Lakáshitel: januártól 30 ezret is spórolhatsz

Lakáshitel: januártól 30 ezret is spórolhatsz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-21 Frissítve: 2024-05-31
 

Ha lakáshitellel rendelkezel, az év eleje óta új lehetőség nyílt meg előtted a havi törlesztőd csökkentésére. A jogszabályváltozásnak köszönhetően éves szinten akár több mint 30 ezer forintot spórolhatsz, ha önsegélyező pénztáron keresztül fizeted a hiteled. Ráadásul ez személyenként értendő, tehát például házastársad is igénybe veheti. A trükk egyszerű, de csak egyszer mutatjuk meg!

Jogszabályváltozás

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakat szabályzó törvény egyik fontos változása, hogy idéntől lakáshitel törlesztésre is felhasználhatóak a befizetések. Pontosabban havonta a mindenkori minimálbér 15%-át (jelenleg 16.650 forintot) lehet ilyen célra igényelni. És miért érdemes ezt az éves szinten 200 forint híján 200 ezer forintot egy önsegélyezéssel is foglalkozó pénztáron átáramoltatni?

A matek

Önkéntes pénztári befizetésekre is jár a 20%-os adó-visszatérítés, mint ahogy azt már korábbi cikkünkben megírtuk. Ebből rögtön arra is gondolhatnánk: „De jó, akkor 20%-kal kevesebbet kell fizetnem majd hiteltörlesztésre!” Ám az ördög (mint mindig, most is) a részletekben rejlik:

  • Egyrészt a fentebb említett korlát miatt bármekkora összeget is fizetünk be az önkéntes pénztárunkba, éves szinten maximum 199.800 forintot fordíthatunk hiteltörlesztésre.
  • Másrészt a pénztárak is működnek valamiből, ami neked azt jelenti, hogy a befizetéseidből valamekkora összeg (általában a befizetéseid 6-7%-a) a működési költségre fordítódik. Így az adójóváírásnak körülbelül 75%-a lesz a nyereséged.

Tehát, ha befizetsz közel 200 ezer forintot, akkor egy évben körülbelül 30 ezer forintot nyerhetsz meg. Ám ez többszörözhető, amennyiben a hitelügyletben többen szerepelnek és mindenki így fizeti a hitelét. Különösen igaz ez a házastársakra. Így családi szinten máris 60 ezer forintnyi éves nyereséggel számolhatsz. (Például ennyivel több marad a nyaralásra. )

A legjobb lakáshitelt keresed? Abban is tudunk segíteni!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Amire érdemes felkészülni

Egyéb díjak

A folyamatos befizetésekből levont költségeken felül még találkozhatsz egyéb költségekkel is. Ilyen lehet például a be- és kilépési díj, esetleges kártyadíj. Mivel ezek nem rendszeresen kerülnek felszámításra, így ezzel a fentiekben nem számoltunk. Ám ne lepődj meg, ha az első évben (illetve kártyadíj esetében pár évente) néhány ezer forint költséget felszámolnak a pénztárak!

Várakozási idő

Szintén jogszabályi korlát, hogy első befizetéseink után fél évvel kérhetsz először kifizetést a hitel törlesztésére (akkor viszont az első fél éves befizetéseinket egyben is). Ezzel érdemes számolni, és addig közvetlen a banknak fizetni a törlesztőrészlet egészét.

Késleltetés, túlfizetés

Mivel a befizetéseid után járó 20%-os adójóváírást utólag kapod meg, így az első befizetéseinkhez képest több, mint 1 évvel jutsz a 30 ezer forinthoz. Ráadásul, mivel 199.800 forintnál nem lehet többet hiteltörlesztésre fordítani, így a két lehetőség előtt állsz:

  1. vagy annyival kevesebbet fizetsz be jövőre, hogy az adójóváírás összegét is hiteltörlesztésre tudod fordítani
  2. vagy felhasználhatod másra. Ebben az esetben pénztártól függően akár a patikákban, fogorvosi rendelőkben, optikában, tudsz vele vásárolni vagy iskolakezdési támogatásra, munkanélküliségi „segélyre” is felhasználhatod azt.

Garanciák

Sem a befektetéseket biztosító BEVA, sem a betéteket garantáló OBA nem terjed ki az önkéntes pénztárban kezelt vagyonra. Ezért érdemes alaposan megvizsgálni melyik szolgáltató mellett teszed le a garast. Nem hátrány, ha a pénztár háttere ért a pénzügyekhez.

Ettől függetlenül, ha csak lakáshitel törlesztésre használod, akkor maximum százezer forintot kockáztatsz, maximum fél évig (utána hozzáférhetsz a pénzhez).

Hogyan kezdj neki?

Bár valószínűleg egyre több egészségpénztár fogja alapszabályt módosítani, hogy minél teljesebb körű szolgáltatást nyújtsanak a tagjaiknak, jelenleg mindössze néhány helyen elérhető a szolgáltatás. Ezek közül valamelyikbe kell belépni.

önsegélyező pénztárak hiteltörlesztési lehetőségei

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés