Közel hatszoros a különbség a banki devizaárfolyamok között

Közel hatszoros a különbség a banki devizaárfolyamok között
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-06-11
 

Az internetes vásárlás elterjedésével egyre többet vásárlunk külföldön devizáért, illetve kezdődik a nyaralási szezon, ezért ebben a cikkünkben megvizsgáljuk a magyar bankok árfolyamait, hol járunk legjobban a valutaváltással és a devizaváltással.

Valutának hívjuk a külföldi pénzeszközök kézzel fogható verzióját, amikor a pénztárban forintot fizetünk be és mondjuk euró bankjegyeket kapunk cserébe.   A kizárólag számlaforgalomban megjelenő, azaz nem fizikai pénzt nevezzük devizának. Ezzel az árfolyammal akkor találkozhatunk, ha külföldön vásároltunk a forintszámlánk terhére, vagy valaki eurót utal a forintszámlánkra, amit a bank ezen az áron vált át forintra, illetve a devizaalapú hitelek havi törlesztésének forintban megfizetett díját is ezen az árfolyamon váltják át a bankok.   (Egy törvénymódosítás következtében a lakáshiteleket középárfolyamon számolja a bank, a többi hiteleknél alkalmazhatja csak a devizavétel-eladási árfolyamot. Ezért egy szabad-felhasználású jelzáloghitelnél már húsbavágó lehet, hogy milyen költséggel váltja át a bankunk az esedékes havi törlesztőnket.)   Amíg a valutaváltás költségeiben nem találunk túl nagy szórást (bár a legkisebb adásvételi árfolyam-különbség és a legnagyobb árfolyamkülönbség között azért így is 78% van), a devizaárfolyamoknál már közel hatszoros az eltérés a legolcsóbb és a legdrágább bank között.   A bankokat sorrendbe állítottuk mind deviza, mind valutaváltás szempontjából. A számolásunk menete egyszerű volt: a vételi árat kivontuk az eladási árból és az eredményt osztottuk az eladási árral, így százalékosan megkaptuk a kettő közötti különbséget. A számítást euróra, dollárra és svájci frankra is elvégeztük.  
deviza_adas-vetel A valutaváltás nagyobb költséggel jár a banknak, hiszen az adott valutát a bankfiókba ki kell szállítani és ott tárolni kell. Ezért találunk szélesebb sávot az eladási és a vételi árfolyam között.  
valuta_adas-vetel   Az AXA Bank készpénzforgalmazással nem foglalkozik, így valutaváltással sem, valamint devizában is csak a devizás hitelekre jegyez árat. Néhány bank (K&H Bank, OTP Bank, Erste Bank) svájci frankra valamivel nagyobb árrést használ, de mivel a frank készpénzforgalma elenyésző a dollárhoz és az euróhoz képest, ezért ettől mi is eltekintettünk a táblázatunkban.   Az összefoglalásból láthatjuk, hogy igen eltérő a bankok árazása mind a deviza, mind a valutaváltások tekintetében, ezért érdemes előre tájékozódni, mert sok pénzünk bánhat egy rossz bankválasztást.

Hirdetés
Hirdetés