Májustól könnyebben juthat céged növekedési hitelhez

Májustól könnyebben juthat céged növekedési hitelhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-23
 

A Magyar Nemzeti Bank tegnapi hivatalos közleményében a Növekedési Hitelprogram újabb módosításairól adott tájékoztatást. Az NHP-ra és az NHP+ -ra egyaránt érvényes változtatások ismét a kedvező kamatozású hitelhez jutás lehetőségeit bővítik.
Az új szabályok nyertesei egyrészt a nagy volumenű, időigényes beruházások, a rendelkezésre álló folyósítási határidő meghosszabbítása révén; másrészt a hitelképes, de közepes kockázatosságuk miatt a programból eddig kiszoruló kisebb vállalkozások, a kibővített banki marzsnak köszönhetően; valamint az építőipar, mivel új hitelcélként megjelent az üzleti célú lakóingatlan építési projektek finanszírozására is a programban. Mutatjuk a konkrétumokat!

1. A hosszabb beruházási igényű beruházások kivitelezése és finanszírozhatóságának támogatása érdekében az új szerződéseknél változatlan 2015 év végi szerződéskötési határidő mellett egyes hitelcélok esetén a kölcsönösszeg lehívására álló határidőt 1 évvel meghosszabbították. Az NHP+ által már lehetővé tett részletekben történő lehívások így 2016 év végéig is kitolódhatnak.

2. A mikro- és kisvállalkozások programban való részvételének támogatását erősíti tovább az NHP+ -on túl (melynek keretében a korábbi 10 millió forintban minimalizált igénybe vehető hitelösszeget 1 millió forintra vitték le) az a mostani lépés, melyben a 2,5%-ban maximalizált hitelköltségből kikerült az intézményi garancia díja (a 2,5%-os hitelköltségen felül szükséges mostantól megfizetniük a cégeknek). Ez ugyan kis mértékben emeli a finanszírozási költségeket, így azonban számos olyan mikro- és kis vállalkozás számára válik elérhetővé a program, akik hitelképességük ellenére kockázatosságuk miatt szorultak ki a programból.

3. Az építőipar élénkítéséhez járulhat hozzá, a programba új hitelcélként beemelt üzleti célú energiatakarékos megoldásokat alkalmazó („zöld”) lakóingatlanok építésének finanszírozása (pl. értékesítés, bérbeadás), mely a kereskedelmi ingatlanok piaca mellett, a lakóingatlanok piacának teljesítményében is fellendülést hozhat, ahogy azt már egy korábbi írásunkban részletesen végignéztük.

A Növekedési Hitelprogram új, részletes szabályainak megjelenése 2015. május elejére várható. Ha szeretnéd addig is áttekinteni, hogyan működik a növekedési hitel megszerzése a gyakorlatban, ajánljuk részletes leírásunkat, illetve alábbi formunkat, mellyel ellenőrizheted, hogy az alapvető növekedési hitel kritériumoknak megfelel-e céged:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

Az MNB most megtett lépésére nagy szükség volt már, hiszen a 2015. 1-3 havi hitelek szerződéses összege messze elmarad a tavalyi szerződések értéktől.

 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés