Könyörtelen világ, ahol magas hozamot csak kockáztatva érsz el!

Könyörtelen világ, ahol magas hozamot csak kockáztatva érsz el!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-22 Frissítve: 2021-08-06
 

Tapasztalatunk szerint a közelmúltban értünk el arra a pontra, amikor az alacsony hozamkilátások miatt az emberek már a biztos bankbetéteken és állampapírokon is túlra merészkednek. Igen ám, de nagyon sokan nincsenek felkészülve arra, hogy mi várja őket a kockázatosabb vizeken. A tőkevesztés kockázatával mindenkinek meg kell barátkoznia, hiszen mintegy mellékhatásként lép fel a rizikós befektetések esetében. Amellett, hogy néhány jó tanáccsal ellátunk, még egy játékra is meginvitálunk a saját döntéseid tesztelése érdekében.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

A kockázatnak természetesen számtalan típusa és definíciója létezik a szakmában, átlagos befektetőként valószínűleg mégis az a legérdekesebb, hogy mennyit veszíthet a befektetésed az értékéből. A kockázat gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem tudod előre, hogy mekkora hozamra tehetsz szert, csak várakozásokat fogalmazhatsz meg a jövőről.

Ismerősen csenghet az a mondás, hogy a befektetések világában nincs ingyen ebéd. Ez lényegében azt jelenti, hogy a bankbetéteknél és állampapíroknál magasabb hozamot csak nagyobb kockázat mellett érhetsz el.

Ez az összefüggés pontosan az utóbbi időszakban nyert értelmet, hiszen évekkel ezelőtt 10%-os betéti kamatok mellett a többségnek esze ágában sem volt kockázatot vállalni. Ugyanakkor a játékszabályok lényegesen megváltoztak, hiszen például a 3,8%-os hozamért is 5 évre el kell köteleződnöd, ha a lakossági állampapírt választod. Ezt az álomhatárt pedig csak lényegesen magasabb rizikóval haladhatod meg, például egy abszolút hozamú-, vegyes-, vagy részvényalappal, illetve éppen valamilyen egyedi részvénybefektetéssel.

Márpedig ezekben az esetekben el kell tudnod viselni, hogy a befektetésed értéke akár 10-20%-ot is ingadozzon. Mekkora az az extra kockázat, ezek alapján, amit el tudnál még viselni? Például a február elején a tőzsdék napon belül 5-7%-os visszaesést is mutattak, ami sok befektetőnél komolyabb veszteségeket is okozott, sőt a pillanatnyi hatások bizonyos befektetési alapoknál is egyből érződtek. Ráadásul a bizonytalanság továbbra is fennáll, hogy a 9 éves folyamatos emelkedés után merre tovább, ezért a kockázat továbbra is jelentős marad.

Az elmúlt évek vonzó visszatekintő hozamai becsapósak lehetnek, így kizárólag ez alapján nem érdemes dönteni. A hosszabb tendenciák általában a lényegesek, éppen ezért magas kockázatot, csak hosszú távra érdemes vállalnod. Éppen ezért soha ne vállalj nagy kockázatot, ha tudod, hogy 1-2 év múltán szükséged lehet a pénzre.

A rövidtávú magas hozam (spekuláció) reményében pedig nem ajánlatos egy kockázatos alapba fektetni, ugyanis nagyon könnyen fordulhat a kocka és a csökkenni kezdhet befektetés értéke. Érdemes átnézned, hogy az egyes alapok pontosan milyen kockázattal járnak, milyen időtávra ajánlják, és ehhez képest azt az alapkategóriát választani, ami még az elvárásaidnak is megfelel.

Egy hosszabb, legalább 5-10 éves időhorizonton ugyanakkor már a magas kockázatvállalásnak (nagyobb részvényaránynak) is megvan a létjogosultsága. Ekkor már egy-egy gyengébb, veszteséges évet képes lehet ellensúlyozni, hogy vannak kiemelkedő teljesítménnyel jellemezhető esztendők is. Ez már összességében elég lehet ahhoz, hogy kompenzációt kapj a rizikó felvállalásáért cserébe.

Hirdetés

Hirdetés

Teszteld, hogy mennyire vannak kötélből az idegeid!

Más elképzelni és a valóságban megélni a befektetési döntéseket, de mindig célszerű a saját kockázatviselési hajlandóságod letesztelni, főleg ha eddig még nem rendelkeztél rizikós befektetéssel. Ehhez készítettünk egy szimulátort is, amin keresztül valós piaci helyzetekben tesztelheted a döntéseidet.

Megválaszthatod a kezdőtőkéd nagyságát és a piaci szituáció alapján dönthetsz, hogy például megtartod vagy eladod a befektetést. Rögtön megtudod, hogy mekkora hozamot értél el, sőt azt is, hogy ehhez mekkora kockázatot kellett vállalnod. A teszt végén egy részletes értékelést kapsz, ami tartalmazza a személyre szabott befektetői portfóliódat.

Megtudhatod, hogy

  • milyen tipikus hibákat követtél el (ha volt egyáltalán ilyen),
  • mekkora hozamot értél el, és
  • a döntéseid negatívan vagy pozitívan befolyásolták-e az összesített eredményed.

Ha tudod, hogy milyen kockázatot tudsz elviselni, már többet tudsz, mint a befektetők 90%-a!

Hirdetés
Hirdetés