Ki járhat jól az alapszámlával?

Ki járhat jól az alapszámlával?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-09
 

150.000 forint erejéig 2 db ingyenes bankkártyás készpénzfelvétel, 100.000 forintig díjmentes átutalás. A számlavezetési díj 1.000 forintban, a bankkártya éves díja pedig 5.000 forintban maximalizált. A kiszivárgott információk alapján ezek a Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb javaslatai a jelenleginél kedvezőbb bankolás érdekében. Kíváncsiak voltunk, hogy a kezdeményezés hatására ki faraghat a költségein jelentősen. Neked vajon megéri az új alapszámlát igénybe venni?

Előzmények

Az Európai Unió ajánlása nyomán a Magyar Kormány tavaly felkérte a Magyar Bankszövetséget egy magyarországi alapszámla létrehozására, amely nyomán megszületett egy ajánlás az alapszintű szolgáltatásokat nyújtó lakossági bankszámlákról. Tekintettel arra, hogy a hazai bankok kínálatában számos olyan számlacsomag létezett (létezik a mai napig), amely megfelel az uniós elvárásoknak, így nem egy újabb számlakonstrukció megalkotása volt a cél.

Az alapszámlával kapcsolatos uniós elvárások:

  • alkalmas bármilyen átutalás (rendszeres/eseti bér, egyéb jövedelem) fogadására,
  • készpénzben lehet rá befizetést teljesíteni a bankfiókban,
  • a számlához tartozó bankkártya segítségével árukat, szolgáltatásokat lehet vásárolni,
  • a számlán lévő összeget pedig a bankfiókban, illetve a bank saját ATM-jéből is fel lehet venni, ésszerű díj ellenében.

A téma aktualitása

A napokban napvilágot látott, meg nem erősített információk alapján, a Nemzetgazdasági Minisztérium új alapszámla konstrukcióval tenné olcsóbbá a bankolást. A korábbi ajánlással ellentétben, a jelenlegi javaslat értelmében a bankoknak már kötelezően kellene biztosítani az új típusú alapszámlákat ügyfeleiknek. A számlát mindenki korlátozás nélkül igénybe vehetné függetlenül attól, hogy már rendelkezik bankszámlával, vagy esetleg most nyitná meg életében az elsőt.

A javaslatban szereplő alapszámla főbb paraméterei

  • készpénzfelvételeknél a bank saját ATM-hálózatán belül 150.000 forintig havi két felvétel ingyenes lenne, a 6 ezrelékes tranzakciós illetéket a bank fizetné meg
  • 100.000 forintig az összes átutalás ingyenes lenne, a 3 ezrelékes illetéket szintén a bank fizetné meg
  • a számlához járó bankkártya éves díja nem haladhatná meg az 5.000 forintot
  • a számlavezetési díj legfeljebb havi 1.000 forint lehetne, így a kártyadíjjal együtt legfeljebb 17.000 forintba kerülhetne évente a számlavezetés
  • a már számlával rendelkezők is korlátozás nélkül nyithatnának alapszámlát

Ugyan ki ne szeretne a fenti kedvezményekkel bankolni, főként úgy, hogy nem kell a bankok által támasztott jövedelmi feltételnek eleget tenni ahhoz, hogy élvezhessük ezeket az előnyöket.

Mégis kinek érheti meg alapszámlát választani?

Mindezek fényében kíváncsiak voltunk, hogy mégis kinek érheti majd meg az új alapszámlát igénybe venni. Ezért adatbázisunk adataira támaszkodva végeztünk egy gyors kitekintést.

alapszamla_kulonbsg_2013-10-08

A szokásostól eltérően, a normál bankhasználati szokások helyett olyan profilokat igyekeztünk kialakítani, amelyek az adott jövedelmi szint mellett maximálisan kihasználják az alapszámla által nyújtott kedvezményeket. Nézzük a részleteket!

minimal_10.08Ugyan rendkívül szélsőséges profil, de a valóságtól sajnos mégsem olyan elrugaszkodott, hogy a számlára érkező jövedelmet azonnal felvesszük egy összegben bankunk ATM-jéből. A táblázat alapján jól látszik, hogy ilyen bankhasználati szokások mellett, egy bank kivételével bármelyiknél találunk olyan számlacsomagot, amelyik az új alapszámánál kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe. Természetesen a táblázatban szereplő számok rögtön másként festhetnek, ha nem egy, hanem két tranzakció keretében vesszük fel az összeget, vagy annak egy részét esetleg elutaljuk a bankszámláról.

150.000_10.08Némileg kedvezőbb a kép a fenti szokások mellett, de jól látszik, hogy a legjobb számlacsomagokat nem tudja az új alapszámla maga mögé utasítani. Ennek az oka, hogy az adott bankhasználati szokások mellett már eleget teszünk a bankok által támasztott feltételeknek, ezért élvezhetjük a csomag által biztosított kedvezményeket. Jogosan merül fel, hogy nem használtuk ki az alapszámla kedvezményeit teljes egészében, de hogy is tehettük volna, ha jövedelmünk erre egyáltalán nem biztosít lehetőséget.

200.000_10.08Nem sokat változott a helyzet az utolsó táblázatban sem, hiszen egyetlen pozíciót sikerült az alapszámlának nyernie. Mindezt annak ellenére, hogy a számla által nyújtott kedvezményeket közel teljes mértékben kihasználtuk a fenti szokások mellett. Arról persze ne feledkezzünk meg, hogy a magyar valóság sajnos nem a 250.000 forintos átlagjövedelem.

Jogosan merülhet fel a kérdés olvasónkban, hogy miért a javaslat által megfogalmazott maximumokkal kalkuláltunk az alapszámla havi összes költségének megállapításakor. Tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban jelentősen növekedtek a bankokra kirótt terhek (tranzakciós illeték, egyszeri pótbefizetés), nem valószínű, hogy a javaslat esetleges elfogadását követően a jogszabály által biztosított maximumokból engednének, és ne azt érvényesítenék az ügyfeleken. Természetesen az ügyfelekért folytatott verseny következtében ez az elképzelés könnyen megdőlhet. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy az emberek tömegesen lépjenek át az alapszámla csomagba, de még ilyen esetben is valószínűbb, hogy a bank vezető termékeihez nyújt majd további kedvezményeket.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tény, hogy ez a kezdeményezés egyelőre mindössze javaslat. Valószínűleg a végleges kép kialakulásáig még jó pár egyeztetés fog megvalósulni, ami valószínűleg újabb és újabb fejleményeket fog eredményezni. Addig is csak azt tudjuk javasolni, hogy bankhasználati szokásainknak megfelelően igyekezzünk számlacsomagot választani, így biztos, hogy megtaláljuk a legjobb ajánlatot! Ha pedig megjelenik egy kedvezőbb lehetőség akár bankunk, akár más bank kínálatában, ne sajnáljuk az időt és energiát a bankváltásra!

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés