Lenyúlhatják-e a félretett nyugdíjpénzt?

Lenyúlhatják-e a félretett nyugdíjpénzt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-17 Frissítve: 2021-08-06
 

„Miért lenne értelme a nyugdíjra takarékoskodni, egyszer már a nyugdíjpénztárakból is eltűnt a félretett megtakarításunk! Mi biztosítja, hogy az önkéntes pénztáraknál ez másként lesz, és nem fogják államosítani a félretett nyugdíjpénzt?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol.

Nagyon gyakran találkozunk azzal a félreértéssel, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakat összemossák a magánnyugdíjpénztárakkal, ahol az egyéni számlákon elkülönített nyugdíjpénzeket 2010-ben döntő részben visszavetette az állam. Pedig ez a veszély az önkéntes pénztáraknál nem áll fent és az elnevezésen kívül sok párhuzamot amúgy sem találunk a két rendszer között.

Először is kezdjük ott, ami a leginkább lényeges eltérést jelenti, vagyis, hogy a befizetések honnan is származnak. A magánnyugdíjpénztárak gyakorlatilag az állami nyugdíjrendszer részeként jöttek létre a ’90-es évek végén. Viszont a befizetések a nyugdíjjárulék egy részéből származtak, amiről az állam átmenetileg lemondott.

Ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesen függetlenül működnek az állami rendszertől és ide a nettó keresetünkből félretett összegek, és/vagy a munkáltatói befizetések érkeznek. Márpedig ha attól nem tartunk, hogy bármilyen más megtakarításunk az állam elvonja a számlánkról, vagy a tetőt viszi el a fejünk felől, akkor az önkéntes nyugdíjpénztárban is ugyanúgy bízhatunk.

Egyedül valamilyen extrém esemény (például katasztrófa, államcsőd, világháború) esetén tudjuk elképzelni, hogy az állam hozzányúljon az ilyen jellegű megtakarításokhoz, de ezért kár idejekorán és alaptalanul idegeskedni.

Persze mondhatja valaki, hogy 20-30-40 év hosszú idő, addig még sok víz folyik le a Dunán, és a pénztár is tönkremehet, vagy csalási botrányok áldozata lehet. Ugyanakkor a rendszer ’90-es évek eleji fennállása óta nem történt probléma, egyedül megszűnő, hazánkból kivonuló pénztárakról lehetett hallani. Ez az eset sem érintette hátrányosan az önkéntes pénztárakba fizetőket, mert pusztán annyi történt, hogy a tagok átkerültek egy másik pénztárhoz.

Ha mégis a teljes biztonságra mennénk, érdemes a tőkeerős, nagyobb önkéntes nyugdíjpénztárakat keresni, mivel ebben az esetben a legnagyobb az esélye, hogy évtizedekig marad az intézmény az országban. Ráadásul a háttérben álló (akár nemzetközi) intézmény már a jó hírnév fenntartása miatt is kártalanítást adna, ha bármilyen büntetőjogba ütköző esemény történne.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket! Ha pedig azt szeretnéd megtudni, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz, használhatod az alábbi kalkulátort is!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés