Lakásvásárlás, építkezés – Mi lehet önerő és mi nem?

Lakásvásárlás, építkezés – Mi lehet önerő és mi nem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-06
 

Az ingatlan- és alapanyagárak fényében nem csak a lakásvásárláshoz, építkezéshez szükséges összeg, de az önerő előteremtése is igazi kihívás. Felmerül a kérdés: Mi szolgálhat önerőként a saját megtakarításon túl? Hogyan egészíthetjük vagy válthatjuk ki a lakásvásárlásra, vagy építkezésre fordítható összeget?

A bankok az ingatlan forgalmi értékének minimum 20%-át várják el önrészként, amely egy kisvárosi panel átlagos árát tekintve is könnyen 6-7 millió forintra rúg. Azt viszont érdemes számításba venni, hogy ez csupán a jogszabályi minimum, a pénzintézetek a gyakorlatban ennél jellemzően magasabban húzzák meg a határt. Gyakori, hogy a vételár 30 százalékával szükséges rendelkezni, így ha el akarjuk kerülni a plusz köröket, akkor legalább ezzel az aránnyal érdemes tervezni.

A kérdés már csak az, honnan lesz meg az önerő, ha nincs elegendő megtakarítás? Milyen esetekben nem szükséges önerőt felmutatni egy lakáshitelnél? Egyáltalán miért szükséges és milyen szabályok vonatkoznak az önrészre lakásvásárlásnál és építkezésnél?

Hirdetés

Hirdetés

Mi az önerő és miért van rá szükség?

Az önerő minden lakáshitel kötelező tartozéka, ami tulajdonképpen egy biztosítékként is tekinthető a hitelt nyújtó bank számára a leendő adós(ok) jövedelmi helyzetével kapcsolatban.

Értékbecsléskor a bank nem csak az ingatlan fedezetként való elfogadásáról dönt, hanem a forgalmi és hitelbiztosítéki értékéről is, ebből kerül megállapításra a hitelhez szükséges önerő mértéke. Építkezés esetén a várható, míg lakásvásárláskor a jelenlegi forgalmi értéket fogják figyelembe venni. 

A bank pedig a megállapított forgalmi érték maximum 80%-áig nyújt hitelt. Ha alacsonyabb érték kerül megállapításra, akkor az elvárt önerő mértéke magasabb lesz. 

Mi szolgálhat önerőként egy lakáshitelnél?

Az önerő tehát általában olyan saját megtakarítás, amellyel vásárlás, építkezés esetén az igénylőknek már rendelkezniük kell. Mit tehetünk, ha nincs elegendő önrész?

Használt vagy új lakás, lakóház megvásárlása és építkezés esetén az alábbi megoldásokat érdemes megfontolni:

  • Lakástakarékpénztári megtakarítás: Ha korábban LTP szerződést kötöttél, akkor annak lejártakor a befizetett összeg, a kamatok és az állami támogatás együttes összege számos különböző lakáscélra felhasználható, így az önerő finanszírozásának is egy kedvező módja lehet. Ha még nem járt le a szerződés, akkor viszont csak szerződésmódosítással, vagy megszüntetéssel tudod igénybe venni a pénzed, amelynek komoly díjai lehetnek, esetleg az állami támogatástól is eleshetsz. Ezzel kapcsolatban első körben mindenképp érdeklődj ott, ahol az LTP szerződést kötötted.
  • Babaváró hitel: alapesetben kamatmentes hitel, amely kizárólag házasok számára érhető el, maximum 10 millió forint értékben. A Babaváró különlegessége abban rejlik, hogy szabadon felhasználható, így a legkülönbözőbb lakáscélok megvalósításában is a segítségünkre lehet. Ugyanakkor, ha ingatlanvásárlás vagy építkezés esetén önerőként szeretnénk felhasználni, akkor nagyon fontos figyelembe venni az alábbi megkötést: ha a Babaváró folyósítása és a lakáshitel igénylése között nem telt el 90 nap, akkor a Babaváró összegének csak a 75%-a használható fel önerőként. 
  • CSOK támogatás: A Családi Otthonteremtési Kedvezmény vissza nem térítendő támogatási összege a legtöbb banknál remek kiegészítője lehet a lakáshitelhez szükséges önrész finanszírozására. Összege a meglévő és/vagy vállalt gyermekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint között mozoghat.
  • Falusi CSOK támogatás: A CSOK meghatározott kistelepüléseken igénybe vehető verzióját használt lakás vagy ház vásárlására és egyidejű felújítására, korszerűsítésére van lehetőség felvenni 600 ezer és 10 millió forint közötti értékben. Emellett önmagában meglévő otthonunk korszerűsítésére, bővítésére is felhasználható, ebben az esetben a teljes összeg felét lehet igényelni.

A CSOK és Falusi CSOK esetében ugyanakkor nem mindegy, hogy meglévő, vagy vállalt gyermekek után vesszük igénybe. Meglévő gyermek(ek) után a támogatás teljes összege fordítható önerőre, ugyanakkor, ha vállalt gyermek(ek) után szeretnénk igényelni, a támogatás egyes bankoknál csak részben használható fel önerőként.

Sokakban felmerülhet a személyi kölcsön lehetősége is az önerő finanszírozására, ugyanakkor a jegybank ezt alapvetően ellenzi a túlzott eladósodás kockázata miatt. Így erre az alábbi szabály van érvényben: 

A személyi kölcsön összege csak akkor fordítható önerőre, ha a személyi hitel folyósítása és a lakáshitel igénylés között legalább 90 nap eltelt.

Lakáshitel önerő nélkül?

Láthatjuk tehát, hogy önerő nem csak készpénz, saját megtakarítás és állami támogatás lehet. Ha lehetőséged van a lakáshitelhez, vagy építési hitelhez egy másik ingatlanfedezetet is felajánlani, akkor egyes esetekben ez a két (maximum három) fedezet már elegendő lehet ahhoz, hogy kiváltsd az önerőt.

Például, ha a kiszemelt ingatlan értéke 30 millió forint és van egy másik tehermentes otthon, aminek az értéke szintén 30 millió, akkor a két ingatlan értéke 60 millió forint, amellyel akár egy 48 millió forintos hitelösszegre is elegendő lehet. 

Ugyanakkor a megfelelő fedezetek mellett még számos dolog befolyásolhatja, hogy az adott bank végül biztosítani tudja-e a lakáshitelt, például az igénylők jövedelmi helyzete, az ingatlanok paraméterei, tulajdonosi köre és a bank üzletpolitikája is. Ha tehát pótfedezet is szóba jöhet, hiteligénylés előtt mindenképpen érdemes egyeztetned egy tapasztalt hitelszakértővel, aki segíteni tud abban, hogy az adott ingatlan(ok) és a további tényezők megfelelők-e a tervezett lakáscél megvalósítására.

Informálódj mielőtt lépnél!

A legtöbben ugyanakkor nem rendelkeznek még saját ingatlannal, ami egy új vásárlásnál vagy építkezésnél kiválthatja az önerőt, így érdemes alaposan utánajárni az egyes önerőt kiváltó alternatívák részleteinek. 

Nagy bosszúságok, felesleges körök és pénzveszteségek kerülhetők el ugyanis egy jól megtervezett hitelügylettel, amiben a Bankmonitor hiteltanácsadói is rendelkezésedre állnak.

Első lépésként hasonlítsd össze az elérhető banki ajánlatokat a lakáshitel kalkulátorunkkal, amely már jó rálátást biztosít a számodra elérhető hitelösszegre, így a hozzá szükséges önerőre is. Ezután, ha leadod érdeklődésed egy szimpatikus ajánlatra, kollégáink az önerővel kapcsolatban is tájékoztatnak, és kérheted segítségüket az LTP megtakarításod, vagy az egyes támogatási lehetőségek felhasználását illetően is. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés