Külföldre utazol? Így úszhatod meg a roaming díjat!

Külföldre utazol? Így úszhatod meg a roaming díjat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-27
 

Ki ne mérgelődött volna a magas mobilszámla miatt egy külföldi nyaralás után? Ha valaki nem volt elég körültekintő és ugyanúgy használta a telefonját, mint ahogyan itthon megszokta, annak bizony abban a hónapban mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Különösen azok szívhatták a fogukat a számla végösszegét látva, akiknek okostelelon lapult a zsebükben, hiszen nekik nem csak a hívások hanem az internetes adatforgalom díját is ki kellett pengetniük. Utóbbiak pedig gyakran jóval magasabb voltak, mint a hanghívások költsége.

A külföldön használt telefon után a roaming miatt kell többet fizetnünk. Ennek oka nagyon egyszerű: nem a saját, hanem idegen mobilszolgáltató hálózatát használjuk, ami persze nincs ingyen. Akár sms-t küldünk, akár felhívunk valakit, akár az internetet használjuk, mindig fizetnünk kell. Minél messzebb utazunk, annál több szolgáltató kell ahhoz, hogy hívásunk vagy üzenetünk célba érjen, így a díj elvileg egyre magasabb lehet.

Ezen elv alól azonban egy szerencsés kivétel van: az Európai Unió. Brüsszel ugyanis szabályozza a roaming díjakat: meghatároz egy plafont, aminél azok nem lehetnek magasabbak. Ezt a felső határt tavaly nyárra lejjebb is vitték. A hívások díja így 2014. július elejétől 28, az adatforgalom díja pedig 55 százalékkal mérséklődött. Az EU komolyan fontolóra vette, hogy a roaming díjakat néhány éven belül teljesen eltörli, ám ezt a lépést végül elhalasztották. Azaz a külföldi telefonálásért az eddigieknél kevesebbet ugyan, de mégis fizetnünk kell. Ám nem mindenkinek!

Sokat utazol és sokat telefonálsz? Vess egy pillantást az alábbi ajánlatra, amellyel nyaralás alatt drasztikusan csökkentheted telefonszámládat!

A Vodafone ugyanis elébe ment a roamingdíjak csökkentésének és április 1-én olyan tarifacsomagokat dobott piacra, amelyekkel Európában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban tartózkodva ingyen lehet telefonálni és internetezni. A legfontosabb kérdés persze az, hogy mennyiért? Nos a Red Basic EU 10 ezer forintért biztosít korlátlan roamingdíj nélküli beszélgetést és 500 megabájt adatcsomagot. A Red Medium EU 12 ezerért már 2 gigás adatcsomagot, míg a Red Extra EU 15 ezerért 4 giga adatcsomagot biztosít, ami 2 SIM kártya között meg is osztható.


1

Az új díjcsomagokra a régebbi ügyfelek is átválthatnak. Esetükben határozatlan idejű szerződés birtokában a tarifaváltás díjmentes, ahogy szerződéshosszabbítás esetén is. Hűségidős szerződés esetében, ha az ügyfél magasabb díjú csomagra vált, akkor az díjmentes, minden más esetben egyszeri 10 ezer forintos költséggel jár a módosítás.

No de mit tegyen az, aki más országba utazik? A Vodafone nekik is vezetett be egy új szolgáltatást, ez a Világjegy. Fix napidíjért korlátlanul telefonálhatunk és sms-t is küldhetünk, sőt valamennyi adatforgalom is jár. Az Amerikára és Afrikára szóló Világjegy naponta 1990 forintba kerül, míg az ázsiai térségben napi 2990 forintért használhatjuk a telefonunkat.

Hirdetés
Hirdetés