Lakáshitel: már 6% alatti kamatot is találhatunk januárban

Lakáshitel: már 6% alatti kamatot is találhatunk januárban
Hirdetés
Hirdetés

2024-01-01 Frissítve: 2024-01-05
 

Az önkéntes kamatplafon szigorítása megtette a hatását: a piaci kamatozású lakáshitelek kamata is érdemben mérséklődött 2024 első hónapjára. Ennek eredményeként gyakorlatilag minden banknál egyedi feltételek előírása nélkül is kaphatunk 7% alatti kamaton lakáshitelt. Sőt bizonyos előírások teljesülése esetén van, ahol már 6% alatti kamatokkal is találkozhatunk.

Az önkéntes kamatplafont szigorították: 2024. január elsejétől a csatlakozó bankok már csak olyan lakáshitelt kínálhatnak, amelynek THM (teljes hiteldíj mutató) értéke nem haladja meg a 7,3 százalékot. (A THM a kölcsön éves költségét mutatja meg százalékos formában. A kamat mellett tartalmazza a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is.) Emiatt mindenki komoly kamatcsökkenést várt az év elejére.

A hirdetmények megjelentek és bátran állíthatjuk, hogy még a várakozásokat is felülmúlta a kamatcsökkenés: a Bankmonitor szakértői több pénzintézetnél is találkoztak 6 százalék alatti hitelkamatokkal. Nézzük meg az egyes banki ajánlatokat, a legkedvezőbb kamatokat és az ahhoz kapcsolódó előírásokat.

Hirdetés

Hirdetés

CIB Bank lakáshitel

A CIB Bank piaci feltételekkel 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáshitelt kínál 2024-ben az érdeklődők számára. (A végig fix kamatozású hitel futamideje 11-20 év között lehet.)

  • A 10 évig változatlan kamatozású kölcsön kamata 6,69-6,89% között lehet.
  • A teljes futamidő alatt változatlan kamatozású lakáshitel kamata 6,79-6,89% között lehet.

Az egy évtizeden át fix kamatozású kölcsön esetén a standard kamat 6,89%. Ebből 0,1 százalékpont kamatkedvezmény jár, ha az igénylő havi 450 ezer forint jóváírást érkeztet a banknál vezetett számlájára. Illetve 0,2 százalékpont kedvezmény érhető el, ha a lakáscél megfelel a bank zöld előírásainak. A két kedvezmény nem összevonható, így lehet a kamat alja 6,69%.

A végig fix kamatozású kölcsön normál kamata 6,89%. Ebből 0,1 százalékpont kedvezményt kínál a pénzintézet, amennyiben megfelel a lakás a zöld feltételeknek.

A zöld célnak az alábbi ingatanok felelnek meg:

  • A lakás energetikai besorolása a következők egyike: AA++, AA+, AA, BB;
  • és a lakás primer energetikai igénye nem haladja meg a 80 kWh/év/m2 értéket.

Az Erste Banknál bőven 6% alatti kamatokkal is találkozhatunk

Az Erste Banknál 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáscélú jelzáloghitel érhető el. Ez utóbbit 20 éves futamidő mellett lehet igényelni.

A kamatok szempontjából számos akciót, kedvezményt biztosít a bank. Először is nézzük meg a hitelösszeg és a vállalt jóváírás alapján elérhető kamatokat.

  • 10 éves kamatperiódus esetén a kamat 6,54-6,89% között lehet. A 6,54% eléréséhez legalább 30 millió forint kölcsönt kell igényelni és legalább havi 600 ezer forint jóváírást kell vállalni a banknál vezetett számlánkra.
  • Végig fix kamat esetén a kamat 6,60-6,90% között lehet. A 6,60% eléréséhez legalább 30 millió forint kölcsönt kell igényelni és legalább havi 600 ezer forint jóváírást kell vállalni a banknál vezetett számlánkra.

További kedvezmények, amennyiben egyéb speciális feltételeket is teljesítünk:

  • 0,2 százalékpont kamatkedvezményt kaphatunk, amennyiben Babaváró hitelt is igénylünk a lakáshitellel együtt.
  • 0,2 százalékpont kamatkedvezményt kaphatunk, amennyiben Erste Törlesztés Védelem Biztosításból teljes csomagot, vagy baleseti csomagot kötünk a hitel mellé.
  • 0,5 százalékpont kamatkedvezményt kaphatunk, amennyiben megfelel a hiteligénylésünk a bank zöld feltételeinek.
Fontos
A kedvezmények kombinálhatók, így a legalacsonyabb elérhető kamat 5,64%. Ehhez legalább 30 millió forint 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt kell igényelni, valamint legalább 600 ezer forint jóváírást kell vállalni. Babavárót is szükséges igényelni a lakáshitellel egyidejűleg. Ezen kívül megfelelő biztosítást szükséges kötnünk, valamint meg kell felelnünk a zöld előírásoknak is. Ez számos feltétel, de az elérhető kamat cserébe igen kedvező.

Új lakás vásárlás, építés esetén akkor felelünk meg a zöld célnak, ha az épület primer energiaigénye nem haladja meg a 80 kWh/év/m2 értéket és az épületenergetikai besorolása „BB”, vagy annál kedvezőbb. Használt lakás vásárlásánál nincs ilyen kedvezmény, ugyanakkor felújítás és korszerűsítés esetén bizonyos feltételekkel teljesülhet a zöld cél.

Piaci lakáshitelek kamata 2024-ben

Gránit Bank – kedvező kamat feltételek nélkül

A pénzintézet egy évtizeden át fix kamat mellett kínál lakáscélú jelzáloghitelt. A kölcsön kamata 6,80%, ehhez azonban semmilyen egyedi feltételt, előírást nem szükséges teljesítenünk. Vagyis ezt a kamatszintet hitelösszegtől, jóváírástól függetlenül megkaphatjuk.

A K&H Banknál is találni 6% alatti kamattal lakáshitelt

A K&H Banknál 5 éves és 10 éves kamatperiódusú, valamint végig fix kamatozású piaci lakáshitel igényelhető.

Ennél a banknál is számos kedvezmény csökkentheti a hitelkamatot. Kezdjük a hitelösszegre és a futamidőre vonatkozó feltételekkel:

  • Az 5 évig fix kamatozású kölcsön kamata 6,79-6,89% között lehet. A 6,79% eléréséhez legalább 20 millió forintot kell igényelni és havonta legalább 500 ezer forint jóváírást kell vállalni a banknál vezetett számlánkra.
  • A 10 évig fix kamatozású kölcsön kamata 6,79-6,89% között lehet. A 6,79% eléréséhez legalább 20 millió forintot kell igényelni és havonta legalább 500 ezer forint jóváírást kell vállalni a banknál vezetett számlánkra.
  • Az 61-120 hónapos futamidejű, végig fix kamatozású kölcsön kamata 6,79-6,89% között lehet. A 6,79% eléréséhez legalább 20 millió forintot kell igényelni és havonta legalább 500 ezer forint jóváírást kell vállalni a banknál vezetett számlánkra.
  • A 121-180 hónapos futamidejű, végig fix kamatozású kölcsön kamata 6,89%.
  • A 181-240 hónapos futamidejű, végig fix kamatozású kölcsön kamata 6,89%.

További kedvezményeket érhetünk el, amennyiben az alábbi feltételeket teljesítjük.

  • K&H Otthonbiztosítást kötünk a fedezeti ingatlanra: 0,1 százalékpont kamatkedvezmény.
  • K&H Családi életbiztosítást kötünk a hitel mellé: 0,2 százalékpont kedvezmény.
  • Ha megfelelünk a bank zöld hitelcéljainak: 0,5 százalékpont kamatkedvezmény.
Fontos
A kedvezmények kombinálhatók, így a legalacsonyabb kamat 5,99% lehet. Ennek feltétele, hogy legalább 20 millió forint 10 éves, vagy 5 éves kamatperiódusú hitelt igényeljünk – a 61-120 hónapos végig fix kamatozású kölcsön is megfelelő -, valamint legalább 500 ezer forint jóváírást kell vállalnunk. Emellett K&H Otthonbiztosítást és Családi életbiztosítást szükséges kötnünk, valamint meg kell felelnünk a zöld lakáscéllal kapcsolatos elvárásoknak is.

A K&H Banknál egy újonnan vásárolt vagy épetett ingatlan akkor felel meg a zöld előírásoknak, amennyiben az energetikai besorolás A+, vagy annál kedvezőbb, valamint az ingatlan primer energiaigénye nem haladhatja meg a 68 kWh/év/m2 értéket. Használt lakás vásárlására önmagában nem jár a zöld kedvezmény, ehhez korszerűsíteni is kell a kérdéses épületet. (Használt lakás vásárlásával egyidejű korszerűsítés, illetve korszerűsítés és felújítás esetén is elérhető a zöld kedvezmény bizonyos feltételek teljesülése esetén.)

MBH Bank lakáscélú jelzáloghitelei

Az MBH Banknál 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáshitel érhető el. Itt is lényeges szempont a hitelösszeg és a jövedelem nagysága.

  • 10 évig fix kamat esetén a kamat 6,49-6,79% között lehet. A 6,49% eléréséhez minimum 24 millió forint kölcsönt szükséges igényelni, valamint legalább 1 millió forint havi jóváírásnak kell érkeznie a banknál vezetett számlánkra. (Emellett legalább két csoportos beszedési megbízásnak is teljesülnie kell.)
  • Végig fix kamatozású lakáshitel esetén a kamat 6,79%.

Újabb 0,25% kamatkedvezmény érhető el, amennyiben teljesülnek a zöld feltételek. A legkedvezőbb kamat 6,24%, amihez minimum 24 millió forint kölcsönösszeg, valamint legalább havi 1 millió forint jóváírás szükséges, illetve teljesülnie kell a zöld céloknak is.

Zöld kedvezmény új építésű lakás esetén érhető el, amennyiben az ingatlan energetikai besorolása „BB”, vagy annál kedvezőbb. Emellett korszerűsítés esetén is jár a kedvezmény bizonyos feltételek teljesülése esetén.

OTP Lakáshitelek

A banknál számos végig fix kamatozású piaci lakáskölcsön érhető el. Ezek közül az OTP 1×1 Lakáshitel és az OTP Évnyerő 1×1 Lakáshitel 6,87 százalékos normál kamata a legkedvezőbb. Ebből 0,1 százalékpont kedvezmény kapható, amennyiben legalább havi 700 ezer forint jóváírást vállalunk a banknál vezetett számlánkra. (Ráadásul ezen jóváírásnak jövedelemnek kell lennie.)

A bank normál lakáshiteleinek induló kamata 6,97%. Ebből ugyanúgy járhat 0,1 százalék kedvezmény, amennyiben legalább havi 700 ezer forint jövedelem érkeztetését vállaljuk a banknál vezetett számlánkra.

A pénzintézetnél zöld lakáshitel is elérhető. Az OTP Zöld Lakáshitel és OTP Zöld Évnyerő Lakáshitel induló kamata 6,97%. Ebből 0,1 százalékpont kedvezmény érhető el, amennyiben legalább havi 700 ezer forint jóváírást vállalunk a banknál vezetett számlánkra. Illetve további 0,1 százalékos kamatkedvezményt kaphatunk, amennyiben a bank zöld előírásait is teljesítjük.

A legkedvezőbb kamatszint 6,77%, amihez legalább 700 ezer forint jövedelem-jóváírásra lenne szükség. Emellett vagy az 1×1 konstrukciót kell igényelnünk, vagy a zöld lakáscélokat kell teljesítenünk.

Jó tudni
Az 1×1 konstrukció lényege, hogy az érdeklődő egy piaci hitelt igényel használt lakásvásárlásra, a hitelügyletben legfeljebb 2 adós szerepel, a hitel mögött egy ingatlanfedezet szerepel, valamint tulajdonjogot kizárólag az adósok szerezhetnek. A lakást haszonélvezeti jog sem terhelheti.

Raiffeisen Bank lakáscélú jelzáloghitelei

A Raiffeisen Bank hirdetménye még nem jelent meg, de a honlapon már új kamatok szerepelnek. Ezek alapján a pénzintézet 10 évig fix kamatozású lakáshitelt kínál, melynek normál kamata 6,99%.

A bank különböző feltételek teljesítése esetén a kamatok 6,64 százalékra csökkenti. A kedvező kamatelnyeréséhez legalább a minimálbérnek megfelelő összeget kell érkeztetni a banknál vezetett számlánkra. Emellett a jövedelmünknek el kell érnie a nettó 600 ezer forintot, illetve az ingatlannak meg kell felelnie a bank zöld célokra vonatkozó előírásainak.

UniCredit Bank lakáskölcsönei

Az UniCredit Bank 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamat mellett kínál lakáshiteleket.

A kamat 6,65-7,81% között lehet. A legkedvezőbb 6,65 százalékos kamat eléréséhez 10 éves kamatperiódusú hitelt kell igényelnünk. (Megfelelő a 10 éves futamidejű végig fix kamatozású kölcsön is.) A hitelösszeg legalább 15 millió forint kell legyen, illetve legalább 500 ezer forint jóváírásnak kell érkeznie havonta a banknál vezetett számlára. Emellett jogosultnak kell lennie az igénylőnek a bank Partner csomagjára, valamint a pénzintézetnél Generali csoportos hitelfedezeti biztosítást kell kötni.

Összegzés

Az elemzők egybehangzóan azt várták, hogy a hitelpiac fellendüléséhez a lakáshitelek kamatának 6 százalék alá kell csökkennie. Végre elékezett ez a pillanat: ugyan még komoly feltételek, előírás mellett, de egyes bankoknál már láthatunk 6% alatti kamatokat. Az egyedi kedvezményekről, egyedi kérelmek alapján elérhető extra kedvezményekről pedig még nem is beszéltünk, melyek adott esetben további előnyöket biztosíthatnak.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés