Köztisztviselői ingyen hitel: közel 5 millió Ft ajándék

Köztisztviselői ingyen hitel: közel 5 millió Ft ajándék
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-02
 

Két ünnep között írta meg a Népszabadság, hogy a köztisztviselők számára kamatmentes hitelt dolgoz ki a kormányzat. A hitelt lakásvásárlási, bővítési, vagy devizahitel visszafizetési célra lehet felvenni. Milyen előnyt jelent a kamatmentes hitel? 20 év alatt egy 7 millió Ft-os hitel esetében közel 5 millió Ft ajándékot jelent… Megéri felvenni? Mik a kockázatok? Egyáltalán lehet-e kockázatról beszélni egy ilyen ajánlat esetén?

Kiindulás

A köztisztviselők egy kidolgozás alatt álló javaslat értelmében maximum 35 éves futamidőre kamatmentes hitelt vehetnek fel. A hitelt csak azok vehetik fel, akik nem rendelkeznek saját lakással, vagy a hitelfelvétel révén megszerzett összeget devizahitel törlesztésre fordítják. 

Az előnyök: hol van az az 5 millió?

Az átlagos hitelösszeg 7 millió Ft körül mozog, így ezen összegből indultunk ki. Megnéztük, hogy átlagemberként milyen feltételekkel érhető el hitel ma 20 éves időtávra. Vettük a 10 legjobb piaci ajánlat átlagát. Nem csak a legjobbal kalkuláltunk, hiszen az nem biztos, hogy mindenki számára elérhető, a 10 legjobb átlaga azonban egy jó kiindulópont lehet. 

Mint ahogyan az alábbi összehasonlító táblázatunkból látható, átlagemberként 11,9 millió Ft-ot fogunk visszafizetni 20 év alatt, a 6,21%-os THM-mel rendelkező hitel után. Köztisztviselőként a 0%-os kamat miatt 7 millió Ft-ot fogunk visszafizetni. A havi törlesztő az első esetben 48 ezer Ft körül alakulhat, míg a kedvezményes esetben 29 ezer Ft. A törlesztő részletben meglévő különbözet éves szinten 225 ezer Ft!

koztisztv hitel 2014.01.02

Megéri felvenni a köztisztviselői hitelt? 

Még Malackának is… Hiába rendelkezünk ugyanis saját pénzzel az ingatlan megvásárlásához, ha ingyen hitelt kapunk, akkor a saját pénzünket kamatoztathatjuk, és extra jövedelemhez jutunk. Amíg nem negatív a betéti kamat, addig pozitív szaldót eredményez számunkra a hitelfelvétel. 

Amennyiben kilépünk a közszférából és elveszítjük köztisztviselői állásunkat, akkor a hitel piaci kamatozásúvá válik. Egészen addig a kamatkockázatot (az esetleges kamatnövekedés kedvezőtlen hatását is) átvállalja az állam. Természetesen a hitel felvételekor senki nem fogja világosan látni, hogy 20 év múlva is köztisztviselő lesz, de az éves szinten 225 ezer Ft-os ajándék (mely potenciálisan 20 év alatt 4,9 millió Ft) igazán meggyőző érv. 

A köztisztviselői hitel felhasználható lesz devizahitel visszafizetésére is. Ezen hitelcél esetében az adós realizálni fogja a forintgyengülés miatti veszteséget, de megnyeri a jövőre vonatkozóan a kamatmentességet és megszabadul az árfolyamkockázattól.  Hitel sokkal kedvezőbb már nem lehetne, így az eddig megismert koncepció alapján, a féket a túlzott eladósodással szemben a következő szabály hivatott képviselni: a hitel törlesztő részlete nem lehet nagyobb, mint a hitelt felvevő havi keresetének 30%-a. (Ha 20 éves futamidővel és 150 ezer Ft-os nettó fizetéssel kalkulálunk, akkor ez a szabály 10,8 millió Ft-os maximális hitel felvételét teszi lehetővé).

Ha nem a közszférában dolgozol, de a legjobb lakáshitelt keresed, kalkulátorunkkal könnyedén megtalálhatod!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés