Lakást vennél vagy bérelnél? – A jó döntéssel több milliót is nyerhetsz

Lakást vennél vagy bérelnél? – A jó döntéssel több milliót is nyerhetsz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-22 Frissítve: 2021-10-18
 

Szinte alig lehet ma olyan embert találni, aki az utóbbi egy évben ne gondolkozott volna el a lakásvásárláson. A saját lakás vagy bérlés dilemmájának eldöntéséhez a következőkben megpróbálunk segítséget adni, méghozzá számszerűsítve egyik vagy másik lehetőséget. Érdemes végigolvasni cikkünket, mert egy jó döntéssel milliók üthetik a markunkat.

Nem véletlen, hogy olyan sokan akarnak lakást

Tagadhatatlan, hogy az utóbbi bő egy évben az ingatlanpiacon szép emelkedés bontakozott ki, a lakáscéllal vásárlók mellett a befektetési célú vásárlás is felerősödött, ráadásul a hazai vevői kör mellett nagy számban megjelentek a külföldi érdeklődők is. A kedvezőbb hitelkonstrukciókkal megtámogatva minden adott volt az áremelkedéshez, ami visszaköszönt a lakások árában és az albérleti díjakban is.

Magyarországon hagyományosan magas a lakosságon belül az ingatlantulajdon aránya, a válságot követően visszazuhanó kereslet most keres magának helyet a piacon. Vélhetően a következő néhány év még ennek szellemében telik majd, pontosan ezért poroltuk le régi számításainkat és készítettünk becsléseket arra vonatkozóan, hogyan is néz ki a matek egy lakás megvásárlásánál, valamint ezzel párhuzamba állítva a bérlésnél.

Nem lőjük le a poént az elején, ha azt mondjuk, hogy megéri lakást vásárolni, ha tehetjük. Egy átlagos 20 millió forintos lakás, 6 millió forintos önerő és 20 éves változatlan kamat mellett 118 ezer forintos havi törlesztőrészlet mellett érhető el, míg a hasonló lakás bérleti díja ettől 10 ezer forinttal maradhat el a becsléseink szerint. A hitel visszafizetésével arányosan a saját ingatlanvagyonunk is növekszik, méghozzá jóval nagyobb ütemben, mint ahogy egy alacsonyabb kockázatú befektetés tudna nekünk fialni.

lakasuj1160622

Hirdetés

Hirdetés

Hatalmas előnyre tehetünk szert

A legnagyobb előnye az ingatlan megvásárlásának a bérléssel szemben, hogy előbbinél a saját vagyonunkat tudjuk erőteljesen növelni, míg utóbbi esetében mi csak használatba vesszük más lakását. A vásárlás vagyonhatását igazán az dobja meg, hogy a törlesztőrészlet meghatározott részét a tőke visszafizetésére fordítjuk, vagyis a vagyonunk ezzel párhozamosan növekszik. Azért tud egyenes arányosságnál nagyobb mértékben nőni a vagyonunk, mert az időszak elején a részletek nagyobb része megy el kamatra, mint tőkére, viszont ez gyorsan megváltozik a futamidő végéhez közelítve.

Az első évben a törést az okozza, hogy az ingatlanvásárlás kezdeti költségei magasak, a 20 millió forint értékű ingatlanra vetítve az 1,2 milliós becslés teljesen reális. Ezt követően viszont már egyértelmű a meccs végkimenetele, minden egyes forintból, amit kifizetünk a banknak, több mint fél forint hozzánk vándorol az ingatlanvagyonunk növekedésén keresztül.

Bérlésnél alapvetően arra építhetünk, hogy volt közel 5,8 millió forintunk a 2 havi kauciót is elszámolva. Az összeg befektetése tudja megalapozni a későbbi vagyont, sajnálatos módon az alacsony hozamkörnyezetben a lakásvásárláshoz hasonló pályát csak extrém kockázat felvállalása mellett lehetne elérni. Kellően biztos befektetést választva a különbség a két út között drámai, míg a lakásvásárlásnál a vagyonunk mai értéken alig marad el a 20 millió forinttól, addig a bérlésnél 7 millió forintnál áll meg a számláló.

lakas2160622

Idővel a havi kiadások között sincs nagy különbség

A háztartás büdzséjét a havi kiadások terhelik igazán meg, ezért is célszerű megvizsgálni, hogy a bérlés és a részben hitelből történő lakásvásárlás milyen költségekkel jár együtt. Bérlés esetén mindössze azt kell számításba vennünk, hogy mekkora a bérbeadó által meghatározott havi bérleti díj. Úgy becsültük, hogy a bérleti hozam 6,5% évente, másként fogalmazva egy 20 millió forintos lakást havi szinten 108 ezer forintért adnak ki. A bérleti díj éves alapon az inflációnál nagyobb mértékben nő, pontosan akkora mértékkel, amilyen ütemben az ingatlan piaci ára emelkedik.

Lakásvásárlásnál azért összetettebb a történet. A 20 milliós lakásnál 30%-os önerő mellett a 14 millió forint mellé még további 1,2 millió forintra van szükség, ami gyorsan összejön, ha csak az ingatlan vagyonátruházási illetéke 4%. Saját használat esetén még felmerül az állagmegóvás is, a kisebb-nagyobb felújításokkal is szükségszerű számolni. A hitel 118 ezer forintos törlesztőrészlete utóbbi tétellel együtt havi szinten 135 ezer forintos kiadással egyenértékű.

Mai árakon számítva a mérleg a bérlés javára mozdul el az időszak elején, 1 százalékos infláció mellett 15 évet kell várni, míg a lakásvásárlás kiadásai alacsonyabbá válnak. A változatlan kamatozás előnye igazán akkor jön ki, ha magasabb inflációra számítunk, csak példaként, ha 3 százalék lenne az áremelkedés üteme, akkor már 8 év után jobban jövünk ki havi alapon is. A havi kiadásokat is mérlegelve nem hinnénk, hogy marad afelől kétség, hogy érdemesebb lakást vásárolni, főleg, ha nem csak néhány évre tervezünk előre.

lakas3160622

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés