Középárfolyamon vásárolhatunk kártyával külföldön? Nem!

Középárfolyamon vásárolhatunk kártyával külföldön? Nem!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-01-14 Frissítve: 2018-04-05
 

Fontos tudnivaló mindenkinek, aki külföldre akar utazni: kártyás vásárlásaink nem középárfolyamon történnének, hanem vételi árfolyamon, vagyis a középárfolyamnál magasabb áron. Ez a tény, az általános meggyőződéssel szembe megy, de a jelentősége közel sem elhanyagolható, hiszen a különbség akár három-négy százalék is lehet.

Sőt, amikor bankkártyával fizetünk külföldön, akár két váltásnak is részesei lehetünk. Hogy ez hogy lehetséges?

A külföldi fizetéseknél a kártyatársaság is végrehajthat váltást, ha a kifizetett érték nem a kártya elszámolási egységében történik. (A Visa kártyatársaság kártyái amerikai dollárban, míg a MasterCard által kibocsátott kártyák Európában euróban jegyzik költéseinket külföldön.) A kártyatársaság tehát először jegyzi költésünket dollárban vagy euróban, majd a megfelelő összeget továbbítja bankunknak. Bankunk a kártyatársaság által továbbított összeget váltja át forintra, és ezzel terheli számlánkat. Ezzel a folyamattal két váltás is történik külföldi kártyás fizetéseknél.

A probléma az, hogy a kétszeres váltás során akár három-négy százalékkal is drágább lehet a kifizetett összeg, mint ha előre pénzváltónál váltottunk volna pénzt utazásunkhoz. Ennek oka, hogy a banki váltási árfolyamok jócskán eltérhetnek a pénzváltói árfolyamoktól. Érdekes tény, hogy a kétszeres váltás során a kártyatársaságok által adott árfolyamok számunkra kedvezőek, közel megegyeznek a pénzváltók által kínált árfolyamokkal. A lenti ábrán a százalékokkal bemutatjuk, hogy mekkora különbséggel számolhatunk a pénzváltói árfolyam és a banki árfolyamok közt.

vételi árfolyamok 2012. december 12-re

Konkrét példának kiszámoltuk, hogy ötezer kunát költve hány forintunkba kerül a vásárlás különböző fizetési módokon. A különbség szemmel látható: MasterCarddal fizetve három, míg Visa kártyával fizetve kettő és fél százalékkal fizetünk többet, mintha egy átlagos pénzváltóban átváltottuk volna forintunkat kunára a vásárlás előtt.

5 000 horvát kúna vétele különböző fizetésekkel

A tanulság tehát az, hogy lehetőség szerint váltsuk át pénzünket a nagyobb külföldi vásárlások előtt, hiszen így akár 3%-ot is spórolhatunk.

Végül még egy plusz információ azok számára, akik egy másik legenda bűvkörében élnének: a kártyás felvétel nem, hogy nem oldja meg a gondot, de még tetézi is. Ezzel a módszerrel ugyanis nem csak a drága váltási árfolyam díját fizetjük meg, de általában még egy jelentős készpénzfelvételi díjat is rászámolnak a felvételre.

devizak_2013.01.11

Hirdetés
Hirdetés