Lakáseladásnál a Sberbanknál vezetett számlára kérted a vételárat? Ez még gondot okozhat

Lakáseladásnál a Sberbanknál vezetett számlára kérted a vételárat? Ez még gondot okozhat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-02
 

Az elmúlt napok eseményei miatt a Sberbank ügyfelei nehéz helyzetbe kerülhettek, a Bankmonitor szakértői találkoztak olyan esettel is, amikor egy lakás eladója az adásvételi szerződés alapján Sberbanknál vezetett számlájára kérte az ingatlan vételárát. A Bankmonitor szakértői annak jártak utána, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben.

A Sberbank Magyarország Zrt. a háborús helyzet és az ehhez kapcsolódó szankciók miatt nehéz helyzetbe került. Ez sajnos oda vezetett, hogy a banknál végelszámolást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Bank. (Ahogy a hazai bank tulajdonosánál a Sberbank Europe AG.-nál is hasonló lépések történtek.)

Ez természetesen komoly hatással van a pénzintézet ügyfeleire. A betéttel, számlával rendelkezőket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA)  kártalanítja 100 ezer euró összeghatárig. (Az érintett ügyfelek teendőiről itt irtunk részletesen.) A hitellel rendelkezőknek pedig érdemes tovább fizetniük meglévő kölcsönüket, a végelszámolás elrendelése ugyanis nem szünteti meg a hitelből eredő kötelezettségeket.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehetnek azok, akik lakáseladásnál Sberbanknál vezetett számlára kérték a vételárat?

Igencsak sajnálatos helyzetbe kerültek a bank azon ügyfelei, akik a közelmúltban ingatlant értékesítettek és a vételárat a Sberbanknál vezetett számlájukra kérték. Hiszen az ingatlan ellenértékét a vevő elutalhatja az adásvételi szerződésben szereplő számlaszámra. (Jelen ismereteink szerint a Sberbanknál vezetett számlákra jóváírás teljesíthető.) Viszont az eladó nem férhet hozzá az összeghez. Sőt még nagyobb gondokkal szembesülhet, amennyiben a kapott összeg meghaladja a 150 ezer eurót (nagyságrendileg 54 millió forintot), ebben az esetben ugyanis az OBA sem fogja 10 napon belül teljes mértékben kártalanítani. (Lakás eladás esetében az alap 100 ezer eurós biztosítás 150 ezer eurós védelemre egészül ki, ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.)

Mit érdemes tenni ebben a helyzetben?

  1. Azonnal fel kell venni a kapcsolatot a vevővel, illetve az adásvételi szerződést készítő ügyvéddel.
  2. Meg kell nyitni egy másik bankszámlát, amelyre a vételárat el lehet utalni. (Amennyiben  már rendelkezik az eladó másik számlával, akkor természetesen nem szükséges új számlát nyitni.)
  3. Módosítani szükséges az adásvételi szerződést. A vételár teljesítésére vonatkozó résznél az eladó számlaszámát és a számlavezető bank nevét kell megváltoztatni.

Amennyiben lakáshitelt is igényelt, igényel a vevő, akkor a helyzet valamelyest bonyolultabb. Ugyanis a vevő bankjával is fel kell venni a kapcsolatot. (Elképzelhető, hogy adott esetben a bank engedélye nélkül az adásvételi szerződés nem is módosítható.) Fontos tudni, hogy a vevőt hitelező bank természetesen nem utalja el a vételár önerőn felüli részélt mindaddig, amíg a folyósítási, kifizetési feltételeket az adós nem teljesíti.

Sőt, ebben a helyzetben egyes hitelező bankok maguk kérelmezik, javasolják az adásvételi szerződés módosítását. Pont az olyan vitás, problémás helyzetek elkerülése érdekében, amelyek abból erednek, hogy az eladó a Sberbanknál vezetett számláján nem férhet hozzá jelenleg az elutalt összeghez.

A kulcsszó tehát ilyen helyzetben a gyorsaság, ugyanis igen kellemetlen és elhúzódó ügylet keletkezhet abból, ha nem cselekszünk időben.

Hirdetés
Hirdetés