Már bankkártya nélkül, a mobiloddal is vehetsz fel készpénzt a legtöbb ATM-ből

Már bankkártya nélkül, a mobiloddal is vehetsz fel készpénzt a legtöbb ATM-ből
Hirdetés
Hirdetés

2024-04-15 Frissítve: 2024-04-22
 

Nincs nálad a bankkártyád, de készpénzt szeretnél felvenni? Ha be van digitalizálva a mobilodba, akkor van rá esély, hogy sikerülni fog a dolog, ugyanis az ATM-ek egy része mobiltárca-alkalmazással is használható. Mutatjuk, mire figyelj.

Körülbelül minden ötödik bankkártya (18%) volt beregisztrálva valamelyik mobiltárca-alkalmazásba 2023-ban, a számuk így év végén elérte az 1,2 millió darabot. A fejlődés látványos, hiszen a számuk csak tavaly 37%-kal nőtt, azaz 450 ezer új kártya lett feltöltve az Apple Wallet, a Google Wallet vagy valamelyik bankspecifikus mobiltárca-alkalmazásba.

Ha pedig már digitalizálva van egy bankkártya, akkor a magyarok szívesen használják is, legalábbis erre utal, hogy a kártyás fizetések 14%-a már mobiltárcán keresztül valósul meg, ami 105%-os növekedés a megelőző évhez képest. A dolog érthető, hiszen a telefon legtöbbször kéznél van, az elfogadóhelyek 96%-ánál pedig lehet érintés nélkül fizetni. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy akár készpénzt is lehet felvenni mobiltárca-alkalmazásból, persze csak akkor, ha az adott banki ATM képes erre.

Hogy az adott automata ilyen, arról a rajta lévő kis piktogram tanúskodik. Ha ilyenhez van szerencsénk, akkor a készpénzfelvételt ugyanúgy kell levezényelnünk, mintha plasztik lapot használnánk, azzal a különbséggel, hogy amikor a gép azt kéri, hogy helyezzük be a kártyát, akkor a mobilunkat kell az érzékelőhöz érintenünk.

Ilyenkor nagyrészt azokat a szolgáltatásokat éred el, mint a bankkártyáddal, vagyis a készpénzfelvételen kívül például lekérdezheted a számlaegyenlegedet, feltöltheted a telefonegyenleget, ám pénzt befizetni nem mindenhol tudsz majd.

Fontos ugyanakkor, hogy hiába használod a mobiltárcádat, a PIN kódodat ennek ellenére meg kell adnod az ATM-en. Ez akkor lehet esetleg probléma, ha a mobiltárcádban mondjuk mindig ujjlenyomattal azonosítod magad, így a PIN kódodat esetleg már el is felejtetted.

Hirdetés

Hirdetés

Nem minden bankjegykiadó automatából lehet érintésmentesen készpénzt felvenni

Egyelőre nem minden ATM képes érintésmentes készpénzfelvételre, ám ezek száma folyamatosan nő, ahogy cserélik le a régi készülékeket. Az Erste az egyetlen olyan bank, aminél az összes saját ATM használható digitalizált kártyával, míg a többi pénzintézetnél a készülékek egy része ilyen csak. Hogy menni fog-e a dolog, azt az ATM előlapján látható kis PayPass piktogram jelzi, de az OTP webes keresője például jelzi, hogy a bank melyik készüléke van felvértezve a szolgáltatással.

A K&H Bank is folyamatosan fejleszti a hálózatát, itt több mint 100 új típusú ATM-nél lehet már bármilyen okoseszközzel (okostelefon, okosóra) készpénzt felvenni, valamint pénzt befizetni. Az új ATM-ek telepítésével párhuzamosan a bank régi ATM-jei is hamarosan megkapják az új, modern szoftvert, így azokon is elérhetők lesznek az érintésmentes funkciók. A K&H végső célja, hogy országos szinten minden ATM-jüket érintésmentesen is lehessen használni, ez a tervek szerint legkésőbb 2025. első felére fog 100%-ban megvalósulni.

Egy kakukktojás van azonban, mégpedig az UniCredit Bank, amelyik más megoldást választott a fizikai kártya jelenléte nélküli készpénzfelvételre. UniCredit minden ATM-jében lehet ugyanis készpénzt felvenni kártya nélkül, ám ehhez a mobilalkalmazás mCash szolgáltatását használhatjuk. A procedúra rendkívül egyszerű: az alkalmazásban kapott nyolcjegyű azonosító kódot kell megadnunk az ATM-en, és máris hozzájutunk a megadott összegű készpénzhez. Bár az ötlet nem rossz, mivel kizárólag UniCredit automatáknál működik a dolog, mindenképpen kompromisszumos.

Jár az ingyenes készpénzfelvétel az érintés nélküli pénzfelvételre is?

Ügyfelenként egy bankszámláról havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer Ft értékben díjmentesen vehető fel készpénz bármelyik bank forint ATM-jéből, ami jelentős megtakarítást jelenthet. Az ingyenesség az érintésmentes készpénzfelvételre is vonatkozik, vagyis emiatt nem kell a valós kártyánkat használnunk. Ha van Revolut számlánk, akkor az ahhoz tartozó bankkártyával csomagtól függően további 75-750 ezer forintot vehetünk fel ingyenesen, természetesen akkor is, ha a kártyát a mobiltárcában regisztráltuk. A dolog azért lehet praktikus, mert a Revolut számlára a magyar bankszámláról díjmentesen lehet kártyás tranzakcióval pénzt átemelni, így költség nélkül toldható meg az ingyenes készpénzfelvételi limit.

Hirdetés
Hirdetés