Még olcsóbbak lettek márciusban a hitelek

Még olcsóbbak lettek márciusban a hitelek

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-06 Frissítve: 2019-05-08
 

Az MNB statisztikái szerint havi összehasonlításban olcsóbban lettek a lakáshitelek és a személyi kölcsönök, mert bár különböző mértékben, de minden hiteltípusnál csökkent az átlagos hitelköltség mutató értéke.

Legnagyobb mértékben (-0,33%) az éven belüli kamatfixálású lakáshitelek lettek olcsóbbak, míg a hosszú futamidejű hiteleknél szinte kimutathatatlan változást (-0,02%) látunk. A lakosság nagy kedvenceihez, a személyi hitelekhez is mind kedvezőbb áron lehet hozzájutni, a februárhoz képesti hiteldíj csökkenés (-0,29%) pedig viszonylag jelentős.

Az MNB által használt átlagos hitelköltség mutató tulajdonképpen a THM-et (teljes hiteldíj mutató) jelenti, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét, mennyivel kell többet visszafizetned összességében a felvett összegnél. (Ha többet szeretnél tudni, illetve érdekel, hogy mi van benne, illetve mi az, ami kimarad a THM-ből, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod.)

Még a válság előtti évek nagy kedvencei, a szabad felhasználású jelzáloghitelek is olcsóbbak lettek egy hónap alatt, a márciusi 4,82%-os átlagos hitelköltség mutató 0,17%-os csökkenést jelent. Ennek ellenére ezen hitelfajta iránt jelenleg minimális a kereslet, mert az ingatlant vásárlók az olcsóbb, lakáscélú jelzáloghiteleket keresik, egyéb célokra pedig inkább a gyorsan felvehető, minimális egyszeri költséget jelentő személyi hiteleket favorizálják az emberek.

Érdekes ugyanakkor, hogy éves összevetésben a lakáscélú hiteleknél még mindig magasabb THM-eket látunk, vagyis a havi csökkenés ellenére most drágában lehet ilyen hitelhez jutni, mint egy esztendeje. A szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi kölcsönön esetében ugyanakkor most jobbak a lehetőségeink, mint tavaly márciusban.

Az átlagnál természetesen mindig lehet kedvezőbb és drágább ajánlatokat találni a piacon, ezért ez legfeljebb iránymutatásként szolgálhat hitelfelvétel előtt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint például már 2,75%-os THM-mel is találhatunk változó kamatozású lakáshitelt, ami rendkívül kedvező, ám a hosszú futamidő miatti kamatkockázat itt mindenképp jelentős.

Éven túli kamatfixálásnál (5 éves kamatperiódust vettünk alapul) is bőven találni az átlagot verő ajánlatot, az 1,23%-kal kisebb  THM pedig már erősen érezhető a havi törlesztőben, valamint a futamidő alatt visszafizetendő összeg nagyságában. Számszerűsítve: míg a 3,82%-os THM 59 289 Ft-os havi törlesztőt jelent, addig az 5,05%-os THM esetében már 65 400 Ft a havi penzum, ami a futamidő alatt 1,6 millió Ft plusz kiadás!

Ha megkeresnéd, hogy a jövedelmi szinted és egyéb paramétereid alapján melyik a legkedvezőbb személy kölcsön számodra, akkor az alábbi Személyi Kölcsön Kalkulátorral megversenyeztetheted a bankok ajánlatait.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés