Külföldi vagyok, mire figyeljek?

Külföldi vagyok, mire figyeljek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-03-19
 

Amióta beléptünk az Európai Unióba egyre több honfitársunk gondolja úgy, hogy külföldön próbál szerencsét. Ám sokak számára talán meglepő módon a Magyarországon dolgozó külföldiek száma sem elenyésző és természetesen nekik is szükségük van bankszámlára. Nézzünk egy gyors körképet, hogy a számlanyitás során milyen akadályokba ütközhetnek!

Ha nemrég érkeztünk Magyarországra, és még nem beszéljük jól a nyelvet, akkor a bankok többségénél kommunikációs akadályok nehezíthetik életünket. Adott esetben a bankszámlanyitás meg is hiúsulhat, ha nem beszélünk magyarul. Néhány banknak azonban van lehetősége az angolt, mint kommunikációs nyelvet használni. Ilyenkor minden szükséges dokumentum megtalálható mindkét nyelven. (Viszont, ha a két különböző nyelvű dokumentum között eltérés található, akkor általában a magyar a mérvadó.)

A számlanyitáshoz szükséges dokumentumoknál is megakadhat a folyamat. Általában az azonosító okmány (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, de leginkább útlevél) mellett elvárnak egy lakcímkártyát is. Van ugyan néhány bank, aki a lakcímkártya helyett elfogad más másodlagos okmányt, vagy hitelkártyát is, de érdemes egy magyar lakcímkártyát beszerezni.

Más kérdés viszont, hogy bizonyos dolgokon nem tudunk változatni. Ilyen, a külföldi állampolgárság. Az AXA Bank például adózási okokra hivatkozva nem nyit számlát az Amerikai Egyesült Államok állampolgárainak. Ugyanezen okból a Citibank például megteszi ezt, de befektetési számla nyitását már megtagadja amerikaiaknak.

Az amerikai bankok elutasítják bizonyos államból származó külföldiek számlanyitását, az USA embargós intézkedései miatt. Tehát a Budapest Banknál és a Citibanknál nem nyithatnak számlát többek között az alábbi nemzetek állampolgárai: Iráni Iszlám Köztársaság, Mianmari Államszövetség (Burma), Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea), Kubai Köztársaság, Szudáni Köztársaság és Szíriai Arab Köztársaság.

De nehogy azt gondoljuk, hogy csak az egzotikus országok állampolgárainak nehéz az ügyintézés! A Citibanknál például többek között horvát, ukrán, szerb vagy épp orosz állampolgároktól kérnek egy adóilletőségi igazolást, amit az adott ország adóhivatalának kell kibocsájtania. Sőt egy haszonhúzói nyilatkozatot is ki kell tölteni ezen országok állampolgárainak, ha ügyfelek szeretnének lenni. Viszont ha már rendelkezünk magyar lakcímmel (és ezt igazoló lakcímkártyával) akkor mindezektől eltekint a bank.

Ha külföldi állampolgárok vagyunk érdemes személyesen felkeresni egy bankfiókot, mert bankonként eltér, hogy magyar mellett tudunk-e más nyelven kommunikálni az ügyintézővel. Továbbá érdemes lehet előzetesen az ügyfélszolgálaton tájékozódni, hogy milyen okmányokat fogadnak el a számlanyitáshoz, mert ez is sokszor bankonként változó. Általánosságban elmondható, hogy egyre több bank hivatalos nyelve az angol, de nem érdemes úgy készülnünk, hogy rögtön az első banknál minden nehézség nélkül meg tudjuk nyitni a számlánkat.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés