Magasabb inflációt vár jövőre a kormány, mint korábban az MNB. Mit eredményezhet ez?

Magasabb inflációt vár jövőre a kormány, mint korábban az MNB. Mit eredményezhet ez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-31 Frissítve: 2023-06-02
 

Varga Mihály pénzügyminiszter a május 25-én tartott kormányinfón többek között azt is említette, hogy a kormány jövőre 6 százalékos inflációval számol. Ez egy nagyon érdekes adat, különösen annak fényében, hogy az MNB március végén még 3-5 százalék közé várta a 2024-es átlagos áremelkedést. De milyen hatása lehet a valamelyest magasabb drágulásnak? Erre kerestük a választ.

A május 25-ei kormányinfón Varga Mihály pénzügyminiszter úr a jövő évi költségvetésről és gazdasági várakozásokról osztott meg számos információt. Elhangzott az is, hogy a kormány a következő évre 6 százalékos áremelkedést vár. Ez annak fényében érdekes tény, hogy a jegybank legutóbbi előrejelzésében a 2024-es évre még 3-5 százalékos áremelkedés szerepelt.

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy március vége óta – akkor jelent meg az utolsó jegybanki előrejelzés – sok minden történt, ami a várakozásokat befolyásolja. Könnyen elképzelhető, hogy a jegybank következő elemzésében a 6 százalékos érték szerepel majd. Ránézésre az MNB eddigi várakozása és a kormány számai között nincs is olyan jelentős különbség, de ha a dolgok mögé nézünk, akkor a két százalékpontos eltérés már nem tekinthető olyan csekély differenciának.

De milyen hatása lehet a magasabb inflációnak a mindennapi bevásárlásoknál tapasztalható emelkedő kiadások mellett?

Hirdetés

Hirdetés

Nagyobb nominális hozam érhető el az állampapírokkal

Elsősorban mindenki az inflációkövető prémium állampapírra (más néven PMÁP) gondolhat. A konstrukció kamata az előző év inflációjához kötött, azt növelik meg egy kamatprémiummal. Értelemszerűen a magasabb 2024-es infláció azt eredményezheti, hogy a papír 2026-ban esedékes kamatkifizetése is magasabb lesz.

De mégis mennyit extra nyereséget jelenthet ez a magasabb infláció, az eddigi 4 százalékos várakozáshoz képest? (Ez az MNB 3-5 százalékos várakozásának középértéke.) Nézzük meg ezt egy példán keresztül. Tételezzük fel, hogy valaki a papír indulásakor 10 millió forintot fektetne be a 2031/I PMÁP-ba. A papír az infláció felett 1 százalék kamatprémiumot fizet ki. (A 2031/I PMÁP júniustól érhető el, jelenleg még pár napig egy másik sorozat vásárolható meg, arról itt írtunk, hogy érdemes-e még sietni a befektetéssel.)

Mennyit nyerhetünk 10 millió Ft 2031/I PMÁP-ba fektetésével?

Az induló kamatszint adott, évi 15,5% – időarányosan 14,99% -, hiszen az a tavalyi év 14,5 százalékos áremelkedésén alapul. Az idei évre elfogadtuk az MNB 15-19,5 százalékos inflációs várakozását, ennek középértéke 17,3%, így jött ki a jövő évi 18,3%-os kamatszint. Ezt követően bemutattuk az MNB által várt 4 százalékos és a kormány által prognosztizált 6 százalékos áremelkedéssel is a papír teljesítményét. A későbbi években elfogadtuk, hogy teljesül az MNB inflációs célja, azaz a 3 százalékos áremelkedés.

Fontos
A kalkuláció alapján a kormány magasabb inflációs várakozásának a hatása nem elhanyagolható, 10 millió forintonként 8 év alatt 331 010 forinttal nőhet a nyereség emiatt. 17,7 millió forintot érne a befektetés, ha jövőre 6% lenne az infláció, míg 17,38 millió forintot, ha csupán 4% lenne jövőre az áremelkedés. (A számítás során azt feltételeztük, hogy a kapott kamatokat azonos feltételekkel újra befektetjük.)

Nem csak az inflációkövető prémium állampapírra gyakorol hatást a magasabb infláció, a Babakötvény kamata is az éves áremelkedéstől függ. A jelenleg elérhető sorozat az infláció felett 3% kamatprémiumot fizet. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy a 2025. február és 2026. február közötti időszakban 7, vagy 9 százalék lesz a papír éves kamata.

Azt fontos kihangsúlyozni, hogy számszerűleg a nyereség emelkedik, de ez reál értelemben nem jelent extra hasznot, hiszen több árut nem tudnánk vásárolni a nagyobb profitból. Hiszen a magasabb infláció miatt az árak is megemelkednének.

Mi lesz a hitelkamatokkal, ha lassabban csökken az infláció?

Az idei év végére egyszámjegyű áremelkedést vár mind a kormány, mind a jegybank. Jó eséllyel a jövő év elején is valahol kicsivel 10 százalék alatt lesz az éves drágulás mértéke. Így nézve a teljes 2024-es évre még úgy is reális lehet a 6 százalékos átlagos áremelkedés, ha jövő év végére az infláció visszatérne a kívánt 3 százalékos szintre.

De mit eredményezhet a hitelek tekintetében az áremelkedés kicsivel lassabb ütemű mérséklődése? Jó eséllyel a pénzpiaci hozamok is lassabban mérséklődnének, márpedig ezen mutatók nagy mértékben befolyásolhatják a kölcsönök kamatszintjét. Vagyis jó eséllyel az új hitelek ára sem fog olyan szintre csökkenni, mint a 2021-ben. (Vagy legalábbis lassabban juthatunk el arra a szintre.)

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a hitelkamatok a jelenlegi szinten maradnának. Egy évtizeden át fix kamatozású lakáshitelt jelenleg 8,5-9,0 százalékos kamat mellett találhatunk. Két évvel ezelőtt egy hasonló hitelt 3% alatti kamat mellett is igényelhettünk. Jó eséllyel a piaci jelzáloghitelek kamata valahol a két szint közé érkezhet meg jövő év végére, a pontos kamat természetesen nagy mértékben függ majd attól, hogy az infláció ténylegesen milyen gyorsan csökken vissza a kívánt szintre.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés