Lakást veszek, de addig is hová fektessem a pénzem?

Lakást veszek, de addig is hová fektessem a pénzem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-14 Frissítve: 2021-10-11
 

Mára már vége az önerő nélküli hitelek korának. A vételár legalább 20%-ára szükségünk van saját megtakarítás formájában, de az sem kizárt, hogy 25-30%-ot vár el egy bank. Tegyük fel, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy lakásunk eladása miatt az önerő nem jelent gondot. Természetesen össze is spórolhattuk az önrészt. Ha ezzel megvagyunk, akkor már „csak” a megfelelő ingatlanra kell várnunk. De mit kezdjünk addig a pénzzel?

Bankszámla

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy az önrészünket a folyószámlánkon tartjuk lekötetlenül.

Előnye: bármikor is találjuk meg álmaink otthonát, a foglaló készenlétben van. Az időarányos kamatot (ha van), megkapjuk.

Hátránya: egyrészt nem, vagy néhány kivételtől eltekintve nagyon alacsony kamattal (0,1%) gyarapodik a pénzünk, másrészt nem túl biztonságos nagyobb összeget a folyószámlán tartani. Főként, ha a kártyánk is ehhez a folyószámlához kapcsolódik. Ilyenkor érdemes az összeget egy másik számlára helyezni, vagy legalább lekötni.

Banki lekötés

Az önrészünket tarthatjuk lekötésben is. Mivel nem tudjuk, hogy mikor lesz rá szükségünk, így nehéz meghatározni a futamidőt. Ha most azonnal le szeretnénk az ingatlant foglalózni, akkor fel kell használnunk az önerőnk egy részét. Ha egyben kötöttük le az egészet sok hónapra, akkor ez több havi kamatunk elvesztésével járhat. Megoldás lehet, a több részletben, több fajta futamidőre történő lekötés.

Előnye: könnyű kezelhetőség, bármikor hozzáférhetünk pénzünkhöz, akár aznap utalhatunk.
Ráadásul kamatot is kapunk a pénzünk után.

Hátránya: ha fel kell törni a lekötésünket, akkor a legtöbb esetben az időarányos kamatot elveszítjük, ami jelentős összeg is lehet. Hogyan lehet ezt kivédeni?

Állampapír

Az állampapírok után is kapunk „kamatokat”! Ráadásul, ha az értékpapír lejárata előtt szükségünk van a pénzünkre, akkor napi árfolyamon bármikor eladhatjuk, az időarányos kamatot pedig megkapjuk. Érdemes rövidebb futamidőt választani, mert sokkal optimálisabb, ha idő előtt el kell adni.

Előnye:
a lekötött betéteknél magasabb kamatot kapunk a pénzünkre, miközben futamidő alatti értékesítés esetén az időarányos kamatot megkapjuk. Ha nincs szükség a teljes összegre, akkor lehetőség van részösszeg kivételére is.

Hátránya: többletköltségei lehetnek, mint értékpapír számlavezetési díj, vételi jutalék (ezek a Magyar Államkincstárnál díjmentesek, de ne feledkezzünk meg róla, hogy az összeget oda kell utalni, illetve visszajuttatni, ami már díjköteles) A kamatok változására változhat az állampapír árfolyama.

Pénzpiaci alap

A nyíltvégű befektetési alapoknak nincs fix futamideje, így bármikor adhatóak – vehetőek. Ha befektetési alapok mellett döntünk, akkor a lakásvásárlásra félretett pénznek a legjobb hely valamelyik pénzpiaci alap. Az ajánlott befektetési időtáv mindössze 3 hónap, persze ennél korábban is pénzé tehető, ráadásul általában költségmentesen.

Előnye:
bármikor megvásárolhatjuk, és eladhatjuk, az időarányos hozamot megkapjuk. Részösszeget is kivehetünk, hozama a bankbetéti hozamok körül alakul. A legjobbak hozama az akciós betétek hozamszintjéhez közelít.

Hátránya: lehet értékpapír számlavezetési díja, sőt, akár vételi, vagy eladási költsége is. Ám jellemzően ezek a költségek eltörpülnek, ha több milliót tartunk ilyen alapokban.

1

Egyéb lehetőségek

Sokan úgy gondolják, hogy a fenti hozamoknál többet is ki lehetne hozni a pénzből. Ez így is van, ám nem ilyen rövid idő alatt!
Azt a pénzt, amire rövid időn belül szükségünk van tilos kockáztatni! Mert hiába hoznak hosszabb távon jobban a részvénypiaci alapok, vagy az egyedi papírok, ha éppen akkor esik az árfolyama, amikor megtaláltuk a tökéletes otthont. Ilyenkor akár több tíz százalék veszteséggel tudjuk kivenni az önrészre félretett pénzünket. A teljes képhez hozzátartozik, hogy akár ugyanennyit nyerhetünk is az üzleten, de nem éri meg hazardírozni!

Ha álmaid otthonához már csak hitelre van szükséged, akkor megmutatjuk Neked, hogy melyikkel jársz a legjobban!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés