Legfőbb ideje, hogy céged is forintosítsa a deviza hiteltét

Legfőbb ideje, hogy céged is forintosítsa a deviza hiteltét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-18 Frissítve: 2021-08-11
 

Ha céged eurós hitele mostantól forintban ketyegne, nem kellene többé az árfolyam miatt aggódnod. Pontosan látnád az alagút végét, a törlesztésekkel ténylegesen fogyna az adósságod, törlesztő részleteid nagyságát előre tudnád tervezni.
Jó hírünk van, a csillagok állása most kedvező a forintosításra: a bankok nyitottságot mutatnak az eurós hitelek forintosítására, a jelenlegi alacsony kamatszint kedvező hitellehetőséget biztosít, és az elmúlt hetekben erősödő forint árfolyamnak köszönhetően most alacsonyabb az euróban nyilvántartott forint tartozásod. Csupán hab a tortán, hogy forintra váltott céges hiteled könnyedén fix kamatozásúvá tehető.

A válság előtti időkben a vállalkozások rengeteg euró hitelt vettek fel, az akkori magas forintkamatozás mellett elérhető alacsony euró (esetleg svájci frank) kamatnak köszönhetően. Az euró hitelekhez azonban nem minden esetben társult eurós bevételi forrás, amiből a törlesztések teljes egészében fedezhetőek lennének.

Ezek a vállalkozások árfolyamkockázatnak vannak kitéve, s most az évek óta tartó forint gyengülés következtében hiába törlesztik hitelüket töretlenül, forintban kimutatott tartozásuk alig, vagy egyáltalán nem akar csökkenni.

Van kiút

Az elmúlt másfél évben nagyot fordult a bankok vállalati hitelezése. Ma már újra szívesen adnak hiteleket cégeknek szinte minden nagyobb banknál. A fellendülésben nem kis szerepet kapott a növekedési hitel, ugyanakkor fontos tudni, hogy ez a hitelfajta nem áll rendelkezésre hitelkiváltására és így a devizahitelek forintosítására. De ez egyáltalán nem jelent drámai hátrányt, létezik olyan támogatott hitelkonstrukció, mellyel a korábbi devizahitelünk forintra váltható.

A kedvező piaci körülmények most a malmunkra hajtják a vizet

A jelenlegi rekord alacsony alapkamat mellett az piaci alapú vállalati hitelek teljes kamatköltsége nem haladják meg az 4-5%-ot, aminél lehetőségünk van a fixálásra (azaz változatlan kamat rögzítésére a hitel teljes futamideje alatt). Az alapkamat ilyen alacsony szinten tartására hosszú távon nem számíthatunk, így igen jól járhatunk, ha most kőbe tudjuk vésni a jelenlegi szintet.

A forint pillanatnyilag erősödő trendje is nekünk kedvez, euróban fennállótartozásunk kiváltása forintban most olcsóbban megúszható.

A forint ugyan pillanatnyilag erősödő trendet mutat, de ez az erősödés átmenetinek bizonyulhat, ahogy azt már többször is tapasztalhattuk az elmúlt évek során.


Melyik cég alkalmas refinanszírozásra?

Az, amely

  • meglévő hitelét rendesen, késedelem nélkül fizette (egy-két kisebb megcsúszás persze megmagyarázható…)
  • eredménytermelő képessége biztosítja a hitel jövőbeli visszafizetését
  • nem rendelkezik késedelmes NAV tartozással és egyéb lejárt kötelezettséggel
  • tulajdonosainak egyéb érdekeltségi körébe tartozó társaságokban sem történt negatív változás (működésük nem fordult át jelentős veszteség termelésbe, nem kerültek felszámolás alá)

Fontos tudni, hogy ha egy cég egy meglévő hitelt vált ki, akkor az új beruházási hitelekhez képest nagyobb valószínűséggel becsülhető a bank számára a törlesztő képessége a múltbeli adatokból, hiszen itt nem jön létre új gyártó, vagy szolgáltató egység a maga saját kivitelezési és működési kockázataival. Ha bizonyítható a bank számára, hogy a múltbeli cash termelést fenn tudja tartani a cég, akkor a hitel futamideje is rugalmasabban kezelhető.

A vállalati deviza hitelek forintosításában a profitábilisan működő cégek számára az elsődleges problémát a túlzott eladósodottság szokta jelenteni (mely a legtöbb esetben a forint gyengülésének köszönhető). Ezekben az esetekben a hitel mögötti fedezet nem, vagy csak mérsékelten haladja meg a hitelösszeget.

A feltételeknek megfelelni nem könnyű, de egy jól működő társaság számára egyáltalán nem lehetetlen.

Ha a te vállalkozásod is rendelkezik még – export bevétellel nem fedezett – deviza hitellel és most lecserélnéd forint hitelre, ne habozz, kérd ki kollegáink tanácsát! Készséggel fognak rendelkezésedre állni, hogy megtaláljátok céged számára a legmegfelelőbb hitellehetőséget.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés