Lakásvásárlás a koronavírus ideje alatt: hogyan kerüld el a buktatókat

Lakásvásárlás a koronavírus ideje alatt: hogyan kerüld el a buktatókat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-10 Frissítve: 2020-03-11
 

Egy lakásvásárlási folyamat jellemzően több hétig tart. Különösen akkor, ha hiteligénylés is kapcsolódik hozzá, ahogy jelenleg ez az ügyletek több mint felében történik. Riogatás nélkül, tényszerűen megállapítható, hogy a koronavírus lassulást okozhat a lakáshitelezésben, ebből pedig rengeteg kérdés származik. A Bankmonitor összefoglalója arról, hogyan kerüljük el a speciális helyzetből adódó buktatókat. (szerző: Sándorfi Balázs)

Milyen problémát jelenthet az elhúzódó hitelügyintézés?

Egy használt lakás vásárlásához kapcsolódó lakáshitel igénylése ma átlagosan 4-7 hetet vesz igénybe. A standard adásvételi szerződések így 60 napos, az óvatosabbak 90 napos fizetési határidőt tartalmaznak. A szerződés alapvető része, hogy amennyiben a vevő a határidőn belül nem tud fizetni, akkor elbukja a – jellemzően – 10%-os foglalóját. Ez jelenleg átlagosan 1,5-5 millió Ft közötti összeg. Ekkora veszteség rendkívül fájdalmas az ingatlanvásárlók számára.

Bár minden bank dolgozik azon, hogy az ügyfélkiszolgálás gördülékeny legyen, ennek ellenére a lakáshitelezési folyamatok lassulásának reális esélye lehet, elég csak a nemzetközi porondon zajló eseményekre tekintünk.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan NE bukjuk el a foglalónkat?

A legtisztább megoldás, ha az adásvételi szerződés részévé tesszük, hogy a hitelezési folyamat elhúzódása megnöveli a fizetési határidőt. Problémát jelenthet, hogy az eladó elfogadja-e a megnövekedett bizonytalanságot a fizetési határidőt illetően. Különösen igaz ez arra a helyzetre, ahol az eladó önmaga is fizetési kötelezettséggel bír egy már megvásárolt ingatlan vonatkozásában.

Más alternatívát jelenthet egy lényegesen hosszabb, 120 napos fizetési határidő alkalmazása. A hátránya ennek a megoldásnak, hogy egy karantén esetén felmérhetetlen a hitelezési folyamatok kitolódásának mértéke.

Ha a szerződés nem tartalmaz speciális kikötéseket

Ez könnyen elképzelhető, hiszen a korábban megkötött szerződések aláírásakor nem készült még senki erre a váratlan helyzetre. Több jogászt is megkérdeztünk a témát illetően és az álláspontok eltérnek.

Egyes jogi vélemények szerint, ha bizonyítható, hogy a vevő mindent megtett a finanszírozás lebonyolítására és rajta kívülálló okok miatt húzódik a folyamat, akkor az egyértelműen a „vis major” kategóriába esik és nem fogja elbukni a foglalót. Nehéz helyzetet okozhat azonban, ha az eladó ügyvédje másként ítéli meg a helyzetet és pereskedésbe torkollik a történet.

Más jogi vélemények szerint egyértelműen a karantén kihirdetésére van szükség ahhoz, hogy a vevő objektív „felmentést” kapjon a fizetési határidő elmulasztását illető következmények, azaz a foglaló elvesztésének esete alól.

Aki lakásvásárlás előtt áll mindenképpen beszélje át ügyvédjével a lehetőségeket. Mindenképpen azt látjuk a legjobb megoldásnak, ha a helyzetre vonatkozó pontos iránymutatást tartalmazna az adásvételi szerződés. Ezzel rengeteg későbbi problémától kímélheti meg magát mind a eladó, mind a vevő.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés