Külföldön élő magyarként is jár a 30%-os állami támogatás?

Külföldön élő magyarként is jár a 30%-os állami támogatás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-30 Frissítve: 2021-08-06
 

„Lakástakarékkal kapcsolatban merült fel bennem, hogy egy 9 éve külföldön élő magyar családtag adószámára lehetséges-e kihasználni a támogatást? Egyáltalán bármiben különböznek-e a külföldön élő magyarokra vonatkozó feltételek?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol!

Senki sem szeretne lemaradni a lakástakarék által elérhető 30%-os állami támogatás lehetőségéről, szerencsére ez azok számára is elérhető, akik elhagyták az országhatárt és ideiglenesen vagy tartósan külföldön telepedtek le. Az állampolgárságra vonatkozóan nincs megkötés, ugyanakkor Magyarországon bejelentett lakcímmel és érvényes hazai adóazonosító jellel kell rendelkezned ahhoz, hogy lakástakarékot tudj kötni, és rendelkezni tudj az állami támogatással növelt megtakarítás fölött.

Azonban az így félretett összeget kizárólag hazai lakáscélra tudod felhasználni, így arra kalkulálva nem érdemes megkötni, hogy azt külföldi lakáscélra költsd el. Ez teljesen logikus is, hiszen, ha már az állam támogatást ad, azt szeretné, hogy az hazánkban kerüljön felhasználásra és ne máshol. Így hazai lakásvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre gond nélkül felhasználható, de akkor sincs probléma, ha valamelyik itthoni hozzátartozód köti a nevedre a lakástakarékot és az ő részére ajánlod fel a megtakarítást.

Hogy megfordítsuk a helyzetet, az is lehetséges, hogy egy hazánkban élő külföldi nyisson lakástakarékot, és ugyanúgy megkapja az állami támogatást. Természetesen a magyarországi lakcím és az adószám feltételének ebben az esetben is meg kell felelnie.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket, és megválaszoljuk Neked!

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés