Még olcsóbbak lettek márciusban a hitelek

Még olcsóbbak lettek márciusban a hitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-06 Frissítve: 2019-05-08
 

Az MNB statisztikái szerint havi összehasonlításban olcsóbban lettek a lakáshitelek és a személyi kölcsönök, mert bár különböző mértékben, de minden hiteltípusnál csökkent az átlagos hitelköltség mutató értéke.

Legnagyobb mértékben (-0,33%) az éven belüli kamatfixálású lakáshitelek lettek olcsóbbak, míg a hosszú futamidejű hiteleknél szinte kimutathatatlan változást (-0,02%) látunk. A lakosság nagy kedvenceihez, a személyi hitelekhez is mind kedvezőbb áron lehet hozzájutni, a februárhoz képesti hiteldíj csökkenés (-0,29%) pedig viszonylag jelentős.

Az MNB által használt átlagos hitelköltség mutató tulajdonképpen a THM-et (teljes hiteldíj mutató) jelenti, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét, mennyivel kell többet visszafizetned összességében a felvett összegnél. (Ha többet szeretnél tudni, illetve érdekel, hogy mi van benne, illetve mi az, ami kimarad a THM-ből, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod.)

Még a válság előtti évek nagy kedvencei, a szabad felhasználású jelzáloghitelek is olcsóbbak lettek egy hónap alatt, a márciusi 4,82%-os átlagos hitelköltség mutató 0,17%-os csökkenést jelent. Ennek ellenére ezen hitelfajta iránt jelenleg minimális a kereslet, mert az ingatlant vásárlók az olcsóbb, lakáscélú jelzáloghiteleket keresik, egyéb célokra pedig inkább a gyorsan felvehető, minimális egyszeri költséget jelentő személyi hiteleket favorizálják az emberek.

Érdekes ugyanakkor, hogy éves összevetésben a lakáscélú hiteleknél még mindig magasabb THM-eket látunk, vagyis a havi csökkenés ellenére most drágában lehet ilyen hitelhez jutni, mint egy esztendeje. A szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi kölcsönön esetében ugyanakkor most jobbak a lehetőségeink, mint tavaly márciusban.

Az átlagnál természetesen mindig lehet kedvezőbb és drágább ajánlatokat találni a piacon, ezért ez legfeljebb iránymutatásként szolgálhat hitelfelvétel előtt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint például már 2,75%-os THM-mel is találhatunk változó kamatozású lakáshitelt, ami rendkívül kedvező, ám a hosszú futamidő miatti kamatkockázat itt mindenképp jelentős.

Éven túli kamatfixálásnál (5 éves kamatperiódust vettünk alapul) is bőven találni az átlagot verő ajánlatot, az 1,23%-kal kisebb  THM pedig már erősen érezhető a havi törlesztőben, valamint a futamidő alatt visszafizetendő összeg nagyságában. Számszerűsítve: míg a 3,82%-os THM 59 289 Ft-os havi törlesztőt jelent, addig az 5,05%-os THM esetében már 65 400 Ft a havi penzum, ami a futamidő alatt 1,6 millió Ft plusz kiadás!

Ha megkeresnéd, hogy a jövedelmi szinted és egyéb paramétereid alapján melyik a legkedvezőbb személy kölcsön számodra, akkor az alábbi Személyi Kölcsön Kalkulátorral megversenyeztetheted a bankok ajánlatait.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés