Listáztuk a legolcsóbb bankszámlákat!

Listáztuk a legolcsóbb bankszámlákat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-14 Frissítve: 2021-12-29
 

Az utóbbi években szépen nőtt az átlagkereset, ma már ott tartunk, hogy bő 200 ezer forintból gazdálkodhatunk. Ekkora kereset mellett is húsba vágó tételt tehet ki a bankszámlaköltség, viszont aki jól választ, az igazán sokat spórolhat. Összeszedtük a 10 legjobb ajánlatot, és ha a legjobb 3-ból választunk, akkor éves szinten akár 10 ezer forintot is megfoghatunk. Mutatjuk, miért érdemes lecserélni a számlánkat.

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

A hivatalosan is elérhető legfrissebb adatok szerint a nettó átlagkereset Magyarországon 210 ezer forint körül található. Mindezek szerint, ha egy átlagos jövedelemmel rendelkező ember keresne magának bankszámlát, akkor valószínűleg jó közelítéssel ekkora havi keresetet fel tudna mutatni.

Mi sem egyszerűbb, mint hogy a bankszámla kalkulátorunkon csavarunk egyet és megnézzük, hogy ha átlagkeresettel nézünk új bank után, akkor melyek a legolcsóbbak. A gyűjtésünket úgy készítettük el, hogy a bankolási szokások szerint egy banknak csak a legjobb ajánlatával szerepeljen. A sorrendet pedig annak megfelelően állítottuk fel, hogy az első és második éves díj átlagosan mennyire kedvező.

Ebből következik, hogy az első éves díjak szerint természetesen más lenne a sorrend. De úgy véltük, hogy ha egy bankváltási döntést meghozunk, akkor ahhoz a döntésünkhöz legalább néhány éves időtávon ragaszkodnánk. Vagyis, nem fogunk ugrálni a banki ajánlatok között. Ehhez a megközelítéshez a legközelebb az áll, ha az első éves havi díjak mellett a második évet is alapul vesszük.

Többek között azért is érdemes eszerint a rangsorolás, mert több bank is olyan kedvezményt nyújt (például bankkártya díjának elengedése), ami alkalmasint csak egy évig érvényes. A második évtől a bankkártya díja is felmerül költségként, ezért a bankváltáskor erre is érdemes figyelemmel lenni.

A követett legjobb 10 bank ajánlata alapján megállapíthatjuk, hogy átlagosan havonta az első évben 691 forintot, míg a másodikban 915 forintot kellene fizetnünk. Lényegesen jobb a helyzet, ha nem a legjobb 10-et, hanem a legjobb 3 ajánlatot átlagoljuk, ekkor az első évben a bank fizet nekünk 98 forintot, míg a második évben a kiadásunk 303 forint havonta.

A következtetés, hogy ha a saját bankolási szokásainknak megfelelő számlát választjuk és a legolcsóbbak (TOP3) egyikére csapunk le, akkor havi szinten 611-789 forintot spórolunk, évesítve 7335-9472 forintot. Azt gondoljuk, hogy ez már olyan összeg, amiért megéri utánanézni a pénzügyeinknek és alkalmasint lecserélni a bankunkat.

Kérdezhetnénk, hogy miként fordulhat elő, hogy az első évben nem csak ingyenes lesz a számla, hanem még a bank fizet nekünk. A válasz nagyon egyszerű, a bank olyan nagyságú visszatérítést ad, ami a számunkra felmerülő költségnél magasabb. Jelenleg mindössze két ilyen termék van a piacon, a Gránit Banké és a CIB Banké.

A két számlában közös, hogy ilyen kondíciókkal a bankfiókban nem érhetők el a számlák, és a Bankmonitor ügyfeleinek biztosított a jóváírás a feltüntetettek szerint. Még van egy lényeges közös pont, ami biztosítja, hogy a lehető legtöbbet spóroljuk. Ez nem más, mint, hogy a hagyományos SMS-értesítés helyett mobilalkalmazáson keresztüli értesítés van beállítva. Aki ez utóbbit nem tudja vállalni, annak logikusan nagyobb költséggel kell szembenéznie.

Összességében nagyon is jól állunk, főleg akkor, ha nagyjából meg tudjuk becsülni, hogy havonta mennyit is adunk ki a bankszámlánk fenntartására. Azt mondanánk, hogy aki mindent egybevéve havi 1000 forint alatt ki tudja hozni, annak szerencséje van. De bebizonyítottuk, hogy még ehhez képest is lehet mit javítani a költségvetésen.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés