Változik a kamatplafon januártól, jöhetnek a 7 százalék alatti hitelkamatok!

Változik a kamatplafon januártól, jöhetnek a 7 százalék alatti hitelkamatok!
Hirdetés
Hirdetés

2024. január 1-jétől az újonnan megkötött szerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke jelentősen csökken, így az ehhez csatlakozó bankok a jelenlegi 8,5 százalék helyett legfeljebb 7,3 százalékos THM-mel (teljes hiteldíj mutató) adhatják a lakáshiteleiket. A Bankmonitor szakértői szerint 10 éves kamatperiódussal már most is találni 7,3 százalék alatti THM-ű lakáshitelt, ám a fix kamatú hitelek között kizárólag ennél drágábbak vannak jelenleg. A szakértők ezért arra számítanak, hogy január 1-től még olcsóbb lakáshitelekkel jelenhetnek meg a bankok.

Az október 9-én induló önkéntes kamatplafonhoz minden nagyobb hazai pénzintézet csatlakozott, és bár már ezt megelőzően is volt 8,5 százalékos THM-nél (teljes hiteldíj mutató)  kedvezőbb ajánlat a piacon, a kamatplafon azonnali és jelentős kamatcsökkenést eredményezett a lakáshiteleknél. Hasonló hatása várható január elejével is, hiszen a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor által vizsgált bankok közül 20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 350 000 forint nettó jövedelem esetén jelenleg mindössze a CIB Bank 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitele megy be ez alá (7,21%), míg 500 000 forint nettótól az UniCredit Bank ad még kedvezőbb ajánlatot (7,18%).

Végig fix kamattal jelenleg kizárólag 7,3 százaléknál magasabb THM-mel találhatunk lakáshitelt: 350 000 forint nettó jövedelemmel 8,05  és 8,35 százalék között vannak a THM-ek, míg 500 000 forint nettó jövedelemtől 7,56 és 8,35 százalék között szóródnak az ajánlatok 20 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora pénzügyi előnyt jelenthet a változás?

Nézzük meg ezt egy példán keresztül. Az érdeklődő 20 millió forint lakáshitelt igényel 20 éves futamidőre, 10 évig fix kamat mellett. A jövedelme nettó 450 ezer forint. Az egyes banki ajánlatok THM értékének átlaga 7,97%. Egy ilyen kölcsön induló törlesztőrészlete 167 ezer forint körül van.

Amennyiben januártól életbe lép a 7,3 százalékos THM plafon, akkor egy ilyen kölcsön átlagos törlesztője 158 ezer forint körül mozogna. Vagyis havi 8 200 forintot, összességében 1,9 millió forintot lehetne spórolni egy átlagos lakáscélú jelzáloghitellel az új szabályok miatt. (A Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a teljes költség a kamatban, ezáltal a törlesztőrészletben jelenik meg.)

Érdemes csak emiatt kivárni? Ez azért nem ilyen egyszerű, a jelenleg legolcsóbb lakáshitel ennél kedvezőbb feltételek mellett is elérhető. Az azonban kétségtelen tény, hogy a banki ajánlatok kedvezőbbek lesznek, és elképzelhető az is, hogy a legolcsóbb hitelek kamata is csökkenni fog. Vagyis a 7 százalék alatti hitelkamatok a jövőben már nem egyedi, hanem inkább átlagos ajánlatok lesznek majd.

Amennyiben a bankok lépnek, az egyben azt is jelentheti, hogy általános lesz a 7 százalék alatti lakáshitel kamat, hiszen a THM értéke a kamaton felül a hiteligényléshez kapcsolódó legtöbb költséget (pl. értékbecslés, tulajdoni lap, jelzálogjog bejegyzés, számlavezetés, amennyiben az a hitelfelvétel feltétele) is tartalmazza. Éppen ezért a THM érték mindig magasabb a hitelkamatnál, a különbség átlagosan 0,2-0,3 százalék. Vagyis, ha a THM 7,3 százalék, akkor a kamat körülbelül 7,0 – 7,1 százalék lesz. Ugyanakkor a bankok között várhatóan ismét elindulhat egy árverseny, így lehetnek ennél kedvezőbb ajánlatok is majd a piacon.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés