Megemelhetik a Zöld hitel keretét, de a feltételek is változhatnak

Megemelhetik a Zöld hitel keretét, de a feltételek is változhatnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-31
 

Az NHP Zöld Otthon Program keretében elérhető igen kedvezményes lakáshitel 200 milliárd forintos keretösszegű gyakorlatilag kimerült. Patai Mihály, a jegybank alelnökének nyilatkozata alapján azonban a zöld hitel tovább folytatódhat, azonban az igénylési feltételek szigorodhatnak.

A Zöld hitel egy roppant kedvező lakáshitel konstrukció, az igénylők ugyanis 2,5 százalékos kamat mellett juthatnak akár 70 millió Ft hitelösszeghez. A kölcsönt azonban kizárólag alacsony energiaigényű új építésű lakások, házak vásárlására, illetve lakóingatlan építésére lehet fordítani. (Az ingatlannak el kell érnie legalább a „BB” energetikai besorolási kategóriát, illetve az épület primer energiaigénye nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.

A zöld hitel 200 milliárd Ft összegű kerete kimerülhetett

A kedvezményes hitel óriási népszerűségnek örvendett, ez nem is csoda, hiszen jelenleg a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek kamata 5,19 százaléktól indul. Ez több, mint kétszerese a Zöld hitel 2,5 százalékos kamatának, ami ráadásul futamidő végéig nem is módosulhat.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jegybank összesen 200 milliárd Ft összegű keretet biztosított a támogatott hitel megfinanszírozására, ha az elfogy, akkor a bankok sem fognak ilyen kedvező feltételekkel kölcsönt nyújtani.

Márpedig a keret kifogyóban: erre utalt az a jel is, hogy a hét elején számos pénzintézet felfüggesztette a zöld hitel értékesítését. Illetve több bank honlapján megjelent, hogy a keret kimerülése esetén már nem kaphatják meg az érdeklődők a kedvezményes hitelt. Ez a már befogadott igénylésekre is igaz, csak azok az érdeklődők érezhetik magukat biztonságban, akik aláírták a kedvezményes feltételeket tartalmazó hitelszerződést.

Patai Mihály, a jegybank alelnöke is megerősítette a keret kimerülését az MTI-nek adott nyilatkozatában:

Az alelnök szerint a programban részt vevő hitelintézetek eddig közel 4000 megkötött hitelszerződést jelentettek az MNB felé 125 milliárd forint összegben, ugyanakkor a legfrissebb visszajelzések alapján a jelenlegi keretösszeg már nem nyújt fedezetet a bankokhoz már beadott összes hiteligény kielégítéséhez.

Vagyis gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy a keret kimerült, sőt az is elképzelhető, hogy egyes igénylők lecsúszhatnak már a lehetőségről annak ellenére, hogy a kérelmet beadták.

Hirdetés

Hirdetés

Meghosszabbíthatják a Zöld hitelt, de a feltételek változhatnak

Az MNB a programot mindenképpen sikernek értékelte, ez pedig a hatalmas érdeklődés fényében teljesen jogos. A konstrukció ráadásul ösztönzőleg hatott az energiahatékony ingatlanok építésére is. Éppen ezért az MTI-nek adott nyilatkozat alapján a jegybank elgondolkodik a program folytatásán:

„Az eddigi eredményeket látva a program folytatására teszünk javaslatot a monetáris tanács következő ülésén” – mondta a jegybank alelnöke, aki szerint a program feltételeiben ugyanakkor valamilyen szigorítás mindenképpen várható. „A program eddigi feltételei is már előremutatóak voltak, az elmúlt időszak fejleményei pedig igazolták, hogy az energiahatékonyság növelése a jövőben még inkább felértékelődik” – jelentette ki az alelnök.

De mik lehetnek ezek a szigorítások?

Az ördög a részletekben rejlik, a legfontosabb kérdés jelenleg talán az, hogy milyen szigorítások várhatóak a jövőben A Bankmonitor szakértő szerint több irány is elképzelhető:

  • Lehet, hogy a kondíciók fognak változni, például emelkedhet a konstrukció kamata, vagy épp a maximális hitelösszeg is csökkenhet. Ez természetesen azt is jelentené, hogy a Zöld hitel már kevésbé lenne vonzó az érdeklődőknek. (Bár emelkedő kamatkörnyezetben a minimálisan drágább Zöld hitel még mindig roppant kedvező lehet.)
  • Szigorodhatnak a személyi feltételek. Eddig relatív kevés előírást kell teljesíteni a Zöld hitel iránt érdeklődőknek, például gyermekre vonatkozóan semmilyen elvárást nem fogalmaztak meg. Elképzelhető, hogy az eddigi elvárásokon fog szigorítani a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ingatlanra vonatkozó előírások is változhatnak, például szigorodhatnak az energetikai elvárások. Jelenleg a tulajdonszerzőknek legalább 10 évig az ingatlanban szükséges élniük, ez a feltétel is módosulhat.

Ezek mellet pedig még számtalan elvárás változhat. Egyenlőre sajnos még semmi sem biztos: Az MNB még nem döntött ténylegesen a program meghosszabbításáról, illetve az ehhez kapcsolódó esetleges változások sem ismertek.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés