Még két évig velünk maradhat az 5 százalékos lakásáfa!

Még két évig velünk maradhat az 5 százalékos lakásáfa!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-29
 

Orbán Viktor miniszterelnök úr ma reggeli rádióinterjúja alapján az új lakások vásárlására, 2022. év végéig érvényes 5 százalékos áfa velünk maradhat még két éven keresztül. De mit is jelenthet ez a döntés?

Jelenleg is 5 százalék az új lakások vételárának áfa tartalma

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint is 5 százalékos áfát kell fizetni egy új építésű lakás megvásárlásakor. Vagyis a döntés nem egy újabb támogatás indulását, hanem egy meglévő kedvezmény meghosszabbítását jelenti.

Jelenleg 2022. év végéig van érvényben a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa. Az idei év december végéig építési engedélyt, annak megfelelő dokumentumot kapott projektekre viszont érvényes a kedvezményes áfa. Gyakorlatilag a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján az idei évben engedélyt kapott építkezésekhez kapcsolódóan 2026. év végéig még a kedvezményes áfa tartalom mellett fizethetjük meg a vételárat.

Vagyis a változásnak inkább a teljesen új projektek kapcsán lesz hatása: vélhetően célja is az intézkedésnek, hogy az új lakásprojektek száma ne essen érdemben az elkövetkező időszakban. Ez érthető is, hiszen a normál, 27 százalékos áfa komoly áremelkedést jelentene, amit nem biztos, hogy minden vevő ki tudna gazdálkodni.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent a kedvezményes áfa meghosszabbítása?

Előreláthatóan további két évig, azaz 2024. végéig velünk marad a kedvezményes, 5 százalékos áfa. Ezen intézkedéstől nem várhatjuk azt, hogy az új lakások vételára csökkenni fog, viszont egy komoly áremelkedés jó eséllyel elmarad.

A új lakások ára 5 és 27%-os áfa mellett

Mekkora áremelkedés marad el a kedvezményes áfa miatt? Ez természetesen mindig az adott ingatlan értékétől függ: egy nettó 30 millió forint értékű ingatlan esetében ez 6,6 millió forintra, egy nettó 100 millió forint értékű új lakás esetében viszont már 22 millió forintra rúgna az áremelkedés önmagában az áfa 27 százalékra növelése miatt.

Sokaknak már a normál vételár előteremtéséhez is szükségük van lakáshitelre, számukra az áfa meghosszabbítása – az emiatt bekövetkező áremelkedés elmaradása – a hitel oldalon is komoly segítséget jelenthet. (Hiszen az emelkedő vételárat is jó eséllyel csak hitelből tudnák megfinanszírozni.)

Ha a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával megkeresné a család a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt, akkor is 50-164 ezer forinttal emelkedne a törlesztőrészlet az áfa növekedése miatt 20 éven keresztül. Természetesen a törlesztőrészlet emelkedése függ a nettó vételártól, hiszen ez határozza meg az áfa változásának hatását is. A most bejelentett intézkedéssel az áremelkedés, így a hiteltörlesztők növekedése is elmarad, illetve két évvel későbbi időpontra tolódik.

Fontos
Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az új lakások vételára nem változhat a jövőben. Az árra ugyanis számos tényező hat – munkaerő költsége, alapanyag árak, lakáshitel kamatok… -, melyek közül csupán egy az áfa mértékének alakulása. A bejelentett intézkedés csak azt eredményezi, hogy áfaváltozás miatt az elkövetkező időszakban az új lakások ára nem fog emelkedni.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés