Kiszámoltuk a 10 milliós „ingyen” hitel törlesztőit

Kiszámoltuk a 10 milliós „ingyen” hitel törlesztőit
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-15 Frissítve: 2019-03-05
 

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki. Kiszámoltuk, hogy mire számíthattok!

Nagyon jól hangzik a kamatmentes, 20 éves futamidejű, bármire elkölthető kölcsön lehetősége, amiből egy fiatal pár (ahol a nőnek első házasnak és 18-40 évesnek kell lennie) akár egy világ körüli utat is megfinanszírozhat, de autó- vagy lakásvásárlásra is fordítható persze. A hitel aktuálisan tudható részleteiről ITT olvashatsz részletesen.

A hitel azonban csak akkor kedvezményes, ha gyermek/gyermekek is születnek, mégpedig a szerződés megkötését követő 5 évben. Ha nincs gyerek, akkor vissza kell fizetni az öt év során igénybe vett állami támogatást (aminek mértékét egyelőre nem tudni), valamint a hitel piaci kamatozásúra változik, a jövőbeni havi törlesztőket pedig ez alapján számolják ki.

Ez azt jelenti, hogy például 6%-os kamattal számolva az eredetileg ingyenesnek tűnő hitel teljes visszafizetése végül 17 millió Ft körül lehet. (Persze nem tudni, hogy milyen kamatot számítanak fel végül, az is lehet, hogy sokkal magasabbat, hiszen a szabadfelhasználású, fedezet nélküli hitelek kamata jelenleg 7-8% körül kezdődik.

Érdekes ugyanakkor, hogy ha valaki 10 millió Ft szabad felhasználású személyi kölcsönt vesz fel most, akkor (feltéve, hogy a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megkeresi a legkedvezőbb ajánlatot) neki 13,4 millió Ft–ot kell csak visszafizetnie, vagyis jobban még jobban is járhat, mint gyermek nélkül az államilag dotált megoldással. Ezért aztán szinte biztos (már amennyire manapság bármi az lehet), hogy az állam magasra lövi be a „büntető” kamatot, nehogy eszébe jusson valakinek nyerészkedni az „ingyen” hitellel. 

A nagy különbség a piaci személyi kölcsön javára egyébként azért jön ki, mert az általunk nézett futamidő 10 év volt (személyi kölcsönöknél ez általában a maximum), a rövidebb futamidő pedig jelentősen lecsökkenti a kamatterhet. A havi törlesztő természetesen ebben az esetben magasabb lesz, hiszen rövidebb idő alatt fizeted vissza a felvett összeget!

De térjünk vissza az állami támogatású, kamatmentes hitelhez, és nézzük meg, mit is jelent pénzügyi szempontból a gyermekvállalás?

Egy gyermek esetén a hitel még kamatmentes marad, ráadásul a megfogantatás harmadik hónapjától 3 évre felfüggesztik a hitel törlesztését, ami a gyermekvállalással járó kezdeti költségek idején különösen jól jöhet. Ha nem születik több gyermek, akkor a hitelt a moratórium lejártát követően újra fizetni kell, a törlesztőket pedig a hátra lévő futamidő alapján kalkulálják újra.

Ha jön a második gyermek, akkor újabb 36 hónapos felfüggesztés következik, vagyis összességében 72 hónapig nem kell törleszteni. Bónuszként jár a 30%-os jóváírás a meglévő tartozásra, így ha nem jön a harmadik gyermek, a hiteltörlesztők akkor sem lesznek nagyon magasak.

A harmadik gyermek jelenti azonban az igazi pénzügyi előnyt, hiszen így mindössze az első szülött három hónapos magzatkoráig esedékes törlesztőket fizeti ki a család, a tartozás fennmaradó részét elengedik.

Fontos tudni, hogy kizárólag a 2019. július 1. után született gyermekek számítanak a program szempontjából, vagyis hiába van már két gyermeke egy családnak, az újabb vállalt gyermeket mindössze a 36 hónapos törlesztési moratóriummal honorálja az állam.

Legjobban természetesen az jár, akinél a gyermek már útban van, ha pedig a hitelszerződés idején (vagy folyósításkor, ezt még nem tudni) már elmúlt három hónapos a magzat, akkor a hiteltörlesztést meg sem kell kezdeni. Előzetesen erre apellálni azonban valljuk be, elég kockázatos.

Keresd meg a számodra legkedvezőbb lakáshitelt a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral, hogy megtudd, melyik bank, mekkora havi törlesztővel adja meg neked az igényelt hitelösszeget.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés