loading

Lakáshitelt szeretnél, de aggódsz az értékbecslés miatt? Mutatjuk, mire számíthatsz!

A jelzáloghitel felvételi procedúra fontos és kritikus pontja az értékbecslés, ami alapvetően meghatározza a felvehető hitel maximális összegét. De vajon hogyan készül ez, és mire számíthatsz ez alapján?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A jelzáloghitelek elengedhetetlen része a fedezetként bevont ingatlan értékbecslése, amikor is meghatározzák a lakás vagy ház becsült forgalmi és hitelbiztosítéki értékét. A becsült forgalmi érték azért kritikus, mert a bankok ennek legfeljebb 80 százalékáig hitelezhetnek, ami alapján például egy 60 millió forintra becsült ingatlan megvásárlására maximum 48 millió forint hitel kapható, vagyis 12 millió forintot önerőből kell előteremteni.

A 80% azonban csak a jogszabályi maximum, eddig főként Budapesten és a nagyobb vidéki városokban mennek el a bankok, a nagy számú tranzakciónak köszönhetően a forgalmi érték itt ugyanis viszonylag nagy pontossággal meghatározható. Kisebb települések, falvak és tanyák esetében a forgalmi értékhez képest felvehető hitel aránya még alacsonyabb lehet, ezért ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes előre tájékozódni a kiválasztott banknál vagy hitelszakértőnél. Az utóbbi azért előnyös, mert az egyes bankok között jelentős eltérések vannak abban, hogy a forgalmi érték hány százalékáig hiteleznek legfeljebb, így ezt a szempontot is figyelembe kell venni a hitelező bank kiválasztásakor.

A forgalmi érték okozhat galibát akkor is, ha alacsonyabb az adásvételi szerződésben szereplő vételárnál, mert ez azt jelenti, hogy a vételár nagyobb hányadát kell önerőből megfinanszírozni. Ha már az ingatlant lefoglalóztuk, ám a plusz önerőt képtelenek vagyunk előteremteni, akkor legrosszabb esetben akár az eladónak kifizetett összeget is elveszíthetjük. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői szerint érdemes lehet előzetes értékbecslést kérni minden olyan esetben, amikor ez gondot okozhat, ebből ugyanis kiderül, hogy az adott banktól mennyi hitelre számíthatunk a szóban forgó fedezettel.

Mi a helyzet a hitelbiztosítási értékkel?

A becsült forgalmi értéken kívül a másik fontos összeg az értékbecslésen az úgynevezett hitelbiztosítéki érték, amit a bank akkor remél, ha a hitel nemfizetése esetén esetleg értékesítenie kellene a fedezetként szolgáló ingatlant. Ennél a bankok nem nagyon szoktak nagyobb összegű hitelt adni, így vagy ez, vagy a becsült forgalmi érték 80%-a jelenti a felvehető hitelösszeg maximumát.

Miért lehet a várnál alacsonyabb a becsült forgalmi érték?

Az értékbecslő által meghatározott becsült forgalmi érték sokszor alacsonyabb – ritkán magasabb – a hitelt felvenni szándékozó elképzelésénél. Ebben az esetben el lehet kérni a banktól az értékbecslés részleteit, amiből kiderülhet, hogy az értékbecslő mi alapján dolgozott.

Amennyiben nem értünk egyet a számítással, megtámadhatjuk az értékbecslést az adott banknál, ahol dönthetnek úgy, hogy újabb értékbecslést rendelnek el. Ha a bank ezt elutasítja, vagy az új értékbecsléssel sem vagyunk elégedettek, akkor végső soron próbálkozhatunk más banknál, ám ez azon túl, hogy plusz költséggel jár, egyáltalán nem biztos, hogy a várt eredményt hozza. A tapasztalat ugyanis az, hogy rendkívül sok jelenleg a túlárazott ingatlan a piacon, amikor a tulajdonos szubjektív szempontok alapján gondolja azt, hogy a szakértői becslésnél többet ér a lakása vagy a háza. Sokan abból indulnak ki, hogy anno mennyiért vásárolták meg, vagy éppen egy költséges átalakítás, felújítás – például nyílászáró- vagy kazáncsere – költségeit szeretnék érvényesíteni az árban eladáskor. Akkor is előfordul ilyen, amikor valaki nem adná el az ingatlanját, hanem például szabad felhasználású hitelt venne fel úgy, hogy ez lenne a fedezet, hiszen a felvehető hitelösszeget ebben az esetben is meghatározza a forgalmi érték.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
6 dolog, amit tudnod kell, ha lakást- vagy házat vásárolnál!

Egy új lakás, családi ház vagy nyaraló megvásárlása sokszor életünk legjelentősebb pénzügyi projektje, ami számos buktatóval járhat. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.  1. Nagyon figyelj, hogy...