Lakáshitel: sosem volt ilyen fontos a biztonság

Lakáshitel: sosem volt ilyen fontos a biztonság
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-08 Frissítve: 2021-08-06
 

Az alacsony kamatok már senkinek nem okoznak nagy meglepetést, ugyanakkor kétségtelenül máshogy éli meg a helyzetet az, aki a megtakarítását helyezné el, és az, aki valamilyen hitelben gondolkodik. A lakáshitel kamatok még soha sem voltak ilyen alacsony szinten, azonban mégis különösen óvatosnak kell lennünk. A növekvő infláció és az azzal járó a kamatemelkedés már a nyakunkon van, ami a lakáshitelek feltételeit is jelentősen átformálhatja. Ebben a helyzetben nehéz bölcsen választani, de a hosszú távon rögzített hitelek kellő védelmet jelenthetnek számunkra. Segítségükkel akár a hitel teljes futamidejére is rögzíthető a havi törlesztő, amire óriási szükségünk lesz.

Manapság a megtakarítások terén a lehetőségeink már nagyon beszűkültek, a betétekkel szinte már semekkora kamatot nem érünk el, és ha nem vállalunk nagy kockázatot, már csak a lakossági állampapír nyújt számunkra elfogadható alternatívát. Ellenben, aki lakáshitelben gondolkodik, az most nyeregben érezheti magát, hiszen a kamatok még soha nem voltak ilyen mélységben.

Azonban az is tisztán látszik, hogy az alacsony kamatok már nem sokáig fognak jelenlegi szintjükön maradni, hiszen az infláció réme már itt lebeg a fejünk fölött, és már idén is 2,4 százalékkal emelkedhetnek az árak. Ha pedig az infláció újult erővel csap le ránk, az bizony a kamatokat is emelkedő pályára állítja. Így ha a lakásfelvétel elindítását eddig halogattuk, most lehet érdemes nekivágni, hiszen arra, hogy kamatok mélyebb szintre kerüljenek, már nem maradt tér. A hitelfelvétel, így nem kevés fejtörést okozhat számunkra, jól meg kell fontolnunk a döntést, ha nem akarjuk, hogy rövid időn belül növekvő törlesztővel szembesüljünk.

Hirdetés

Hirdetés

Még most érdemes kihasználni az alacsony kamatot

A fentiek alapján azt lehet mondani, hogy aki hitelt venne fel, annak nem érdemes halogatni a döntést, hiszen a jövő egyre több bizonytalanságot tartogat, és a kamatok is fokozatosan emelkedésbe kezdhetnek.

Ráadásul a kiszámítható, hosszú kamatperiódusú lakáshitelek esetében is egyre nehezebb lehet a dolgunk, így még érdemes lehet most lecsapni rájuk vonzó feltételek mellett. Úgy hozta az élet, hogy reális esély van arra, hogy a közeljövőben a több évre rögzített kamatozású hitelekhez is egyre kedvezőtlenebb kamat mellett jussunk. Ez azért lehet így, mert a bankok jellemzően valamilyen rövid forrást helyeznek az ilyen hitelek mögé, amik szintén megdrágulhatnak az emelkedő kamatok hatására, így a bank is emeli idővel a hosszan rögzített kamatokat.

Szerencsére eddig a bankok nem kezdték tömegesen emelni a hosszú kamatperiódusú lakáshiteleik kamatát, mindenesetre a közeljövőben erre is sor kerülhet.

A legjobb feltételek mellett szeretnél lakáshitelhez jutni? A következő kalkulátor segítségével megtalálhatod a legkedvezőbb hiteleket!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Ne csaljuk csapdába magunkat, válasszuk a biztonságot

Alapvetően kétféle kamatozással kínálnak a bankok lakáshitelt, melyeknél az eltérést az jelenti, hogy a hitel kamata, így a törlesztőrészlete milyen gyakran változhat meg. Így a rövid kamatperiódusú hitel esetében a kamat mértéke akár 3, 6, vagy 12 havonta is változhat, míg a hosszú kamatperiódus esetében rögzített nagyságú kamatot fizetünk 5-10 évig, de akár a hitel teljes futamideje alatt.

Ez azért fontos, mivel a rövid kamatperiódusú hitelek teljes kamata, az ún. kamatbázisból és a kamatfelárból tevődik össze. A kamatbázis pedig legtöbbször a BUBOR-t (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) foglalja magában, így a piaci kamatok mozgása nagy kihatással van a hitelünk kamatára is. Azt lehet mondani, hogy ha csak fél százalékkal is kerül feljebb a kamat, a lakáshitel törlesztője máris 4-5 százalékkal is magasabb lesz, ami több ezer forintot is jelenthet.

Éppen ezért kézenfekvő hosszú kamatperiódusú hitelben gondolkozni, mert így egy olyan időszakot is gond nélkül átvészelhetünk, mikor drámai módon emelkednek a kamatok. Üröm az örömben, hogy ezért valamivel magasabb kezdő törlesztőt kell bevállalni, mint egy rövid kamatperiódusú hitel esetében, ami nagyrészt abból fakad, hogy ez esetben a kamatkockázat nagy részét a bank viseli.

Tehát a magasabb törlesztő a biztonság áraként fogható fel, hiszen minket közvetlenül nem érint a változó kamat hatása, ami a rövid kamatperiódusú hiteleknél a legnagyobb veszélyt jelenti. Márpedig a rövid távon rögzített hiteleknél a BUBOR 1-3 százalékos emelkedése is elegendő ahhoz, hogy a hosszú távon rögzített hitellel jobban járjunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés