Még 100 milliárd Ft növekedési hitelt ad az MNB – két hónap alatt elfogyhat

Még 100 milliárd Ft növekedési hitelt ad az MNB – két hónap alatt elfogyhat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-07
 

Az MNB bejelentette, hogy 100 milliárd Ft-tal megemeli az elmúlt évek legnépszerűbb kedvezményes vállalati hitelkonstrukciójára, a maximum 2,5%-kal kihelyezhető növekedési hitelre rendelkezésre álló keretösszeget. A közép-magyarországi beruházások számára a 0%-os új EU-s hitel nem elérhető, így érdemi és nagyarányú kereslet várható a konstrukcióra. Mi áll a háttérben? Ki és hogyan kaphatja meg a növekedési hitelt? Meddig lesz elérhető?

Még 100 milliárd Ft! De mégis miért?

Az MNB az idei évre 300+300 milliárd Ft keretösszeget biztosított a kereskedelmi bankoknak növekedési hitel formában történő kihelyezésre. A maximum 2,5%-os kamatozással bíró hitel említett keretösszegének fele forintban, a másik fele euróban érhető el a vállalkozások számára. A hitelkonstrukciót megismerték és megszerették a cégek, így a forintban rendelkezésre álló összeg elfogyott 5 hónap alatt a legtöbb banknál annak ellenére, hogy az idei évtől már csak beruházásra vehető igénybe a növekedési hitel.

A hitelkeret kibővítését vélhetően az első negyedéves, csalódást okozó makrogazdasági adatok is indokolták. Mint emlékezetes a beruházások és a GDP is meglepetésszerű visszaesést mutatott. Az elmúlt években az EU-s források mellett a növekedési hitel a vállalati beruházási oldalon meghatározó szerepet játszott a gazdasági növekedés ismételt beindulásában.

Hirdetés

Hirdetés

Meddig lesz elérhető?

Ha abból indulunk ki, hogy 300 milliárd Ft-nyi keret 5 hónap alatt gyakorlatilag elfogyott, akkor arra kell felkészülnünk, hogy két hónap alatt el fog fogyni az addicionális 100 milliárd Ft-os hitelkeret.

Ki érheti el?

A most induló 0%-os kamatozású EU-s hitelt közép-magyarországi beruházásra nem lehet igénybe venni, így az elsődleges kereslet ezen régió vállalataitól érkezhet. A növekedési hitel igénybevételének feltételrendszere széles körben ismerté vált a vállalkozók előtt. Ami talán kevésbé ismert, hogy a bankok hitelezési hajlandósága az elmúlt másfél évben rohamosan nőtt, így ma már azon cégek egy része is hitelt kaphat, melyek 2015. elején még elutasításra kerültek. A Bankmonitor.hu tapasztalatai szerint a hitelképesség elsődlegesen döntő tényezői között a vállalkozói múlt és a megalapozott beruházási koncepció áll.

Amennyiben kíváncsi, hogy cége jogosult lehet-e növekedési hitel felvételére, töltse ki az alábbi formot:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Milyen célra használható fel?

A növekedési hitel felhasználhatóságát a legjobban az alábbi ábra foglalja össze:

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés