Még mindig van olyan bankkártya, aminél költséggel jár, ha fizetünk vele!

Még mindig van olyan bankkártya, aminél költséggel jár, ha fizetünk vele!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-14 Frissítve: 2020-09-16
 

Egy bankszámla átlagos használat mellett évi több tízezer forint költséget is jelenthet, de ha nagyon nem figyelünk oda számlánk sajátosságaira, a fizetnivaló ennél is magasabb lehet. Ilyen például az, hogy egyes számláknál a kártyás vásárlásokért is felszámolnak díjat. Ennek oka a bankokra kivetett tranzakciós illeték.

Bankszámla nélkül nem könnyű az élet manapság, hiszen sok munkáltató kizárólag erre hajlandó kifizetni a havi bért. De ha valaki készpénzben kapja a jövedelmét, akkor ő is hamar belefuthat abba, hogy szüksége lesz számlára. Például egy hitelfelvételnek – legyen az személyi kölcsön, lakáshitel vagy akár Babaváró támogatás – feltétele a bankszámla megléte. De ezen kívül is vannak még érvek mellette, hiszen a Magyar Posta iCsekk alkalmazásával például  – a csekken lévő QR-kódot leolvasva  – pillanatok alatt befizethetjük róla a sárga csekkjeinket, elkerülve a postai sorban állást. (Persze a csekken lévő számlaszámra közvetlenül is utalhatunk netbankon vagy mobilbankon keresztül, ha nem akarunk vagy tudunk mobil alkalmazást használni.)

A kártyás vásárlásnak is feltétele természetesen a bankszámla – vagy akár egy nem bankként működő szolgáltatónál vezetett számla, mint amilyen a Revolut például -, ami azon kívül, hogy az érintéses fizetésnek köszönhetően rendkívül kényelmes, szinte mindenütt ingyenes. A bankok többsége által nyújtott ingyenesség azonban nem is annyira magától értetődő, hiszen a bankoknak úgynevezett tranzakciós illetéket kell fizetniük az ilyen műveletek után. Ennek mértéke főszabály szerint az illeték alapjának 0,3 százaléka, de műveletenként maximum 6 000 forint.

A legtöbb bank az illetéket azonban nem hárítja át, ám a Bankmonitor bankszámla kalkulátorában találtunk olyan számlákat az MKB és a Raiffeisen bankoknál, amelyeknél a számlatulajdonosnak ezt bizony ki kell fizetnie. A díj minden esetben a tranzakciós illeték költsége, ami 150 000 Ft-os összeg kifizetése esetén  – ami persze több részletben is történhet – 450 Ft kiadást jelent. 

Más a helyzet akkor, ha a netes utalások költségeit nézzük, hiszen sokan így fizetjük ki egy áru vagy szolgáltatás árát. Ebben az esetben SZINTE mindig lesz fizetnivalónk, és ahogy a táblázatunk mutatja, ez 150 000 Ft esetében akár 1000 Ft feletti kiadást is jelenthet.

Amikor bosszankodunk esetleg a kártyás vásárlásért felszámított díjért, akkor azonban mindig érdemes ellenőriznünk azt is, hogy vajon milyen havi díj tartozik az adott bankszámlához. Hiszen ha a kártyás vásárlások után fizetnünk is kell esetleg pár száz forintot, ez még akár meg is érheti akkor, ha a számla havi díja viszont több ezer forinttal olcsóbb havonta.

Éppen ezért bankszámla választásakor nem elég a havi díjakat ellenőrizni, vagy éppen kipécézni egy-egy költségtételt, hanem a teljes képet kell vizsgálni.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátorban például megadhatod, hogy havonta mekkora összeg érkezik a számládra, mennyit vásárolsz kártyával, mennyit utalsz a netbankon keresztül, de a csoportos beszedéseid számára és értékére is rákérdeznek, majd ez alapján végzi el a program a kalkulációt. A végeredmény pedig az a havi költség, amire a saját bankolási szokásaid alapján számíthatsz! És ami a legjobb, a kalkulátor mindezt számlánként megmutatja neked, így már csak választanod kell a sorba rendezett ajánlatok közül.

Nagyobb méretért kattints a táblázatra!

Bankszámlák költségei kártyás vásárlás és internetbankon keresztüli utalás esetén

Bár nem tartozik szorosan a témánkhoz, de hasonló a helyzet a készpénzfelvétellel, ugyanis ezekre is vonatkozik a tranzakciós illeték, ráadásul itt a kifizetendő felső határt nem is korlátozták 6000 Ft-ban. Éppen ezért kell nagyon odafigyelni arra, hogy okosan éljünk a havi kétszeri, összesen legfeljebb 150 000 Ft-ig biztosított ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével! Ezzel kapcsolatban ugyanis rengeteg a félreértés, így sokan nem tudják például, hogy a két ingyenes készpénzfelvétel bármelyik hazai bank automatájából történhet, illetve csak olyan számláknál érvényes, amelyeknél a tulajdonos nyilatkozott arról, hogy élni kíván a lehetőséggel. (A leggyakoribb buktatókról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen,)

Ezért, ha bankszámla kalkulátorban becsületesen megadod – legjobb, ha az elmúlt hónapok számlakivonatait veszed alapul -, hogy havonta hány alkalommal, mekkora összegeket szoktál bankautomatából felvenni, akkor könnyen előfordulhat, hogy a kiszámolt költség láttán leesik majd az állad, és világossá válik számodra, hogy akár ingyenes bankszámlát – például a Bankmonitoron keresztül igényelhető CIB ECO bankszámlát – is választhatnál, ha kicsit okosabban intéznéd a pénzügyeidet.

 

 

Hirdetés
Hirdetés