Korlátozottan érhetők el a földhivatalok. Mit jelent ez, ha lakáshitelt igényelnénk?

Korlátozottan érhetők el a földhivatalok. Mit jelent ez, ha lakáshitelt igényelnénk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-23
 

Egyre több földhivatal vezet be speciális szabályokat a fertőzésveszély miatt. Van olyan hivatal, ahol már csak előre egyeztetett időpontban lehet ügyfélfogadásra menni, de akad olyan is – például a fővárosi hivatalok -, ahol személyes ügyintézésre már nincsen lehetőség, a bevitt iratokat a bejáratnál elhelyezett iratdobozba lehet elhelyezni. Mit eredményezhetnek ezek a változások egy lakáshitelt igénylőnek? Ennek jártunk utána.

A koronavírus fertőzés miatt több földhivatalban is rendkívüli intézkedéseket rendeltek el. Ennek értelmében több helyen korlátozásokat vezettek be a személyes ügyintézéssel kapcsolatban.

Vannak hivatalok, ahol csak előzetes időpontegyeztetés után lehet bemenni, míg mások átmenetileg felfüggesztették a személyes ügyfélfogadást. Ez utóbbiaknál a bejáratnál elhelyezett dobozba lehet betenni az iratokat. Az egyes hivatalokban bevezetett eljárásokról a földhivatal.hu honlapon lehet tájékozódni, a „Megyei Földhivatalok” menü alatt. Emellett érdemes lehet előzetesen telefonon is egyeztetni az illetékes irodával, hogy aktuálisak-e még a honlapon található adatok.

Jelenlegi információink szerint a bejegyzések zavartalanul folynak, az új rend ebből a szempontból nem okozott fennakadást. Ugyanakkor a lakáshitelt igénylők dolgát megnehezíthetik a változások.

Hirdetés

Hirdetés

 Miért jelenthet nehézséget az új földhivatali szigorítások, ha lakáshitelt igényelnénk?

Alapvetően a korlátozott személyes ügyfélfogadás is növelheti az ügyintézési időt – nehezebben kapni időpontot, ami miatt később kerülhetnek be a dokumentumok a hivatalba -, ez pedig a hiteligénylést is megnehezítheti.

Ennél még komolyabb problémát jelenthet, ha nincs is személyes ügyintézésre lehetőség az adott földhivatalban. Ugyan a dokumentumok bedobhatók egy urnába, melyet a hivatal feldolgoz, de több nagyon fontos dokumentumot, csak később kapunk meg postán.

A földhivatal által érkeztetett adás-vételi szerződést ugyanis eddig a bankok a befogadáskor már kérték. Ezt azonban nem kaphatjuk meg egyből, csak a dokumentum feldolgozása után, amikor is a földhivatal postázza azt számunkra. Emiatt nem tudjuk beadni hiánytalanul a hitelkérelmünk. Illetve a hivatal által érkeztetett jelzálogjog kérelemre is szükség volt eddig a pénz kifizetéséhez.

Lehet megoldás a problémára!

Szerencsére lehet megoldás a problémára, jelenlegi információink szerint ugyanis több bank változtatott korábbi gyakorlatán. A földhivatal által érkeztetett adás-vételi szerződést csak később kérik be, így az igénylés beadása ezen dokumentum hiánya miatt nem csúszhat el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség adás-vételire valamilyen formában, illetve az igényléshez kapcsolódó további dokumentumokra.

Illetve van olyan bank is, amely nem kéri a hitel folyósításához a földhivatal által érkeztetett jelzálogjog kérelmet, elégséges számunkra, ha ennek ténye megjelenik a tulajdoni lapon.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével ki tudod választani a legolcsóbb ajánlatot, a Bankmonitor szakértői pedig ismerik, hogy melyik bank milyen feltétellel nyújt jelenleg lakáshitelt. Így könnyebben tudsz választani a különböző ajánlatok közül.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés