Lakáshitel – Drasztikusan eltér a bankok ingatlanértékelési gyakorlata

Lakáshitel – Drasztikusan eltér a bankok ingatlanértékelési gyakorlata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-19
 

Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintézetek ingatlanértékelési gyakorlatán ugyanis rengeteg múlhat. Ugyanarra a házra az egyik bank nem ad lakáshitelt, míg egy másiknál akár 45-50 millió forint is felvehető.

Hiteligénylés során sokszor leragadunk a fizetésünknél: ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor biztos megkapjuk a kért hitelösszeget. A helyzet azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű, pláne egy jelzáloghitel esetében. Ennél a konstrukciónál ugyanis kiemelten fontos a fedezetül felajánlott ingatlan állapota, értéke is.

Ráadásul az egyes bankok teljesen eltérő módon értékelhetik ugyanazt az lakást, ez pedig jelentősen befolyásolhatja az igénylésünk sorsát is.

Példa az ingatlanok elérő értékelésére

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják be miért is lényeges a bankok ingatlanértékelése.

Tegyük fel, hogy használt lakást szeretnénk vásárolni 64 millió forintért, a jövedelmünk 800 ezer Ft, az önerő összege 20 millió forint. Ránézésre nincs probléma, a vásárláshoz szükséges minimális önerő rendelkezésre áll, a szükséges hitel törlesztését pedig elbírja a fizetésünk. (44 millió forint lakáshitel havi törlesztőrészlete 320 ezer forint körül van 20 éves futamidő választása esetén, vagyis a jövedelem 40 százalékát terhelné a kölcsönre fizetendő havi összeg.)

Ránézésre minden rendben van, az ördög azonban a részletekben rejlik.

1. Bank – Alacsony az ingatlan belmagassága

Az első banknál minden jól alakult, az ingatlan forgalmi értékét 58 millió forintra becsülték, ami még elbírja a kért hitelösszeget. Ugyanakkor a pénzintézet a lakást nem tartotta elfogadhatónak, a belmagasság ugyanis nem éri el a 2,5 métert. Emiatt az ingatlant végül nem fogadta el fedezetként a pénzintézet.

2. Bank – Alacsony a fogalmi érték

A második pénzintézetnél már nem volt probléma az alacsonyabb belmagasság, ugyanakkor a lakás értékét kisebbre, 44 millió forintra becsülte a bank. Ez a forgalmi érték csupán 30-35 millió forint kölcsönt bírna el, ez pedig jóval kevesebb a kért 44 millió forintnál.

3. Bank – A nyerő választás

A harmadik pénzintézetnek sem volt gondja a belmagassággal, az ingatlan forgalmi értékét pedig 64 millió forintra becsülte. Ezek alapján az ingatlan már elbírta a kért összeget. Szerencsére a jövedelemmel sem volt semmilyen észrevétel, probléma, vagyis a harmadik pénzintézettől már fel tudtuk venni a vásárláshoz szükséges összeget.

Hirdetés

Hirdetés

Összegzés

Jelentős eltérések lehetnek az egyes pénzintézetek között, ami az ingatlanok értékelésében, elfogadásában is megjelenik. Ezt a korábbi példa is jól mutatja: ugyanazon ingatlan forgalmi értéke a három értékbecslés alapján 44-64 millió forint között mozgott. Érdemes szakértőhöz fordulnunk, aki ismeri ezeket a különbségeket a pénzintézeteknél és segít megkeresni a számunkra legkedvezőbb, legolcsóbb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés