Könnyen eleshetsz a pénzvisszatérítéstől

Könnyen eleshetsz a pénzvisszatérítéstől
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-08-12 Frissítve: 2021-10-10
 

A hitelkártyákhoz kapcsolódó különböző kedvezményekről ma már a legtöbben hallottak. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy számos olyan eset létezik, ami miatt például a plasztikhoz kapcsolódó pénzvisszatérítéstől eleshetünk. Összeszedtük, hogy mit tartsunk feltétlenül szem előtt, ha nem szeretnénk ilyen helyzetbe kerülni.

Azzal nagy újdonságot valószínűleg senkinek sem árulunk el, hogy a betéti kártyákkal szemben a hitelkártyák jelentős része különböző kedvezményekkel (pénzvisszatérítés, azonnali kedvezmény a vásárlás értékéből, pontgyűjtés) kecsegtet. A bankok között ezen a területen is igen intenzív az ügyfelek kegyeiért folytatott verseny, ennek köszönhetően rendkívül széles és változatos a kedvezmények köre.

Az egyik és talán legkedveltebb ezek közül, hogy a hitelkártyás költéseink bizonyos részét (általában 1-5 százalékát) visszatéríti a bank részünkre. Azaz aktív hitelkártya használat esetén a plasztikkal pénzt kereshetünk, vásárlási szokásaink függvényében havonta akár több tízezer forintot is. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy
több olyan eset is van, ami kizárja, hogy pénzvisszatérítésre legyünk jogosultak. 

Kezdjük az alapoktól…

Ahogy a hitelkártyákhoz kapcsolódó kedvezmények köre, úgy a pénz-visszatérítési feltételrendszerek is igen eltérőek. Míg az egyik hitelkártyánál kivétel nélkül „minden” vásárlás után visszatérítést kapunk, addig egy másiknál előfordulhat, hogy erre csak bizonyos üzletkategóriák (pl.: benzinkút, élelmiszer, stb.) esetében számíthatunk. Nyilván nem megyünk sokra egy olyan hitelkártyával, ami kizárólag a tankoláskor nyújt pénzvisszatérítést, ha egyébként sosem járunk benzinkútra… 

Persze gondolhatjuk, hogy magára vessen, aki nem jár el kellően körültekintően egy hitelkártya kiválasztásakor, de
akadnak olyan feltételek is, amelyek nem feltétlenül ennyire magától értetődőek.

Miért fontos a kereskedelmi kategória (MCC kód)?

A visszatérítés alapját a kereskedelmi kategória kóddal (ún MCC kód – Merchant Category Code) azonosítható vásárlások képezik, ezért ez különösen fontos.

Így ha például az adott kereskedőre vonatkozó MCC kód rosszul került beállításra, akkor a pénzvisszatérítésre sajnos akkor sem számíthatunk, ha egyébként a vásárlás után arra jogosultak lennénk.

Hasonló a helyzet, ha tegyük fel a hitelkártyánk „divat” kategóriában ugyan pénzvisszatérítést biztosít, de egy hipermarketben vásárolunk bármilyen ruházati cikket. Így mivel nem ruházati üzletben került sor a vásárlásra, ezért a visszatérítésre ebben az esetben sem leszünk jogosultak.

Nyílván az előbbi példa rajtunk kívül álló tényező, de az utóbbi ellen azért tehetünk, ha szeretnénk.

Hiába vásárlás, attól még nem jár pénzvisszatérítés

A pénz-visszatérítési szabályzatokban általában tételesen megtaláljuk, hogy a visszatérítés szempontjából melyek azok a kártyaműveletek, amelyek még véletlenül sem minősülnek vásárlásnak.

Csupán néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:

  • a tőzsdén, illetve a tőzsdén kívül kereskedett pénzügyi instrumentumok, így különösen értékpapírok, tőzsdei indexek, árupiaci termékek (pl. arany, olaj stb.), továbbá devizák vételére vonatkozó tranzakciók,
  • a szerencsejáték/fogadás típusú tranzakciók,
  • a készpénz átutalási megbízás („sárgacsekk”) befizetése a Magyar Posta postahelyein,
  • az állami szolgáltatások kiegyenlítése.

Pedig mekkora üzlet lehetne az állampapír vásárlás egy kis pénzvisszatérítéssel kiegészítve…

Amit pedig végképp nem tolerálnak a bankok

Teljesen érthető és elfogadható magatartás a bankok részéről, hogy az alábbi esetek igenis szankcionálásra kerülnek.
Viszont szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy ezek egyáltalán nem fenyegetnek, ha megfelelően használjuk a hitelkártyánkat.

Jellemzően nem számíthatunk visszatérítésre, ha

  • bármikor fizetési késedelembe esünk a minimum fizetendő összeggel,
  • bármilyen lejárt tartozásunk van a bankkal szemben,
  • túlléptük a hitelkeretünket,
  • a hitelkártyánkat nem a szerződésben meghatározott feltételeknek megfelelően használjuk.

Ahogy látjuk, számos ponton eleshetünk az áhított pénzvisszatérítéstől. De ha a fenti hüvelykujj szabályokat szem előtt tartjuk és körültekintően választunk a hitelkártyák közül, akkor különösebb meglepetések nem fognak érni. Persze mindig vegyük a fáradtságot és alaposan olvassuk el a pénzvisszatérítés részletes feltételeit.

És hogy hol találod a legjobb hitelkártyákat? Csupán néhány kattintás és válogathatsz!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés