Közel egy éve nem történt ilyen a magyarok kedvenc lakáshitelével!

Közel egy éve nem történt ilyen a magyarok kedvenc lakáshitelével!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-19
 

A jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagos kamata minimálisan, 0,04 százalékponttal emelkedett februárban. Erre utoljára 2019. áprilisában volt példa, ráadásul több tényező azt mutatja, hogy ez bizony egy nagyobb kamatemelés előszele.

A Bankmonitor 13 bank ajánlatát összehasonlító lakáshitel kalkulátora alapján 2020. februárjára a legkedvezőbb lakáshitelek átlag kamata a januári értékéhez képest minimálian, 0,04 százalékkal megemelkedett, ezzel elérte a 3,55%-os szintet. A vizsgálat során a 3 legkedvezőbb lakáshitel ajánlat – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint havi jövedelem esetén – átlagos kamatát vettük alapul. Ez kisebb korrekciónak is tűnhet, de bizony elég sokat kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy hasonló kamatemelkedéssel találkozzunk.

Hirdetés

Hirdetés

2019 áprilisa óta nem emelkedett a lakáshitelek átlag kamata

Bizony közel egy éve volt utoljára arra példa, hogy a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata emelkedjen.

Az emelkedés azonban egyáltalán nem jelentős, a 2019. decemberi értékkel azonos az új februári átlagos kamat. Ez akár egy minimális korrekció is lehetne, éppen ezért érdemes megvizsgálni, hogy változott-e valami a gazdasági környezetben az elmúlt időszakban.

Az emelkedő infláció és a gyengülő forint hatására megnövekedtek a bankközi kamatok

Az MNB politikája megváltozott a magas, 4,7%-os januári infláció és a gyengülő forint miatt. Emiatt a bankközi hitelkamatok  – BUBOR, BIRS – nagysága megemelkedett az elmúlt néhány napban, ami jótékony hatással volt a forint árfolyamára.

Ugyanakkor ezek a mutatók jól tükrözik a bankok kamatköltségének alakulását, ezek növekedése könnyen maga után vonhatja a hitelkamatok emelkedését is.

A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatköltségének tekinthető 10 éves futamidejű BIRS mutató 1,93% volt 2020 február 18-án, utoljára 2019.06.28-án érte el ezt a szintet. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint a legkedvezőbb lakáshitelek kamata – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint havi jövedelem beállítása esetén –  2019. júniusában 4,35% volt. Ez 0,8 százalékponttal magasabb a jelenleg elérhető legkedvezőbb lakáshitelek kamatának átlagánál.

Tavaly júniusban a BIRS éppen csökkenő tendenciát mutatott, amelyet a bankok még nem tudtak beárazni, emiatt mi jelenleg nem várunk 0,8%-os kamatemelést, azonban könnyen elképzelhető egy 0,4-0,5%-os növekedés. Ez a növekedés egy 10 millió forint összegű, 20 éve futamidejű lakáshitelnél 2 ezer forinttal magasabb havi törlesztőrészletet eredményezne.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés