Még közel 700 milliárd forint Növekedési Hitel keresi gazdáját

Még közel 700 milliárd forint Növekedési Hitel keresi gazdáját
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-27
 

Elfogyott a Növekedési Hitel? Nem, egyáltalán nem fogyott még el. A fele sem!  Az álhírekkel ellentétben a rendelkezésre álló 1000 milliárd forintos keretből még közel 700 milliárd forintnyi 2,5%-os kamatú NHP fix várja a beruházásra nyitott cégeket. A támogatott hitel alapvetően ingatlan és eszközberuházásra fordítható, hitel és lízing formájában.

Van még szabad NHP keret?

Sajnos nem egy ügyfelünk kapott olyan téves információt,  miszerint a „Növekedési Hitel csak 2019-ben elérhető, ezért legalább a hiteligényt idén el kell indítani”. Ez az állítás azonban nem állja meg a helyét!

Az MNB 2019 novemberében kiadott közleménye alapján október 31-ig a rendelkezésre bocsátott 1000 milliárd forintos keretösszegből eddig 311 milliárd forintot helyeztek ki a bankok, ezek szerint közel 700 milliárd forint Növekedési Hitel vár még gazdára. A rendelkezésre bocsátott hitelkeret kihelyezésére pedig nem állítottak fel időbeli korlátot.

Olyan létezhet, hogy egy adott banknál elfogy a rendelkezésre álló keret, ám az nem jelenti azt, hogy a támogatott hitel máshol nem érhető el. (Sőt, a Program szabályai szerint idővel azokat a kereteket, amelyek beragadtak valamely banknál, újra osztják azok között, ahol már nincs forrás.)

Nézzünk egy kis statisztikát!

Az MNB frissen közzétett információi szerint még 698 milliárd forint keresi gazdáját, amiből várhatóan több mint 5000 beruházási hitel és 35 000 lízingügylet valósulhat még meg, ha az eddigi statisztikákat a jövőre nézve is mérvadónak tekintjük.

Ez termesztésen nem jelenti azt, hogy bárkinek is várnia kellene hiteligényének elindításával, ha a beruházási szándék már megfogalmazódott. A hiteligénylés folyamata 2-3 hónapot is igénybe vehet, függően attól, hogy milyen gyorsan tudunk adatot szolgáltatni, illetve az átfutási időt a bankok leterheltsége is befolyásolhatja, tekintettel a közelgő ünnepekre.

Nem árt azzal is tisztában lennünk, hogy a támogatott hitelkonstrukció milyen beruházásokra vehető pontosan igénybe.

Nézd meg kalkulátorunk segítségével, hogy tervezett beruházásod finanszírozható-e Növekedési Hitellel.

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés