Már öt banknál lehet akár 10% önerővel lakáshitelt felvenni

Már öt banknál lehet akár 10% önerővel lakáshitelt felvenni
Hirdetés
Hirdetés

Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját otthonukat vásárolnák meg banki finanszírozással. A Bankmonitor szakértői szerint ennek azért van jelentősége, mert az egyes pénzintézetek hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank meghitelez valakit, egy másik elutasítja őt, vagy a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára.

Már öt banknál – OTP, Erste, K&H, CIB, UniCredit – tudnak akár 10%-os önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek.

A lehetőség érdemleges segítséget jelent a vásárlók számára, akiknek komoly kihívást jelent a „normál” esetben 20%-os minimális önerő előteremtése. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 80 millió forint értékű ingatlan megvásárlásához 16 millió forint önerő helyett akár 8 millió forint saját megtakarítás is elegendő lehet.

Megfordítva a dolgot: a példában szereplő 80 millió forintos ingatlan megvásárlásához 20% minimális önerőnél 64 millió forint, míg 10% önerőnél 72 millió forint lakáshitelt adnak legfeljebb a bankok.

Első körben az OTP, az Erste és a K&H bankoknál lett elérhető a 10%-os önerővel történő lakásvásárlás, amihez utóbb a CIB és az UniCredit is csatlakozott. Ez mindenképpen jó hír az igénylők számára, hiszen az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, ezért előfordulhat, hogy valakit az egyik bank gond nélkül hitelez, míg egy másik kikosaraz, vagy csak a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára.

Ennek oka, hogy a bankok eltérően kezelik többek között a külföldi, a készpénzes és a vállalkozói jövedelmet, de a minimálisan elvárt jövedelem, vagy éppen határozott idejű munkaszerződés elfogadásának feltételeiben is találhatunk különbségeket.

A bankok között egyéb eltéréseket is találhatunk, ezért célszerű alaposan tájékozódnia azoknak, akik 10%-os önerővel igényelnének lakáshitelt, hívják fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői. Egyes pénzintézeteknél ugyanis minden lakásvásárlási és építési célú lakáshitelnél elérhető a lehetőség, míg máshol kizárólag a CSOK Plusz hiteleknél, valamint a CSOK Plusz hitel mellé igényelt piaci lakáshiteleknél biztosítják ezt, de olyannal is találkozni, hogy valahol 80 millió forintban maximálják az így megvásárolható ingatlan piaci értékét.

Hirdetés

Hirdetés

Nem mindig elég 10% önerő

Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint a 90%-os hitelfedezeti arány nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott ingatlan piaci értékének 90%-áig hiteleznek a bankok. Mégpedig azért, mert a bankok által adott hitel összege nem haladhatja meg az általuk megállapított úgynevezett hitelbiztosítéki értéket, ami a piaci értéknél mindig alacsonyabb.

Ha például egy ingatlan piaci értéke 80 millió forint, amit a bank 15%-kal csökkent a hitelbiztosítéki érték kiszámításakor, akkor a hitel összege nem haladhatja meg a 68 millió forintot. Vagyis a lakás hitelből történő megvásárlásához ebben az esetben legalább 12 millió forint önerő szükséges, ami a vételár 15%-a. Ez azonban még mindig kedvező, mert 20%-os minimális önerőnél 16 millió forintot kellene saját erőből előteremteni a vásárláshoz.

Ki vehet fel akár 10% önerővel lakáshitelt?

  • Az adós és az adóstárs a hitelkérelem befogadásáig nem töltötte be a 41. életévét.
  • Az adós és adóstárs nem rendelkezik, illetve rendelkezett korábban lakóingatlanban 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal. Kivétel az olyan lakóingatlan tulajdonjog, amely jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal (öröklés útján szerzett haszonélvezeti jog) terhelt.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés