Kamat vagy THM? Percek alatt kiderül, melyik a fontosabb!

Kamat vagy THM? Percek alatt kiderül, melyik a fontosabb!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-21 Frissítve: 2021-08-06
 

Rendkívül nagy az érdeklődés a lakáshitelek iránt, így a hitelkamat és a THM fogalma mellett semmiképpen sem mehetünk el. A THM azért számít jobban számunkra, mert az tartalmazza a hitelfelvétel során felmerülő költségeket is, így a hiteleket is ez alapján érdemes összehasonlítani. A CashMester legújabb részében a THM-mel és a hitelfelvétel során felmerülő költségekkel foglalkozunk.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi történt pontosan?

Sok szó esik arról, hogy milyen népszerűek is a lakáshitelek, és hogy rekord alacsony kamattal érhetők el aktuálisan. Ugyanakkor nagyon sokszor arról nem esik szó, hogy mire is figyelj, a hitelkamatra vagy a THM-re. Egyáltalán mi a különbség közöttük és mire érdemes figyelni, ha a lehető legjobb döntést szeretnéd meghozni?

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

Amennyiben a lakáshitelek között nézelődsz, vedd figyelembe, hogy számodra nem a feltüntetett a hitelkamat a mérvadó, hanem az, hogy mekkora az adott hitel teljes hiteldíj mutatója (THM-je). Ez utóbbi, vagyis a THM mutatja meg, hogy éves szinten ténylegesen mekkora költséget jelent számodra a hitel százalékban kifejezve.

A kamat és a THM közötti különbséget a kamaton kívüli költségek okozzák, amelyek a hitelfelvétel elindításakor egyszeri tételként, vagy éppen folyamatos jelleggel jelentkeznek. Magyarán a hitel után nemcsak kamatot fizetünk, hiszen a bank egyéb díjakat, költségeket is felszámol. Ilyen például az értékbecslés, a tulajdoni lap, a jelzálog bejegyzés, a folyósítási jutalék vagy éppen számlavezetés költsége.

Pontosan az egyéb kiadások miatt láthatod azt, hogy a hitel THM-je magasabb, mint a feltüntetett hitelkamat. Úgy számolhatsz, hogy átlagosan 0,2-0,3%-kal magasabb a költségeket is tartalmazó THM a hitelkamatnál. Tehát ha a hitelkamat például 2,5%, akkor a hitel THM-je 2,7-2,8% körül fog alakulni.

Ugyanakkor bonyolítja a képet, hogy bizonyos költségek, mint a közjegyzői díj és a lakásbiztosítás díja, nincs benne a THM-ben, pedig ezek is felmerülő fizetnivalók. Úgy érdemes számolnod, hogy egy lakáshitel esetében az induláskor összességében 60-150 ezer forintos költség merülhet fel.

Miért kellene engem érdekelnie?

Azon kívül, hogy a bankok eltérő hitelkamatot határoznak meg, nagyon lényeges, hogy mennyi költség hárul rád. A hiteleket éppen ezért mindig a THM alapján érdemes összehasonlítani, mert ez már magában foglalja azt is, hogy milyen pótlólagos költségek merülnek fel a hitelfelvétel során. Ezt legegyszerűbben egy hitelkalkulátor segítségével teheted meg.

Azt viszont mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a bankok sok esetben bizonyos díjtételeket a későbbiekben visszatéríthetnek, vagy akció keretében el is engedhetnek. Erről mindig érdemes tájékozódni, hiszen több tízezer forintot is jelenthet számodra, ha bizonyos költségeket meg tudsz úszni. Leggyakrabban az értékbecslést, a tulajdoni lap költségét, a folyósítási jutalékot, vagy éppen a közjegyzői díjat térítik vissza részben vagy egészben a bankok.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés