Már körvonalazódik, hogy mennyivel kell többet visszafizetni a hitel moratórium miatt

Már körvonalazódik, hogy mennyivel kell többet visszafizetni a hitel moratórium miatt

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-24 Frissítve: 2020-03-29
 

Nagy Márton a jegybank alelnöke keddi sajtótájékoztatóján többek között nyilatkozott a hitel moratóriumról is. Eszerint a fizetési halasztás idejére járó kamatot meg kellene fizetni az adósoknak. Viszont ez az összeg nem adódna hozzá a tartozáshoz – nem lenne tőkésítés -, ezt kamatmentesen a hátralévő futamidő alatt kellene visszafizetnie mindenkinek. Konkrét példán keresztül bemutatjuk ennek a módszernek a pénzügyi hatásait.

Az MNB mai tájékoztatója alapján újabb részletek derültek ki a hitel moratóriumról. A fizetési haladék idejére járó hitelkamatot a bankok utólag beszedhetik, azonban a jegybank nem szeretné, hogy a pénzintézetek ezt a tőketartozáshoz hozzáadják, hanem kamatmentesen a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben szedhetnék be.

Lényegében egy új hitel keletkezne, amelyet a hátralévő futamidő alatt kamatmentesen, egyenlő részletekben lehetne visszafizetni.

Mit jelent a moratórium alatt elhalasztott részletek kamatmentes visszafizetése? 

Nézzük meg egy 10 millió forint hitelösszegű, 9 hónapja felvett, 20 éves futamidejű hitel példáján keresztül a moratórium hatását. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint ekkor 6,02%-on lehetett fix kamatozású lakáshitel felvenni.

A hitel induló törlesztőrészlete 71 759 forint volt, a moratórium alatt pedig az adósnak nem szükséges törlesztőrészletet fizetnie. A 9 hónap alatt felhalmozott időarányos kamat – az MNB által jelzett módszerrel számolva – 442 548 forint lenne. Ezt kellene a hitel mellett kamatmentesen visszafizetnie még az adósnak.

Ennek a két hitelnek az együttes törlesztőrészlete nem haladhatja a fizetési moratóriumot követően a 71 759 forintot. Ehhez azonban nagyobb, összesen 22 hónapos futamidő-hosszabbításra lenne szükség, emiatt 13 törlesztőrészlettel kellene többet megfizetnie az adósnak. Ez a megoldás a hosszabb futamidő miatt még mindig egy jelentősebb, összesen 918 ezer forintos emelkedést eredményezne a teljes visszafizetendő összegben. Vagyis, aki teheti, az fizesse tovább hitelét, ne éljen a moratórium lehetőségével!

Minden friss információ egy helyen a fizetési moratóriumról: Hitel moratórium Kisokos 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés