Kifizethető a moratórium alatt felhalmozott kamat egy lakástakarék megtakarításból?

Kifizethető a moratórium alatt felhalmozott kamat egy lakástakarék megtakarításból?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-06
 

A kérdés azok számára lényeges, akik ltp szerződésükből egy meglévő lakáshitelüket törlesztenék elő. Ugyanis a törlesztési moratórium ideje alatt felhalmozott kamatot szükséges kifizetni először előtörlesztéskor. Ha ezt nem teheted meg ltp-ből, akkor a megtakarításod felhasználása is veszélybe kerülhet. Szerencsére a helyzet sokkal rózsásabb.

hitelmoratórium, más néven törlesztés szüneteltetés valamennyi 2020. március 18-ig kifolyósított hitelre érvényes. Ennek keretében  nem szükséges megfizetned a törlesztőrészleteket az év végéig. (Sőt bizonyos társadalmi csoportoknak – munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, gyermeket nevelők, nyugdíjasok, rászoruló vállalkozások – egészen 2021. június végéig érvényes a moratórium.)

A szüneteltetés azonban nem jelent tartozáselengedést, a moratórium alatt felhalmozott kamatot a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben szükséges megfizetned, azonban erre az összegre a bank további kamatot nem számolhat fel. (Annak érdekében, hogy a havi törlesztőrészleted ne emelkedjen a bank meghosszabbítja a futamidőt.)

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen hatással van hiteledre a törlesztés szüneteltetése, akkor használd a Bankmonitor Moratórium Kalkulátorát:

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik a felhalmozott kamattal egy előtörlesztéskor?

Fontos kérdés, hogy mi történik akkor, ha előtörlesztenéd a lakáshiteled, vagy épp személyi kölcsönöd a moratórium alatt, vagy azt követően. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a moratórium alatt felhalmozott kamattartozást, vagy a fennálló tőketartozást csökkentik előtörlesztéskor. Előbbi ugyanis kamatmentes a teljes futamidő alatt, míg utóbbira kamatot számol fel a pénzintézet.

Rossz hír azok számára, akik az előtörlesztéssel kamatot szeretnének spórolni, hogy a bankok az előtörlesztésre szánt összegből először a moratórium alatt felhalmozott kamatot rendezik, ezt követően a maradék összeggel csökkentik a hitel tőketartozását. De mi a helyzet abban az esetben, ha a speciális célra nyújtott támogatásból, megtakarításból történik az előtörlesztés?

Kifizethető ltp megtakarításból a moratórium alatt felhalmozott kamat?

Fontos kérdés például az ltp-vel rendelkezők esetében, hogy megfelelő, lakáscélú felhasználásnak minősül-e a felhalmozott kamat kifizetése.

Sokaknak van még 30%-os állami támogatással kötött ltp szerződése, melyet lakáscélú jelzáloghitel részbeni előtörlesztésére szeretnének felhasználni. Ha nem minősülne lakáscélnak a moratórium alatt felhalmozott kamat rendezése, akkor az sok család számára gondot okozhatna. Vagy más lakáscélt kellene keresni, vagy saját megtakarításból kellene kifizetni a a felhalmozott kamat összegét a megtakarítás lehívását megelőzően, ami akár több százezer forint is lehet.

Szerencsére ilyen probléma nem merül fel: Bankmonitor szakértőinek megkeresésére ugyanis a Fundamenta munkatársa azt a tájékoztatást adta, hogy a törlesztés szüneteltetése alatt felhalmozott kamat nem minősül lejárt tartozásnak, emiatt ez kifizethető ltp megtakarításból. Fontos azonban, hogy az alap hitel lakáscélú kölcsön legyen. (Cikkünk megjelenéséig a többi lakástakarék-pénztártól még nem kaptunk választ.)

Ez alapján a lakáshitelek előtörlesztése megfelelő lakáscélú felhasználása az ltp megtakarításoknak abban az esetben is, ha a pénzintézet először a törlesztés szüneteltetése alatt felhalmozott kamatot vonná le. Érdemes közvetlenül a lakástakarék-pénztárhoz fordulni abban az esetben, ha a pénzintézet ettől eltérő tájékoztatást adna számodra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés