Lehet olyan a bankszámlakivonaton, ami miatt nem kapunk lakáshitelt?

Lehet olyan a bankszámlakivonaton, ami miatt nem kapunk lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-27 Frissítve: 2019-08-28
 

Az emberek többsége nem gondol bele előre, hogy vajon milyen adósnak is gondolná őt egy bank, és csak akkor foglalkozik a témával, amikor aktuális a hitel. Pedig az, hogy hitelképes-e valaki, nagyon sok mindenen múlik, ezek között pedig akad olyan, ami legtöbbeknek eszébe sem jutna. A bank például alaposan megvizsgálja a bankszámlakivonatot is, amin bizony akadhat olyan tétel, ami miatt elutasítják a hitelkérelmet.

A Bankmonitor hitelszakértői több ezer ügyfélnek segítettek már hitelhez jutni, így óriási tapasztalattal rendelkeznek a banki gyakorlatot illetően. A jogszabályban meghatározott hitelképességi feltételek ugyanis mindössze azt határozzák meg, hogy a bankok maximum meddig mehetnek el, ennél szigorúbb feltételeket azonban szabhatnak a pénzintézetek. És sokszor élnek is ezzel a lehetőséggel. Ráadásul a bankok nem ugyanazon szempontok alapján járnak el, ugyanis saját felelősségük, hogy mekkora kockázatot hajlandók vállalni, kiknek és mennyit hiteleznek. Érthető, hiszen a bankok felelősséggel tartoznak tulajdonosaik és persze betéteseik felé, akik a megtakarításaikat bízzák rájuk.

Hogy mi mindent néznek a bankok, amikor egy leendő adós hitelképességét vizsgálják, jól mutatja egy nemrégiben megtörtént eset. Valaki hitelből szeretett volna megvásárolni egy családi házat, ám mivel vályogépítésű ingatlanról volt szó, nem volt egyértelmű, hogy a bankok értékbecslője mekkora forgalmi értéket állapít majd meg, illetve egyáltalán hitelezhető-e maga az épület.

Hogy biztosra menjenek, előzetes értékbecslést kértek a banktól, aminek során kiderült, hogy az ingatlan hitelezhető, és a bank által meghatározott érték is rendben volt. Ez utóbbi azért fontos, mert a lakáshitel összege legfeljebb a forgalmi érték 80%-a lehet, de bankok többsége mostanában inkább 70%-nál húzza meg a plafont. Vagyis a vételár többi részét önerőből kell előteremteni. Számszerűsítve: egy 20 millió Ft-os ingatlan esetében minimum 4-6 millió Ft saját forrásra van szükség. Vagyis, ha a bank alacsonyabb forgalmi értéket határoz meg, akkor a felvehető hitel összege is alacsonyabb lesz.

Volt azonban egy nem várt, kellemetlen meglepetés, ami a bankszámlakivonat figyelmesebb átvizsgálása után derült ki. A bankok a kockázatelemzés során ugyanis minden olyan dolgot megnéznek, amiből következtethetnek arra, hogy az adós hosszú távon – jellemzően 10-15 éven keresztül – rendben tudja majd fizetni hitele aktuális törlesztőit. Az adott esetben azonban a bankszámlakivonaton jelentős és rendszeres online szerencsejáték tételek szerepeltek a kiadási oldalon, ami bizony óvatosság teszi a pénzintézeteket.

A rendszeresen szerencsejátékra vagy más, játékszenvedélyre utaló kiadások miatt a bankok úgy gondolhatják, hogy az igénylő anyagi helyzete nem igazán kiszámítható, miközben egy lakáshitel mindenképp stabil anyagi hátteret igényel. Nem csak ez lehet azonban rossz pont a hitelbírálatkor, hiszen akár egy magánkölcsön törlesztőjének rendszeres utalásai is csökkentheti az igénylő szabad forrásait, így a bank dönthet úgy, hogy kevesebb hitelt ad emiatt valakinek.

Hogy pontosan mennyire nehezíti meg a hitelhez jutást egy-egy ilyen tétel, az nagyon egyedi. Számít természetesen, hogy az ilyen kiadások mekkora részét teszik ki a nettó jövedelemnek, de bankonként is nagyon eltérő a gyakorlat. Az adott esetben olyan nagy összegeket költött a hiteligénylő online szerencsejátékra, hogy azt minden bank túl kockázatosnak találta.

Éppen a fenti példához hasonló, laikusok számára előre nem látható eshetőségek miatt nagyon fontos, hogy hitelből történő lakásvásárlás során tartsuk be a lépések helyes sorrendjét, illetve kérjük szakértő segítségét, aki ismeri banki gyakorlatot, a realitásokat. Fontos például, hogy még mielőtt lefoglalózzuk a kiválasztott ingatlant, ellenőrizzük, a jövedelmünk alapján egyáltalán hitelezhetők vagyunk-e, és ha igen, mekkora hitelösszegre számíthatunk maximálisan.

Kérhetünk akár előzetes hitelbírálatot is, amikor a bank megvizsgálja a jövedelmünket, majd ez alapján ajánlatot ad a hitelösszegre és a kamatra. Ezt követően kiválaszthatjuk a megfelelő ingatlant, és ha az is megfelel a fedezettel szembeni elvárásoknak, akkor már jó eséllyel sínen van a lakáshitel.

Hitelszakértő segítségét is érdemes lehet kikérni, aki a jövedelmünk és az élethelyzetünk megvizsgálása után megkeresi számunkra elérhető legkedvezőbb banki ajánlatokat. Mivel a bankok üzletpolitikája nagyon különböző, könnyen előfordulhat, hogy miközben az egyik igénylőnek az egyik, míg egy másiknak egy másik bank adja majd a legkedvezőbb feltételeket. A kondíciók között pedig óriási különbségek lehetnek: a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint például egy 15 millió Ft-os – 10 éves kamatperiódusú, 15 éves futamidejű – lakáshitel esetében 10 000 Ft különbség is lehet az ajánlatok között, ami teljes visszafizetésben 2 millió Ft-ot jelent.

De ennél is nagyobb veszteség lehet az, ha anélkül foglalózunk le egy ingatlant, hogy meggyőződnénk a hitelképességünkről, hiszen emiatt akár a már kifizetett összeget is elbukhatjuk, ami valljuk be, minden vásárló rémálma.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés