Lehet önerő a csok, ha lakáshitelt vennénk fel?

Lehet önerő a csok, ha lakáshitelt vennénk fel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-05 Frissítve: 2021-08-06
 

Amennyiben hitelből szeretnénk megfinanszírozni egy lakásvásárlást, akkor mindenképpen szükségünk lesz hozzá önerőre. Ez az az összeg, amit a hitelen felül saját forrásból szükséges előteremtenünk. Ennek azonban nem feltétlenül kell saját megtakarításnak lennie. Összefoglaltuk, mit számíthatnak be a bankok önerőként!


Az önerő mértéke több tényezőtől is függ, de a vételár 20%-át minden bank elvárja. Az ingatlan állapotán és elhelyezkedésén, vagy akár a jövedelem nagyságán is múlik, hogy ez az arány a jogszabályi minimum, vagy annál magasabb, akár 60%. Például egy nagyvárosi, jó állapotú, 20 millió forintos ingatlanhoz 4 millió forint (20%) önerő is elég lehet, míg egy faluban akár 8-12 millió forintot (40-60%) is elő kellhet teremteni a vásárláshoz. Ezért, ha már megtaláltad a megvásárolni kívánt ingatlant, mindenképpen egyeztess független szakértő kollégáinkkal, akik segítenek kiszámolni, melyik banknál mekkora saját forrással kell rendelkezned.

Bankmonitor tipp: a Bankmonitor csok kalkulátorával percek alatt ellenőrizheted, hogy mennyi csok-ra vagy jogosult!

Hirdetés

Hirdetés

Mi lehet önerő, ha nincs elég készpénzed?

Az önrész meghatározására egyre szigorúbb szabályok kerülnek bevezetésre. Az MNB alapvetően tiltja, hogy a hitelhez tartozó önrészt is hitelből finanszírozzuk, ezzel csökkentve a túlzott eladósodás kockázatát. Személyi kölcsönből tehát nem fogod tudni rendezni, csak abban az esetben, ha a személyi hitel igénylésétől számítva már eltelt minimum 90 nap.

A Babaváró hitel kivételt képez. Mivel ez egy támogatási forma, a Babaváró hitel alkalmas lehet erre a célra, de csak meghatározott feltételek mellett. Ha ezzel szeretnéd kipótolni a vételárat, akkor kevesebb lakáshitelre lehetsz majd jogosul, így még magasabb összegű önerőt kell megfizetned. Konkrétan, ha a Babaváró hitel felvételét követő 90 napon belül nyújtod be a lakáshitel igénylésedet, akkor a felvett Babaváró összegének 25%-ával csökken a kapható lakáshitel összege. Például egy 20 millió forintos ingatlannál az eredetileg meghatározott 15 millió forint hitel helyett maximum 12,5 forint hitelre lehetsz jogosul. Persze, ha a 10 millió forint Babavárót az ingatlan megvásárlására fordítod, akkor valójában elegendő lesz 10 millió forint lakáshitel is a vásárláshoz!

Ha az ingatlanfedezet miatt nem tudsz több hitelt a felvenni (például elérted a vételár 80%-át), és Babaváró hitelt sem szeretnél vagy tudsz igényelni, akkor lehetőséged van pótingatlan bevonására is. Ilyenkor egy másik ingatlanra is bejegyzi a bank a jelzálogjogát, ezzel biztosítva a nagyobb hitelösszeg felvételének lehetőségét. (Ilyenkor a fedezetként bevont ingatlanok összértékének maximum 80%-a lehet a kölcsön összege, így akár önerő nélkül is lehet lakáshitellel ingatlant vásárolni.)

Csok, mint önerő?

Ha csok támogatást is igénybe vennél, akkor akár ezt az összeget is felhasználhatod önerőnek, de nem minden esetben. Több lehetőség közül is választhatsz attól függően, hogy vállalt, vagy meglévő gyermekre szeretnéd igényelni.

  • Ha kizárólag meglévő gyermekek után veszed igénybe, akkor a támogatás teljes összege beleszámíthat az önerőbe. Meglévő gyermeknek számít a már 12. hetet betöltött magzat is.
  • Amennyiben meglévő és vállalt gyermekre, vagy csak vállalt gyermekre nyújtod be a kérelmet, akkor egyes bankoknál részben, míg másoknál teljes egészében önerőnek minősül majd a csok. De van olyan pénzintézet, ahol csak akkor veszi figyelembe, ha ez csak kis mértékben rontja majd a hitelképességedet.

Ha ellenőriznéd, hogy mekkora összegű lakáshitelre számíthatsz, illetve ehhez mekkora önerőt kell előteremtened, akkor használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát, majd a kalkulációt követően add meg az elérhetőségedet, és a Bankmonitor hitelszakértője hamarosan felveszi veled a kapcsolatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés