Lakáshitel, személyi kölcsön – az egyik csúcson, a másik mélyponton

Lakáshitel, személyi kölcsön – az egyik csúcson, a másik mélyponton
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-03 Frissítve: 2023-08-04
 

A gazdasági környezet ugyanúgy hat ránk, mégis másképp viselkednek a személyi kölcsönt és a lakáshitelt igénylők. Júniusban a legnépszerűbb fedezetlen hitelből rekord közeli összeget folyósítottak a bankok, ezzel szemben a jelzáloghitel még mindig mély gödörben volt a nyár első hónapjában.

Az MNB adatai alapján 2023. júniusában személyi hitelből 49,7 milliárd, míg lakáshitelből 53,2 milliárd Ft-ot folyósítottak a bankok. A két szám eléggé hasonló, a körülmények azonban nagyon is eltérnek. Személyi hitelnél ez az összeg a COVID kitörése óta eltelt időszak egyik legmagasabb értéke. Csupán tavaly májusban és júniusban igényeltünk több személyi hitelt.

A lakáscélú jelzáloghiteleknél a helyzet teljesen más, 2020. márciusa óta csak az elmúlt bő fél évben – 7 hónapban – volt a folyósított kölcsön összege kisebb a júniusinál. Ráadásul a különbség sem elhanyagolható: tavaly májusban 153,9 milliárd Ft-ot, vagyis közel háromszor ennyi lakáscélú jelzáloghitelt folyósítottak egy évvel korábban.

Hirdetés

Hirdetés

A kölcsönök kamata hasonlóan alakult

De miért látható ez az eltérő trend? Logikusan válasz lenne az, ha a személyi kölcsönök és ingatlanfedezet mellett nyújtott hitelek kamata másképp alakult volna az elmúlt hónapokban. De erről szó sincs, mindkét konstrukció éves költsége érdemben emelkedett.

A lakáshitelek THM értéke – ez mutatja meg százalékos formában egy kölcsön éves átlagos költségét – a tavaly májusi 5,62 százalékról 10,42 százalékra emelkedett. A személyi hitelek átlagos éves költsége pedig ugyanezen időszak alatt 14,74 százalékról 19,30 százalékra növekedett. Vagyis nagyságrendileg 5 százalékpontos drágulást tapasztalhattunk mindkét esetben.

A havi fizetnivalóra azonban teljesen más hatása van ennek az áremelkedésnek. Egy új 3 millió Ft összegű, 7 éves futamidejű személyi hitel törlesztőrészlete 57 500 forintról 65 400 forintra nőtt. Vagyis durván havi 7900 forinttal lett magasabb a hiteligénylők havi fizetnivalója a kivárás miatt. A 7 év alatt ez 660 000 Ft eltérést eredményez.

Egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél nagyobb a különbség. Ott a várakozás miatt egy új hitel havi törlesztőrészlete 139 ezer forintról 198 ezer forintra növekedne. Azaz 59 ezer forint a különbség, ami bizony 14,1 millió forintra hízhat a 20 év alatt. Ez pedig már azért érdemi különbség.

Jó tudni
Vagyis a kamat ugyan azonos irányban, nagyságrendileg ugyanakkora mértékben változott – legalábbis százalékpontban kifejezve – , de ennek a törlesztésre gyakorolt hatása már komoly eltérést mutat.

Ebben a helyzetben még fontosabb a legkedvezőbb ajánlat kiválasztása, az egyes banki ajánlatok között ugyanis hatalmas különbségek lehetnek. Például egy 20 millió Ft összegű 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitel havi törlesztőrészlete 168 ezer és 191 ezer Ft között lehet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A lakáshitel teljesített túl egy évvel ezelőtt

A lakáspiac és ezzel együtt a hitelpiac is nagyon pörgött az elmúlt években. Ez köszönhető volt az olcsó piaci hiteleknek, a számos támogatott konstrukciónak – ebből is kiemelnénk az új építésű lakáscélra igényelhető zöld hitelt -, amelyek megnövelték a családok által igényelt hitelösszeget és ezáltal az összességében kifolyósított volument is.

Ezek a támogatások az alacsony kamat és kedvező gazdasági környezet mellett még tovább fűtötték a hitelpiacot. Ilyen jelenséget a fedezetlen kölcsönöknél nem tapasztalhattunk. Ott nem jelent meg eddig – és jelenleg sem tudunk ilyen tervről – kedvező kamatozású, támogatott konstrukció.

Fontos
Mondhatni a jelenlegi romló körülmények a lakáshiteleket jobban érintették, hiszen ott a túlpörgés miatt amúgy is extrém magasan volt a folyósított hitelvolumen.

Már éledezik a hitelpiac

Hosszú időre visszatekintve láthatunk komoly negatív változásokat. A hitelkamatok a személyi hitelek és jelzáloghitelek esetében is érdemben emelkedtek, ez a folyamat pedig a lakáshitel-volumen érdemi visszaesésével járt együtt.

A mélyponton azonban már túl vagyunk: télen kaphattunk a legdrágábban lakáscélú jelzáloghitelt és személyi kölcsönt is. Ez pedig együtt járt egy alacsony hitelvolumennel. (Még lakáshitelből is kevesebbet folyósítottak a bankok a téli hónapokban.)

A gazdasági kilátások is javultak: az infláció csökkenésnek indult, a nemzetközi energiaárak is érdemben mérséklődtek. A bizonytalanság már múlóban, bár ettől függetlenül az embereket még az óvatosság jellemzi.

A lakáspiacot egy váratlan döntés is befolyásolhatja: a jövő évtől érdemben átalakulnak a lakástámogatások. Ez egyes vevők és régiók esetében az idei évben érdemben felpörgetheti az ingatlanpiacot, ami természetesen a hitelpiacra is hatással lesz.

A lakástámogatások változása sok vevőt érinthet. Nézd meg a Bankmonitor kalkulátorával, hogy rád milyen hatással lehet a szabályok átalakulása.

Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés