Lakást adtál el? Fizethetsz, mint a katonatiszt

Lakást adtál el? Fizethetsz, mint a katonatiszt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-29 Frissítve: 2016-08-07
 

Mindegy, hogy eladsz, vagy veszel ingatlant, a lényeg, hogy fizetsz! Ha vevő vagy, illeték fizetési, ha eladó vagy adó fizetési kötelezettséged keletkezik. Korábbi írásunkban kiveséztük a vevők illetékfizetési kötelezettségeit. Most nézzük mi a helyzet az eladókkal! Nekik mennyit kell becsengetni a nagy közös kasszába?

A két oldal között a legfőbb különbség, hogy a vevőnek illetéket kell fizetnie, míg az eladókat személyi jövedelemadót (SZJA). Az illetékről az illetéktörvény, az adóról az SZJA törvény rendelkezik. Két teljesen külön törvény, ne keverd össze!

Onnan indulunk, hogy ingatlan eladásnál minden eladónak adó fizetési kötelezettsége keletkezik attól függően, hogy hány éve volt a tulajdonában az értékesített ingatlan.

2016-ban az SZJA kulcsa 15%, amit a bevétel után kell megfizetni.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan számold a bevételből a jövedelmet?

Amikor eladod a lakásodat, a befolyt összeget csökkentheted a felmerült költségekkel. A maradék érték után pedig be kell fizetned az adót (SZJA).

Most vásárolnál lakást? Nézd meg, milyen hitellehetőségeid vannak!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Milyen tételekkel lehet csökkenteni az adóalapot?

Nézzünk néhány jellemző tételt!

  • bekerülési érték és az ezzel kapcsolatos állam felé fizetett kötelezettség
  • ingatlanközvetítői díj
  • hirdetési költség
  • ügyvédi költség
  • értéknövelő beruházások

Természetesen ezeket számlával is kell igazolni. Ha olcsóbban adsz el, mint ahogy vettél, nincs adófizetési kötelezettséged!

Eltérő adófizetési kötelezettség vonatkozik a lakóingatlanokra és a nem lakáscélt szolgáló ingatlanokra. Lakás célú ingatlan eladása 5, míg egyéb ingatlan eladása 15 év után adómentes.

Az SZJA-t a vizsgált 5, illetve 15 éven belül évről évre csökkenő mértékben kell fizetni.

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzünk egy konkrét példát!

5 millió forintért vásároltál egy lakást, amit most (2016-ban) 10 millióért adsz el. Nem tudsz számlákkal igazolni semmilyen ráfordított költséget. Eltérő szerzési időpontokat feltételezve az adófizetési kötelezettséged a következőképpen alakul.

A következő táblázatban ezt mutatjuk meg.

ado120160729

 

Nem kell adót fizetni az ingatlan eladása után válás esetén, ha az egyik fél kivásárolja a másikat az addig közös lakásból.

Nem lakás céljára szolgáló ingatlanok adózása

Nem lakás céljára szolgáló ingatlanok esetén a szerzéstől számított 15. év utáni eladás lesz csak adómentes.

Feltételezve, hogy 5 millió forint haszonnal adtál el egy nem lakás céljára szolgáló ingatlant, az adófizetési kötelezettséged az alábbiak szerint alakul.

ado2v2.20160729
Az ingatlanértékesítést mindig abban az adóévben kell bevallanod, amikor az adott ingatlant eladtad. Ha nincs adófizetési kötelezettséged, a bevallásban ettől függetlenül szerepeltetni kell az eladott ingatlant.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés