Lakáshitelt szeretnél? Mutatjuk, mennyi idő alatt kapod meg a pénzt!

Lakáshitelt szeretnél? Mutatjuk, mennyi idő alatt kapod meg a pénzt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-17 Frissítve: 2021-08-06
 

Lakáshitelt szeretnék felvenni, ezért érdekelni, hogy hogyan is működik az egész folyamat. Ideális esetben mennyi időn belül kerülhet a kezembe a pénz? Illetve milyen igazolásokra, dokumentumokra van szükség például a munkáltatómtól mit szükséges beszerezni? A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, a szakértőnk pedig meg is adja rá a választ.

Amikor lakáshitelről van szó, az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés az, hogy „mégis mennyi idő alatt kaphatom meg az igényelt összeget?” Ez teljesen érthető, hiszen az időtényező nagyon fontos, főként, ha a mai ingatlanpiaci helyzetet is figyelembe vesszük, amikor pillanatokon is múlhat, hogy lecsúszunk-e a hőn áhított lakásról.

Azt lehet mondani, hogy a lakáshitel nem zongorázható le egyik pillanatról a másikra, a legjobb esetben is számítani kell arra, hogy legalább 4 hetet fog igénybe venni a teljes hiteligénylési folyamat. Vagyis ekkor fogja a bank folyósítani a kölcsön összegét. Nézzük is meg pontokba szedve, hogy miként fest a procedúra.

Hirdetés

Hirdetés

0. tájékozódás, hiteligénylés

Először is nagyon fontos, hogy mielőtt a hitelbe belevágnál, járd körül alaposan a lehetőségeket. Ehhez nagyon jó eszközt nyújt egy hitelkalkulátor, amellyel a bankok ajánlatát meg tudod versenyeztetni és ki lehet választani a legjobb ajánlatokat. Tanácsot kérni sem szégyen, a Bankmonitor szakértői is minden kérdésben rendelkezésre állnak, sőt az egész ügyintézési folyamatban végigkísérik a hitelfelvevőket.

1. dokumentumok beszerzése – 1 hét

Miután a megfelelő lakáshitel és bank kiválasztása megtörtént, egy halomnyi dokumentumot is szükséges lesz beszerezni. Ez magába foglalja a munkáltatói igazolást, a bankszámlakivonatokat, a NAV igazolást, és lakásvásárlásnál az adásvételit is. A Bankmonitor tapasztalatai alapján jellemzően egy hetet vesz igénybe a szükséges dokumentumok összegyűjtése.

2. értékbecslés, hitelbírálat – 3 hét

Amennyiben minden dokumentum rendelkezésre áll, a bank elrendeli az értékbecslést, aminek keretében felmérik, hogy mennyi is lehet a szóban forgó ingatlan piaci értéke. Értékbecslés nagyjából egy hetes átfutási időt vesz igénybe, természetesen ez attól is függ, hogy mikor sikerül megfelelő időpontot egyeztetni.

A bank a hitelképességünket is megvizsgálja, ami magába foglalja, hogy ellenőrzik a munkáltatót, szemügyre veszik a bankszámlakivonaton található tételeket, a jövedelem-átutalás meglétét és az esetleges hiteltartozásokat, hitelkereteket, kitérve a korábbi hitelmúltunkat is. Ezután a meglévő információk birtokában a bank eldönti, hogy mekkora lehet a maximálisan adható kölcsönösszeg. Ez az értékbecslésen kívül még 1-2 hetet rá kell számolnod. Azonban adott esetben a pénzintézet még további papírokat is bekérhet a hiteldöntéshez, ami lassítja a folyamatot.

3. szerződéskötés – 1 hét

Amennyiben minden feltételnek megfelelsz, még az aláírás kitűzött időpontja előtt megkapod a szerződés-tervezetet. Ezt ajánlatos tüzetesen átolvasni, hiszen a te érdeked is szolgálja, hogy pontosan tisztában legyél az abban foglaltakkal.

4. hitelfolyósítás – 2-3 nap

A szerződéskötés után nem maradt más hátra, mint a hitelfolyósítás. Ehhez azonban még bizonyos feltételeknek meg kell felelni, mint például az önerő kifizetése és erről igazolás bemutatása a banknak, ingatlanra lakásbiztosítást kötni, jelzálog bejegyzés kezdeményezése. Ezeket 1-2 nap alatt lehet lerendezni, ahhoz, hogy a hitelösszeg a számlára kerüljön pedig 2-3 napot szükséges várni a folyósítási feltételek teljesítését követően.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés