Lakást újít fel? Mi, mennyibe fog fájni 2021-ben?

Lakást újít fel? Mi, mennyibe fog fájni 2021-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-16
 

Jelentősen drágulnak az építőanyagok és mintegy 10-20 százalékkal az építőipari órabérek is nőhetnek Magyarországon. Összeállításunkban pár tipikus — frissen fellelt, illetve valós tapasztalatból gyűjtött — építőipar munkadíjat szedtünk csokorba.

A cikk a Bankmonitor és az Ingatlantájoló partneri együttműködésében megjelenő promóciós anyag.

Nagy kérdés manapság, hogy jellemzően milyen áron lehet mesterembereket találni? A rövid válasz, hogy nem az ártól függ. Mert hát jó szakembert ma égen-földön nagyon nehezen lehet találni, így már a közepesen jót is meg kell becsülni, és meg kell adni azt a munkadíjat, amit kér. Azért persze ne “ész nélküli” licitbe menjünk bele, legyünk tisztában azzal, hogy körülbelül merre van az a bizonyos “piaci átlag”.

Természetesen sokféle átlag van: van az elegáns környékek átlaga, a hétköznapi emberek pesti átlaga, a pest környéki, valamint a kelet-, a nyugat-, az észak- és a dél-magyarországi átlag…

Itt mindjárt 4-5-szörös szorzók is lehetnek, attól is függően persze, hogy mennyire korrekt, vagy mennyire “lehúzós” a mester, a brigád.

Hirdetés

Hirdetés

Legyen saját építésvezetőnk?

A nulladik kérdés persze az, hogy ki fogja menedzselni a felújítást? Keresünk egy generálkivitelezőt és kérünk egy “mindent-bele”, azaz kulcsrakész árat? Vagy mi magunk leszünk a fő megrendelő és egy-egy munkafázisra bérelünk fel brigádot, ezermestert, szakit, illetve profi szerelőt?

Az előző esetben vastagon meg kell fizetnünk az építésvezetőnk (és esetleg belsőépítész-tervezőnk) díját is, ami, ha mi nem konyítunk az alapokhoz sem, akkor – jó munka esetén – meg is térülhet. Ugyanakkor már egy komplett felújítás amúgy is borsos költségeit további súlyos milliókkal növelheti egy efféle pót-megrendelő beiktatása a “táplálékláncba” – így ez a legtehetősebbek kiváltsága marad manapság is.

Mire, hogyan kérjünk ajánlatot?

Akárhogyan is fogunk hozzá, semmiképpen se ragadjunk le a “szomszéd Józsinál” vagy az ismerős ajánlotta Kft-nél látatlanban. Kérjünk be legalább három, vagy ha más nem megy, minimum kettő előzetes számot. A legfontosabb, hogy egyértelműen derüljön ki, hogy mennyi a munkadíj és mennyi az anyagköltség, hiszen ha a mester a kettőre együtt mond egy végösszeget, akkor könnyen lehet, hogy trükközik, és silányabb anyagot vesz, de drágábbról hoz számlát.

Nagyobb anyagköltségeknél (például burkolatok, szaniterek, gázkészülékek, konyhai gépek, stb.) érdemes böngésznünk az árösszehasonlító oldalakat, vagy akár csak egy szimpla webes keresést bevetve megtalálhatjuk a legkedvezőbb ajánlatokat.

A mai tipikus óradíjak

Ha már vannak munkadíj ajánlataink, tudjuk mit, mivel vessünk össze. A legolcsóbb persze ma is egy-egy eldugott kis keleti vagy déli faluból hozni a brigádot, csakhogy ritka, ha köztük van még igazi, munkájára igényes, mégis korrekt áron dolgozó szakember.

Nézzük a mély vizet: a jellemző kőműves, burkoló, illetve „ezermester” óradíj Budapest környékén 5-6 ezer forinttól (napi 40-50 ezer forinttól) felfelé indul. Persze kisebb, 1-2-3 napos munkáknál még magasabban, inkább nettó 10 ezer forint körül kezdődik, hiszen a kiszállás, a felvonulás, a levonulás, a részletek egyeztetése sok-sok idő, energia a szakiknak is. (Az előbbiek miatt eleve jobb, ha nem laknak messzebb tőlünk 10-20 kilométernél, mert vastagabban fog a ceruza, ha túl sokat kell nap mint nap “logisztikázni”….)

Folytatva: a segédmunka óránként 2-3 ezer forint. Ha azonban generálkivitelező, fővállalkozó rendeli, intézi mindezt nekünk, ott inkább 8-10 ezres szakember és 4-5 ezres segédmunkás óradíjakra számítsunk, a tényleges munkaórákra vetítve. Azaz már egy két fős (mester, plusz segéd) brigád egy dolgos napja is 60-100 ezer forint lesz Pesten és környékén,

A fentinél sokkal drágábbak az összetettebb, sokszor engedélyhez kötött szakmunkák, például a gáz, a víz és villanyszerelés óradíja. Ha magunk is intézzük a mestert, akkor is legalább 6-8 ezer forint, ha sok napon át tudunk munkát adni. De egy-két napos feladatok esetén jellemzően ennél is magasabb lesz, hiszen fokozódik a szakemberhiány, és az egyszeri fel- és levonulás itt is költséges. Itt tehát 10-12 ezer forintra lehet óránként számolni, ha összetettebb a munka és két-három segéd is kell, akkor a munkadíj még magasabb lesz.

Arról nem szólva, hogy sajnos sok az alkalmi szaki (“munka után kiszaladok, megnézem”) vagy nem nagyon tud számlát adni, vagy, ha nem alanyi áfamentes KATA-s, akkor még az áfa rájön a fenti összegekre.

A munkadíjak mellett természetesen az építőanyagok, kiegészítők költsége is csak még jobban nőni fog, nem is kevéssel, már csak azért is, mert a 3+3-as támogatás miatt sok tízezer család plusz-kereslete jelenik majd meg, már 2021 tavaszától, akár a mesteremberek szintjén is. Ez pedig az óradíjakat alaphangon további 10-30 százalékkal növelheti!

Jellemző nettó óradíjak 2021 elején, Budapesten (több napos, nagyobb munkák esetén)

Összefoglalva: egy átfogó, minden elemre kiterjedő, alvállalkozókkal végzett korszerűsítés a fővárosban már egy 80-100 négyzetméteres otthonban is 8-10 millió forinttól mindenképpen felfelé kezdődik. Tehát, ha a burkolatok, a fűtés, a víz-, és az áram-rendszerekhez, illetve a nyílászárókhoz is mind-mind hozzá kell nyúlni. És akkor még nem számoltunk olyan extrákkal, mint egy márkás, az átlagnál drágább ajtó, ablak, burkolat, konyhabútor vagy kazán, esetleg egy napelem rendszer, vagy épp egy hőszivattyú. Azaz, ha nagyobb lakásunk, vagy akár átlagos méretű (80-140 négyzetméteres) házunk van, akkor a hatmilliós keret közel sem lesz mindenre elég. Legfeljebb, ha sok-sok kompromisszumot kötünk, és/vagy a szakmunkák egy részét  – például a festés-mázolást vagy más egyszerűbb szerelési feladatokat – mi magunk végezzük. Érdemes tehát előre elkészíteni a költségvetést és szükség esetén mérlegelni, melyek a legfontosabb igények, nehogy a munkák közepette szembesüljünk azzal, hogy elfogyott a rendelkezésre álló keret.

A tervezett korszerűsítési, felújítási munkák támogatásához 2021. január 1-től állami támogatás is igényelhető. Tudjon meg többet arról, hogy kik és milyen munkákra kaphatják!

Gazdálkodj okosan!

Ha csak festetünk, mázoltatunk és más kisebb munkát (pl. csöpögő csap megszerelése, pár új bútor összeszerelése) végzünk egy két-három szobás lakásban, akkor lehet, hogy akár 1,5-2 millió forint alatt megúszhatjuk, ha sikerül korrekt csapatot találni. Viszont minden 2000 előtt épült otthonban egy festés mellett bőven megérheti már a korszerűsítés, vagy épp a burkolatok részleges cseréje, házak esetén a zöldítés (napelem, hőszivattyú, hasonlók) hiszen az ingatlan értékét ez manapság még jobban növeli, mint régebben. Ráadásul a „zöldítés” esetén már önmagában a rezsi csökkenéséből kigazdálkodható az esetleg szükséges kölcsön törlesztőrészlete, vagy annak egy része!

Hirdetés
Hirdetés