Külföldre utazol? Kártyád van? Lehet, hogy biztosításod is…

Külföldre utazol? Kártyád van? Lehet, hogy biztosításod is…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-06-12 Frissítve: 2018-04-04
 

Lassan levonul az árhullám (remélhetően) és kezdetét veszi a szabadságolások időszaka. Sokan döntenek úgy, hogy külföldön pihenik ki a munka fáradalmait. Aki felelősségteljesen gondolkodik, az biztosítást is köt a külföldi tartózkodás idejére. De kell-e biztosítást kötnie egyáltalán? Sokan nem tudják, hogy biztosítva lehetnek, ha van bankkártyájuk!

Amikor külföldre indulunk, egyik teendőnk az utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megkötése. A legtöbben általában bankkártyájukkal az interneten teszik ezt meg. Kevesen tudják, hogy sok bankkártyához egyébként is kapcsolódik utasbiztosítás, míg másokhoz igényelhető. A rendezőelv miszerint dombornyomott kártyához mindenképp kapcsolódik díjmentes utasbiztosítás, már megdőlt: a Citibank minden kártyája dombornyomott, mégsem jár mindhez ez a szolgáltatás ingyenesen, míg a K&H Banknál sem jár az újonnan kibocsátott dombornyomott kártyákhoz ez a többletszolgáltatás díjmentesen.  Általánosságban azonban elmondható, hogy egy dombornyomott kártya nagyobb eséllyel tartalmaz az éves kártyadíjba beépített biztosítást, mint az elektronikus. Ne legyünk naivak, ez nem ingyenes szolgáltatás: a kártyadíjak nem véletlenül magasabbak a dombornyomott kártyák esetében.

Ezek a biztosítások úgy működnek, hogy a bank leszerződik egy biztosítótársasággal, és vásárol egy közös, mindenkire kiterjedő biztosítást. Ezek annyiban térnek el az általunk vásárolható biztosításoktól, hogy nem személyre szabottak, mindenkire ugyanazok a feltételek érvényesek. Általában 30 napot meg nem haladó külföldi utazásra érvényes a biztosítás. Ez azt jelenti, hogy ha ennél rövidebb időre utazunk külföldre, akár évente többször is, akkor mindvégig biztosítva vagyunk. Az bankonként eltér, hogy milyen események esetén fizet a biztosítás. Általában baleseti halál (egyes esetekben a repülőgép szerencsétlenség kivételével), poggyászkár, illetve külföldi orvosi kezelés, fogászati beavatkozás, sőt akár poggyászkésés esetén is téríthet a biztosító. A biztosítás területi hatálya az egész világ, ami azt jelenti, hogy bárhová utazunk, és ott valami történik velünk, vagy csomagjainkkal a biztosító helyt áll. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy Magyarországon belüli utazásra nem érvényes, sőt külföldi állampolgároknak az anyaországában sem él a biztosítás. Ezen kívül ki szokták kötni, hogy háborús övezetekben történt káresemény után sincs kifizetés. (Feltehetően keveseket érint, de a kezdeti stádiumban lévő magán űrutazásokra még nem terjed ki a biztosítás… 🙂

Kártyához kapcsolódó biztosítások

Összegyűjtöttük a betéti kártyákhoz elérhető biztosításokat, amit külföldi utazáshoz egyébként is meg szoktunk kötni. Kiemeltük ezek közül a külföldi orvosi kezelésre, a poggyászbiztosításra, illetve a baleseti halálra vonatkozó biztosítási összegeket. Meglepődve tapasztaltuk, hogy nem mindenhol érhető el ez a termék: Az OTP Bank esetében utasbiztosítást a kártyához egyáltalán nem igényelhetünk, viszont balesetbiztosítás (100.000 forint értékben) minden kártyához ingyenesen jár.

Alapelvként mindig a legolcsóbb kártyához kapcsolódó biztosítások díjait tüntettük fel. Viszont sűrűn tapasztaltuk, hogy elektronikus kártyához nem tudunk biztosítást igényelni. Ilyenkor a legolcsóbb dombornyomott kártyát választottuk. A bankok többségénél viszonylag könnyen megtalálható, hogy mennyibe kerül a biztosítás. Ám az, hogy mit fedez, arra már nem mindenhol ilyen egyszerű ráakadni. Nem egy alkalommal a biztosítót kell felhívni, hogy megtudjuk, mekkora értékhatárig vagyunk biztosítva.

1

Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni a biztosítási piacon a kártyához kapcsolódó biztosításokat, megnéztünk egy on-line biztosítási alkuszcég által 1 hetes európai útra kínált biztosításait. Rendkívül nagy szórást találtunk mind árban, mind szolgáltatásban. A legolcsóbb és a legdrágább biztosítás között ötszörös árkülönbözet volt, ami a biztosított értékhatárokban is megjelent. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy közép árkategóriába tartózó 1 hetes biztosítási díjért egész évben biztosítva vagyunk egy 30 napnál rövidebb utazásnál.  Azt jelenti, hogy akár minden második hónap nagy részét külföldön tölthetjük. Ugyanis csak az egyes utazások időtartalmára érvényes a 30 napos határ, egész évre vonatkozólag nincs időkorlát. Sőt a biztosítási összegek sem alacsonyabbak, mint a külön megkötött olcsóbb biztosítás esetében. És mivel a biztosítási díj egy évre vonatkozik, így ha az utazás után felmondjuk, akkor az éves díj időarányos részét is visszakaphatjuk.

Összefoglalva: a kártyához tartozó biztosítások kedvező alternatívát jelentenek a külön megköthető utas-, baleset- és poggyászbiztosításokkal szemben. Mindenképp érdemes megérdeklődnünk bankunknál, hogy automatikusan jár a kártyánkhoz, vagy külön igényelnünk kell. Fontos a részletekkel is tisztában lenni: mire terjed ki a biztosítás és mekkora értékhatárig. Ha ez nekünk nem elég, akkor még mindig köthetünk egy külön biztosítást, és fizethetjük mindezt a bankkártyánkkal!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés