Légy résen, ha vállalkozó vagy – Ezek a legfontosabb adóváltozások

Légy résen, ha vállalkozó vagy – Ezek a legfontosabb adóváltozások

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-31 Frissítve: 2021-08-06
 

Lassan az év első hónapját is magunk mögött tudhatjuk, ami minden vállalkozás számára különösen fontos időszak. A céges pénzügyek áttekintését is ilyenkor célszerű megejteni, hiszen az évkezdés mindig újdonságokat jelent a vállalatok számára. Tipikusan ilyen az adóváltozás témaköre is, amire különösképp figyelnünk kell, ha vállalkozók vagyunk, hiszen az nagymértékben meghatározza a kiadásainkat. Éppen ezért az idei év nagyobb adóváltozásait szedtük egy csokorba, ami minden vállalkozást érint.

A 2017-es év számtalan fontos újdonságot hozott az adórendszerben, amire érdemes lehet figyelni vállalkozóként. A legfontosabb változásokat röviden összefoglaljuk a következőkben.

Társasági adó, szociális hozzájárulási adó és SZJA változások

Vélhetően az egyik legnagyobb változást a társasági adó terén tapasztalhatjuk idén. Az új szabályozás értelmében egységesen 9 százalékra csökken a vállalatok nyereségét sújtó adó, ami még tavaly 500 millió forintig 10 százalékot, efölött pedig 19 százalékot tett ki. Amellett, hogy nagyon fontos az intézkedés a kisebb cégek számára, egyértelműen a nagyobb vállalatoknak kedvez, hisz ők már érdemi adócsökkenést élvezhetnek ki. Emellett a kis- és középvállalkozások számára az is lényeges, hogy az új ingatlan beruházás és műszaki gép berendezés esetén az adózás előtti eredményig érvényesíthető adóalap kedvezményt használhatnak ki.

Ráadásul a társasági adó változásokkal párhuzamosan az egyéni vállalkozói személyi jövedelemadó is egykulcsos lett és mértéke 9 százalékra csökkent az eddigi 10 illetve 19 százalék helyett.

További jó hír emellett, hogy a szociális hozzájárulási adó is 5 százalékkal mérséklődött, vagyis a tavalyi 27 százalékos szintjéről 22 százalékra. Sokan azt várják ettől az intézkedéstől, hogy növeli a cégek mozgásterét a béremelésre, amellett, hogy a minimálbér szintje 15, míg a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt idén. Emellett az egészségügyi hozzájárulás is 22 százalékra mérséklődött 27 százalékos szintjéről.

Hirdetés

Hirdetés

Kedvezőbb lett a kata és a kiva is

Az egyéni vállalkozók körében kedvelt kata esetében a bevételi értékhatár az eddig 6 millió forintról 12 millióra emelkedik, az összeghatár túllépése esetén pedig 40 százalékos adó szükséges fizetni a különbözetre. Tehát a kata szerint adózók zsebében jóval több pénz maradhat, ugyanakkor, ami hátrány, hogy a bevételekről az új szabályzás értelmében szigorúbb adminisztrációt kell vezetni. Továbbá a főállású kisadózó havi 50 ezer forint, míg a nem főállású kisadózó 25 ezer forint tételes adófizetésre kötelezett. Ráadásul előnyös a tételes adózók számára az is, hogy az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatár 6 millióról 8 millió forintra emelkedett.

A kiva terén is lényeges változásokat hoz a 2017-es év, ugyanis a kisvállalati adó kulcsa 16 százalékról 14 százalékra csökken, ráadásul 1 milliárd forintos bevétel eléréséig kivában is maradhat a cég. Itt az jelenti az előnyt, hogy a kiva alapján fizetett adó esetében, a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. Az adó alapját az új szabály szerint növeli a vállalkozásból kivont tőke és az adóévben jóváhagyott, fizetendő osztalék, továbbá az adóalapot csökkenti a bevont tőke, illetve kapott osztalék.

Hitelre van szüksége, de nem tudja, hogy mire számíthat? Használja a kalkulátorunkat!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Cafeteria változások

  Nagyon lényeges és sokakat érintő változás, hogy a cafeteria elemek közül kikerül az Erzsébet utalvány, a helyi bérlettérítés, az iskolakezdési támogatás, de a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulások is. Persze ettől függetlenül a munkáltató továbbra is adhatja őket, csak az eddigi kedvezményes adózás szűnik meg, így a juttatás 18 százalékkal növelt összege után szükséges a 15 százalékos SZJA-t és a 22%-os EHO-t fizetni, ami összesen 43,66 százalékos közterhet jelent.

  A béren kívüli juttatások terén az Erzsébet utalványt 100.000 forintos készpénz illetve SZÉP kártyára utalható összeg váltja ki, ami legfeljebb 450.000 forintig élvez kedvezményes adózást. Ennek mértéke pedig a juttatás 18 százalékkal növelt összege után fizetendő 15 százalékos SZJA illetve 14 százalékos EHO (összesen 34,22 százalék).

  De az egyéb adómentesen adható juttatások köre is változik. Ezek közül a legfontosabb talán, hogy a munkába járás költségtérítése is módosul az idei évvel, ugyanis a tavalyi 9 forint helyett 15 forint fizethető kilométerenként adómentesen. Ugyanakkor lakáscélú támogatás is adható, amit 5 évre 5 millió forintban maximalizálnak.

  Így módosult az ÁFA

  Az általános forgalmi adóban is tetten érhetünk változásokat, ugyanis néhány alapvető élelmiszer áfája csökkent. A baromfihúst és tojást terhelő áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkent, míg a friss tej áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. Az intézkedés ugyanakkor a fogyasztók szempontjából is üdvözlendő lehet, hiszen kedvezőbb árakkal találkozhatnak az említett élelmiszerek esetében. Az már más kérdés, hogy a vállalatok lenyelik-e az áfa csökkentés hatását, vagy az áfa ármérséklő hatása miatt tényleg olcsóbban juthatunk ezekhez a termékekhez.

  Hirdetés
  Hirdetés