Lakáshitel kevés önerővel, vagy akár önerő nélkül? Mutatjuk a megoldásokat

Lakáshitel kevés önerővel, vagy akár önerő nélkül? Mutatjuk a megoldásokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-22
 

Sokan vannak olyan élethelyzetben, hogy jövedelmük lehetővé tenné egy nagyobb összegű lakáshitel felvételét, de a vásárláshoz szükséges önerővel nem rendelkeznek. Megoldást jelenthet ilyenkor egy másik ingatlan fedezetként történő bevonása, ám nagyon nem mindegy, hogy ez pótfedezet vagy úgynevezett helyettesítő ingatlan lesz, mert a két megoldás más-más helyzetben lehet előnyös.

Sokan úgy hiszik, kizárólag az az ingatlan lehet fedezet lakáshitelnél, amelyet meg szeretnének vásárolni. Pedig erről szó sincs! Lehet más ingatan is fedezet, sőt, az is megoldható, hogy a megvásárolt lakás maga tehermentes maradjon, ilyenkor kizárólag a másik lesz a fedezet. A fedezet lehet a saját ingatlan, de családtag vagy éppen ismerős is lehet a tulajdonos. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy a plusz ingatlan pótfedezet vagy helyettesítő ingatlan lesz.

Helyettesítő ingatlan vagy pótfedezet?

Helyettesítő ingatlan: a megvásárolni kívánt ingatlan helyett kerül bevonásra a hitelügyletbe. Ilyenkor ez az ingatlan lesz a hitel fedezete, vagyis az újonnan vásárolt ingatlanunk tehermentes marad.

Pótfedezet: Ebben az eseteben a meglévő és az újonnan vásárolt ingatlanunk egyaránt bevonásra kerül, vagyis a teljes hitelösszeggel beterheli a bank mindkét ingatlant!

Hirdetés

Hirdetés

Mikor lehet érdemes plusz ingatlant bevonni fedezetként?

1. Nem rendelkezünk megfelelő önerővel

Az önerő akár teljes egészében kiváltható akkor, ha a megvásárolni vagy építeni kívánt ingatlanon kívül más ingatlant (akár többet is) is bevonunk fedezetként. Ilyenkor a bankok ugyanis az összes fedezet összértékét veszik alapul, és ennek maghatározott százalékáig (maximum 80%) hiteleznek.

Vagyis, ha a megvásárolni tervezett 40 millió Ft-os lakáson kívül van még egy másik 40 millió Ft becsült forgalmi értékű ingatlan az adós vagy adóstárs tulajdonában, akkor a felvehető hitel összege (70%-os hitelezési aránnyal számolva) akár 56 millió forint is lehet (a 80 millió Ft 70%-a), így a példánkban szereplő lakás önerő nélkül megvásárolható lakáskölcsönből.

Bankmonitor tipp: Nem minden esetben helyettesíthető az önerő pótfedezettel, egyes bankok ilyenkor is bekérik a vételár 5-10%-át. A megfelelő bank megválasztásához kérd szakértő kollégáink segítségét díjmentesen!

A szükséges önerő csökkentésére egyéb megoldások is elérhetőek, ezekről részletesebben ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz.

2. Kevesebbre értékeli az értékbecslő az ingatlant, mint a vételár

Előfordulhat, hogy a banki értékbecslő kevesebbre értékeli az ingatlanunkat, mint amennyiért meg kívánjuk azt vásárolni. Ebben az eseteben nem a vételár, hanem az értékbecslés során megállapított érték 80%-a lehet legfeljebb a hitelösszeg, azaz sokkal több önerőre lesz szükségünk. Ilyenkor is megoldás lehet pótfedezet bevonása.

Például ha a kiszemelt ingatlan vételára 30 millió forint, de a becslő 20 millió forintra értékeli azt, akkor a minimálisan szükséges önerő a tervezett 6 millió forint helyett 14 millió forint lesz, ami lényeges különbség.

Miért lehet a vártnál alacsonyabb a becsült forgalmi érték? Egy korábbi cikkünkből ezt is megtudhatod.

3. A vásárolni kívánt ingatlan nem alkalmas banki fedezetnek

Gyakori, hogy erősen felújítandó ingatlant szeretne megvásárolni valaki, ami esetleg nem alkalmas banki fedezetnek, mert például nincs benne fűtés, vagy akár a nyílászárók is kivételre kerültek. Ilyenkor a vásárláshoz mindenképp szükség lesz egy újabb ingatlan bevonására. (Ezt az ingatlant egyes bankok nem is fogadják el egyáltalán fedezetkén.) Ebben az esetben érdemes lehet inkább helyettesítő fedezetet bevonni, mert ekkor nem szükséges mindkét ingatlanra bejegyeztetni a terhet. Plusz a fedezetbevonás földhivatali költségeit is csak egyetlen ingatlan után kell ilyenkor megfizetni.

4. Felújítási hitelt is szeretnénk a vásárlás után

Ha a vásárlás után az esetleges felújítást is hitelből szeretnénk finanszírozni, akkor mindenképp helyettesítő ingatlan bevonását érdemes kérni. Pótfedezet esetén ugyanis mindkét (a vásárolt és a meglévő) ingatlanra ráterhelnék a hitel teljes összegét, így jó esély van rá, hogy ezek már több kölcsönt nem bírnak majd el. De ha az egyik vagy akár mindkettő ingatlan terhelhető is marad, akkor is szembesülhetünk azzal a problémával, hogy kizárólag attól a banktól igényelhetjük majd az új hitelt, amelynek a jelzálogjoga rajta van az ingatlanokon. Az pedig egyáltalán nem biztos, hogy éppen az adja számunkra a legkedvezőbb felújítási hitel ajánlatot, ahonnan a vásárlási hitelt megkaptuk. Hitelcéltól függően ugyanis eltérő kamatokat határozhatnak meg a bankok.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés