hiába jár ez költséggel, be kell azt vállalnunk. Ebben az esetben azonban igyekezzünk saját banki ATM-ből pénzt felvenni, mert a bankoknál ez többnyire olcsóbb, illetve kerüljük a bankfiókban vagy postán történő készpénzfelvételt, mert mindenképpen ez a legdrágább.

 

 

 

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés