Marad 8,37% a rövidebb bónusz állampapír kamata

Marad 8,37% a rövidebb bónusz állampapír kamata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-22
 

Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamatot és ekkor módosul a következő negyedévre érvényes kamat. Az új kamatszintet azonban már meghatározták.

A bónusz állampapír (röviden BMÁP) egy változó kamatozású lakossági állampapír, a kamat negyedévente módosul a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegyek aukciós hozamainak megfelelően. (A kamatmeghatározást megelőző utolsó négy aukciók forgalommal súlyozott átlaga alapján határozzák meg a papír új éves kamatát.)

A 2027/N BMÁP, a rövidebb futamidejű bónusz állampapír esetében 2024. május 26-án lesz kamatfizetés, ekkor módosul a befektetés éves kamata is, az új kamat lesz érvényes az akkor induló negyedévre. A kérdéses papírnál az új kamatot május 21-én határozták meg: érdekesség, hogy végül a kamat mértéke nem változik, a következő negyedévben is marad az évi 8,37 százalékos kamat.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan számoljuk ki a bónusz állampapír kamatát?

A 2027/N BMÁP bónusz állampapír kamata két részből áll. A kamatbázis nagysága megegyezik kamatmeghatározást megelőző utolsó négy 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamának átlagával

Ez a négy aukció jelen esetben:

  • 2024.04.30-án az átlaghozam 6,88%, a mennyiség 27 500 000 000 Ft.
  • 2024.05.07-én az átlaghozam 6,87%, a mennyiség 20 000 000 000 Ft.
  • 2024.05.14-én az átlaghozam 6,89%, a mennyiség 29 999 990 000 Ft.
  • 2024.05.21-én az átlaghozam 6,84%, a mennyiség 31 499 980 000 Ft.
Jó tudni
A mennyiséggel súlyozott átlaghozam 6,87%, erre jön rá egy fix kamatprémium, ami az adott papír esetében 1,50%. Így a teljes éves kamata a papírnak a következő negyedévben 8,37% lesz, ami megegyezik az aktuális kamattal.

A beígért kamatcsökkenés elmaradt

Mindenképpen érdemes visszanézni a papír induláskori körülményeire: a papír 2023. november 9. indult, az első negyedévre érvényes éves kamatszint 9,31% volt. Ez csökkent a második negyedévben évi 8,37 százalékra, majd a harmadik negyedévben változatlan szinten marad a kamat. Ez alapján az eddig eltelt három negyedév éves átlagos kamata 8,68%.

Az induláskor még az elemzők többsége a hazai pénzpiaci hozamok csökkenését várta relatív rövid távon, így a bónusz állampapír relatív gyors kamatcsökkenését jósolták. Ezzel szemben – az első negyedévet leszámítva a papír relatív stabil kamatot hoz, ez a kamatszint pedig meghaladja a jelenleg elérhető inflációkövető prémium állampapír jelenlegi évi 7,9 százalékos kamatát.

Jó tudni
A jelenlegi gazdasági kilátások mellett jó eséllyel a teljes éves kamatszint is magasabb lesz 7,9 százaléknál a 2027/N BMÁP esetében. ezen kamatszinthez ugyanis az utolsó negyedévben 5,55 százalékos éves kamatra lenne szükség, ami 4% körüli Diszkont Kincstárjegy hozam kellene. Erre azért jelenleg nincs igazán esély.

Azt azért mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy 2023. novemberében még egy másik prémium állampapírt lehetett vásárolni, az akkor elérhető 2032/I PMÁP induló éves kamata 9,9% volt, ami azért magasabb a bónusz állampapír első évre várható teljes kamatánál. Vagyis akkor jó döntés lehetett inflációkövető befektetést vásárolni.

Melyik állampapír most a jobb választás? 

De hogy most melyik a jobb választás e két lehetőség közül? Ez azért már keményebb dió a Bankmonitor szakértői szerint, mert sok múlik azon, hogy milyen távra keres valaki helyet a pénze számára. Rövid távon – pár hónapra, maximum fél évre – mindenképpen a bónusz állampapír a nyerő. Közepes, hosszabb időtávon már nem ilyen egyszerű a helyzet, ekkor érdemes lehet mindkét állampapírt szem előtt tartani. Ha nem sürgős a befektetés, akkor pedig várni is lehet pár napot: a bejelentések alapján júniusban megújul a Magyar Állampapír Plusz, ami átrendezheti a lakossági állampapírpiacot.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés